При косопад какви витамини липсват?

Витамини за косопад. Кои са най-добрите хапчета? Какво се пие? При жени и мъже. Липса на витамини при косопад. Ампули и капсули: Биотин, Пантогар, Витамин В12, Невробекс, Геритамин, Цинк, Витамикс и други за растеж на косата

Опадането на коса и замяната й с нова е естествен процес. Той може да се превърне в патологичен по най-разнообразни причини – лоша козметика, стрес, хормонално разстройство, алергия или някоя болест. Тогава падането се случва по-бързо от израстването на нови косми. Някои фоликули умират – косата се разрежда.

Какви витамини липсват при косопад?

ДЕФИЦИТ НА ВИТАМИНИ ПРИ КОСОПАД
ВИТАМИНИ ОТРАЖЕНИЕ
B2 (рибофлавин) осигурява интензивен кръвен оборот, чрез който космените фоликули получават хранителни компоненти в достатъчен обем. В2 предотвратява загуба на здравина, а липсата му провокира разцепване на косъма и омазняване в корените
B6 (пиридоксин) стимулира обмена на веществата, а липсата му провокира пърхот и сърбежи по скалпа
В9 (фолиева к-на) активизира синтеза на нови клетъчни структури, които заменят износените. Наличието й усилва действието на В5, а липсата й е причина за ранно посивяване
Витамин F дава устойчивост спрямо негативните фактори, укрепва, придава сили
B5 (пантенол) възстановява фоликула, укрепва
Витамин С тонизира капилярите, подобрява микроциркулацията и местния имунитет, при отслабването на който следва косопад
В7 (биотин, Н)  нормализира мастните жлези. При дефицит омазняването на скалпа се повишава и започва усилено опадане на коса
Витамин А (ретинол) осигурява растежа на косата, регулира процесите на обмяна и в мастните жлези. При липса косъмът губи еластичност, блясък, здравина и може да се образува пърхот
В3 (никотинова к-на, РР) липсата му забавя растежа и провокира сухота. Този витамин също отговаря за локалната обмяна на веществата
Витамин Е нормализира кожните клетки на главата и дейността на космените фоликули
В12 (цианкобаламин) участва в клетъчните процеси – ускорява делението на клетките, обновяването им и обменните процеси. Необходим за растежа на косъма и за здравината на скалпа
Ампули с витамин В12 + фолиева киселина

Съществуват три причини за недостиг на хемоглобин в кръвта – недостиг на желязо, на витамин В 12 и на В9 (фолиева). При намаляване на хемоглобина възниква желязодефицитна анемия, която се изразява с кислороден глад за всяка клетка в организма.

Дерматологични признаци на тази анемия са:

 • Коса – изтъняване, сухота, загуба на пигментация, усилено опадане;
 • Кожа, вкл. на главата – изсушаване, излющване, пърхот;
 • Нокти – изтъняване, изкривяване, лесно начупване.

При 93% от хората анемията е скрита – нивото на хемоглобина е около долната граница, но тъканите постепенно се изтощават. Като цяло човек става вял и апатичен, няма сили, а косата започва да капе, расте много по-бавно и явно губи жизнения си вид и блясък.

Ето защо при косопад разумната реакция е приема на допълнителни витамини В12 и В9. Желязо не трябва да се добавя без указания от лекар, а и не всички продавани форми са ефикасни. За сметка на това витамините веднага оказват влияние върху нивото на хемоглобина и отделно – върху състоянието на косата.

Най-добре е В12 и фолиева киселина да се приемат вътрешно. За целта се произвеждат ампули за пиене като този германски продукт Витамин B12 3000 мкг и фолиева киселина Hevert.

vitamini-01

Германски ампули с витамин В12 и ампули с витамин В9

Признаци за недостиг на витамин В12 за косата: забавен растеж, разслояващи се краища, липсата на здрав бласък, пърхот, косопад. Косъмът става твърд и „непослушен“. Обичайно съвкупността от 3-4 от тези признаци ни показват, че е нужно добавянето на В12. Заради неговия недостиг косата изглежда „раздърпана“ и неугледна.

B12 се произвежда в различни форми:

 • На таблетки. Тази форма е подходяща при сериозен недостиг на В12 – симптомите са много и се проявяват в целия организъм, а не само при косата. При вътрешен прием В12 попада в кръвта и се разпределя равномерно;
 • Течен В12. Той е на ампули за пиене. Негово преимущество е, че се усвоява по-пълно и по-бързо. Подходящ за вегетарианци и привърженици на диетите, които дълго не са се хранили пълноценно. Подобряването на състоянието на косъма се случва по-бързо, отколкото с таблетки, а още по-бързо, ако се комбинира с локално приложение в маска или шампоан;
 • Инжекционен разтвор В12. Предназначен е за лечение на тежки анемични състояния, но спокойно може да се вложи в маска за коса или да се направи самостоятелна терапия.

Внимание! Витамин В12 отлично се „сработва“ с фолиева к-на и пиридоксин, но не върви с тиамин и никотинова к-на. Последните (В1 и В3) просто го деактивират, а В6 и В9 го правят още по-ефикасен.

Вижте и ТОВА: Капки Лефакс на добра цена.

Чистият витамин В12 се приема в количество от 2.5 мг на денонощие за потребители над 14 г. Използват се през ден за избягване на хиповитаминоза и по-често за лечение на косопад, анемия и др. Течният витамин не трябва да се преглъща веднага, а да се подържи в устата – така той се усвоява по-добре. С таблетките е аналогично – слагат се под езика до разтварянето им.

Още ТУК: Колко време се пие Витамин В12? Как се приема при косопад и в др. случаи?

Най-добрите билкови хапчета против косопад

Фармацевтичните компании произвеждат стотици таблетки за косата и 99.9% от тях са на базата или с участието на витамини. Виждаме, че авитаминозата се признава за водеща причина за проблеми с косата и другите рогови образувания. Таблетките даже биват наричани „витамини за коса“, макар да включват и други активни в-ва.

Цел на всички таблетки е да оптимизират метаболитните процеси в тялото, да подобрят обмена на веществата, храненето и структурата на косъма.

Те са в свободна продажба. Не е нужно да се стигне до оплешивяване, за да започнем да ги пием. Дори лошата среда е достатъчна причина да пием витамини. Съвременният човек винаги има някакъв недостиг в себе си.

ТИПОВЕ КОСОПАД СПОРЕД ПРИЧИНИТЕ
ТИП АЛОПЕЦИЯ ОТ КАКВО СЕ ПРИЧИНЯВА И ТЯ КАКВО ПРИЧИНЯВА
андрогенна на 95% причина за оплешивяване при мъжете. Основен фактор са мъжките хормони, които променят структурата на фоликула и неговата торбичка. Освен че опадат отделни косми, но новите излизат по-тънки и след време спират да поникват
дифузна втора по разпространеност, по-често се диагностицира при жени. Фоликулите преждевременно минават във фаза на покой, космите опадат, а нови не се образуват. Причина за нарушаване на циклите на растеж и покой се открива в стреса, хормоните и въздействието на химикали
ареата (на петна) корените се увреждат вследствие на автоимунна реакция след прекарана инфекция или направена ваксина например
cicatrix (върху белези) представлява пълна деструкция на космените фоликули. Поради кожна инфекция, лишей или травма част от кожата се замества със съединителна тъкан, в която няма фоликули и съответно не израства коса

Мощен фактор за косопад е авитаминозата – баналният недостиг на витамини, който днес се случва буквално на всеки.

Биотин

Витаминът с индекс Н е ценен за мазна коса, комбинирана с косопад. Често се предлага чист биотин на капсули, без други добавки. Пие се за подобряване на метаболизма общо и в частност в косата и кожата.

Признаци за дефицита на биотин са активен косопад, прекалено изсушен косъм, разслоени краища, загуба на природния блясък, помръкване на цвета, излющване на скалпа.

Специалистите препоръчват дневна доза от 30 мкг. Това колич. е достатъчно за поддържане на нормален метаболизъм в косата, но за сгъстяване и по-бърз растеж вземете двойно. По-голяма доза се приема още при дерматити, себорея, омазняване.

Капсулите, които се продават у нас, имат еднакво название – Биотин. Но разгледайте по-подробно етикета, преди да изберете. Производителите слагат различно к-во витамин в една капсула – от 300 мкг (Натурфарма) до 5000 мкг (Суонсън). При това не винаги повече витамин означава по-скъпа цена. В нашия пример едно хапче на Натурфарма излиза 48 ст., а едно на Суонсън – 23 ст. Но при Натурал Факторс 5000 мкг излизат по 30 ст.

Невробекс

Невробекс има употреба при косопад, която не е много известна. Той има двойно действие: Успокоява нервите и се оказва подходящ, когато косопадът е психогенен, тоест се дължи на стрес, депресия, несподелена любов и т.н. От друга страна се отразява идеално при всякакви кожни заболявания, включително при акне и себорея (честа причина за косопада). Още по темата ТУК: Мнения за Невробекс, включително и при косопад. Цена и откъде да го купим най-изгодно?

Цинк и биотин при косопад

Някои производители комбинират биотина с цинк. Например такива капсули пускат Абофарма, Natures Way, Островит. Допелхерц добавя към тази двойка още елементи – силиций и колаген в подкрепа на кожата.

vitamini-02

Естествени източници на В7

Витаминът за метаболизъм идеално се допълва от минерала за метаболизъм, а той е цинк. Цинкът участва в образуването на кератина, метаболизма на аминокиселините и върху работата на мастн. жлези. Неговия недостиг в тялото още повече засилва текущия косопад.

Цинк помага за по-доброто усвояване на витамин А, така че с тези добавки върви локално прилагане на вит. А, например чрез маски.

За лечение на косопад е подходяща комбинацията от цинк, витамин B, фолиева киселина и желязо. По-новите изследвания показват, че витамин Д е донякъде полезен и си струва да се използва. Определени дефицити, като тези от желязо или витамин B12 се диагностицират с кръвно изследване и могат да се лекуват.

Многокомпонентни витамини съдържащи биотин се препоръчват за растеж на косата и лечение на косопад, но липсват солидни научни основания за това твърдение. Приемането на биотин и други добавки за кожа, коса и нокти вероятно няма да влошат нещата, но няма и да помогнат. Следователно към рекламираните продукти за растеж на косата трябва да се подхожда много внимателно.

Пантогар

Капсулите Пантогар се радват на прекрасна известност и отлични препоръки, затова пък често виждаме под тяхното име в аптечните сайтове надписът „изчерпан“. Лекарството дори не е евтино. Последната му цена във Фрамар е 51 лв за 90 бр., които стигат за месец лечение (3 Х 1 на ден). Производителят указва продължителност на терапията от 3 последователни месеца.

А ето и на какво се базира тази добавка: калциев Д- пантотенат за регулиране на калциево-фосфорния обмен. Пантотеновата к-на участва във въглехидратния и мастния обмен, стимулира образуването на хормони и ускорява регенерирането. Подхранва фоликулите, поддържа правилния ръст на косата и намалява косопада (най-силен е против дифузен косопад).

Други съставки са аминокиселината цистин, кератин, В1 и др.

Добрите отзиви идват заради успешното приложение при възрастови промени в косъма и побеляване. Още ТУК: Пантогар, Ревалид или Фитовал? Откъде да купя капсулите на добра цена? Геритамин или Мерц?

Геритамин

Актавис излиза с два продукти под това име:

 1. обикновеният Геритамин, който съчетава витамините А и Е,
 2. Геритамин Хиалурон, който съчетава витамин Е с хиалуронова к-на.

Първият Геритамин е за растеж на косъма и за по-голяма здравина. Вторият е по-ефикасен, ако се нуждаем от мощно хидратиране – при сухи, безжизнени, нездрави коси.

Благодарение на хиалуроновата к-на молекулите на водата се разпределят равномерно по косъма. Тя подхранва фоликулите, подобрява циркулацията и обменните процеси. Много специалисти предпочитат тази киселина за интензивно боядисвани коси и след множество химически третирания. Хиалуронът стимулира и изработката на кератин.

И двата вида капсули лекуват косопад, като поставят акцент върху различни сфери. Оздравяват и епидермиса на скалпа в дълбочина, където се намира луковицата. Още ТУК: Мнения за Геритамин. Цена и откъде да поръчаме хубав витамин против косопад изгодно?

Витамикс за коса, кожа и нокти

Наличието на пет витамина (В5, Е, В9, биотин, В3), на четири минерала (цинк, желязо, мед, селен) и на аминокиселината хистидин дава право на производителя да включи думата „микс“ в наименованието на тези таблетки. Те се отличават с наистина богат състав.

Непозната за нас съставка е хистидин. Тази аминокиселина отговаря за деленето на клетките и следователно – за растежа на всякакви тъкани. С нейна помощ се извършва регенерация. Хистидин помага за по-пълното усвояване на цинка.

Витамикс е нескъп препарат – месечно лечени е с него излиза 13 лв.

Други
vitamini-za-kosopad-02

Някои продукти за косата

 • Калмацин Форте на Валмарк – 100 таблетки сега са само 20 лв. Едновременно се грижи за роговите, хрущялните и костните образувания в тялото – стави, зъби и др.;
 • Приорин на Байер – разчита на ефекта на биотина, подкрепен от цистин за синтезиране на кератин, В5  за сила и здравина и екстрахирано просо, което внася градивни микроелементи за косата. 60 капсули за 55 лв;
 • Alive 1040 мг софтгел на Nature’s Way – 60 бр. за 32 лв. Съчетава колаген, хиалурон, растителен антиоксидантен комплекс, минерали и В-витамини;
 • Acne Out на Biotrade – залага на бирената мая. 30 капсули са 16 лв. Приоритетно се предписва за омазняване на кожата;
 • Герикапс на Adipharm – лекарство, аналогично на Геритамин и със същата комбинация на витамините А и Е. 20 бройки са 4.39 лв;
 • Парусан, таблетки на Naturprodukt – 42 бройки са 11 лв. Регенерират косата с помощта на растителни екстракти, кокосово масло, витамини и аминокиселини;
 • Мерц специал дражета – съчетание на марката Merz за естествена регенерация и хидратация. Разчита на соевия протеин и витамини – общо 16 компонента. 60 дражета за 30 дни са 26.40 лв;
 • Мерц специал  капсули – тук са включени екстракти от зелен чай, просо и червен пипер, заедно с 8 витамина и 3 минерала + аминокиселината Л-цистеин. 60 бройки са 37.70 лв (също за 30 дни).

Капсули за косопад

 • Новофан френски ACM – комбинация от 6 витамина, 2 аминокиселини и 3 минерала. 60 бр. за 48.40 лв;
 • Ревалид, капсули на Ewopharma – за лечение на всякакви разновидности алопеция, вкл. хормонално зависима и себорейна. За състояния след зачеване. Богат състав, подобен на описаните дотук. 90 бройки са на с-ст 29,39 лв;
 • Фитовал чешки на KRKA – 60 бройки са 17.20 лв. Продукт за биологично подхранване с цистин, цели се в структурата на косъма;
 • Хеъргейн норвежки – обичайните витамини и минерали + протеини от акула + екстрахирани гроздови семки. Дозирането е според възрастта: до 12 г. не се приемат, до 80 кг са 2 табл. дневно, над 80 кг – 3 таблетки. Производителят препоръчва прием 4-6 седмици за видими резултати и 6-12 месеца за още по-добри резултати;
 • Женове Пилопептан испански – 7 В-витамина, желатин и три минерала. 30 таблетки са 67.20 лв.

Витамини за растеж на косата

Витамин А, всичките В-витамини, С, D и Е спомагат за растежа на косата. На пазара няма специални продукти, които да са сепарирани за растеж и против косопад. Едни и същи препарати работят и двете направления – те спират опадането и спомагат за по-бързо избуяване на нова коса.

Някои производители с рекламна цел наблягат на някоя от целите повече в стремежа си да се откроят. Например Holland & Barrett не афишират витамините си, че са против косопад, а подчертават бурния растеж под тяхно влияние. Такъв е и Вивискал – продукт за растеж, който включва познатите ни минерали и витамини, но и интересната патентована формула AminoMar® като източник на силиций.

Други пък насочват продуктите си по-точно по полов признак. Например британската добавка ДермаНутрикс е създадена за мъже.

Каквото и средство да изберете, трябва да се решите на поне 3-месечно закупуване и приемане на препаратите, защото ефектът при витамините настъпва забавено и с натрупване.

Вижте и ТОВА: Бетазон Трио маз. Мнения и заместители на Тридерм. При гъбички в косата и иначе.

Може ли сърбеж на скалпа да предизвика косопад?

Сърбеж на скалпа може да предизвика лек обратим косопад. Причините за това включват себореен дерматит(пърхот). Лечението на такъв косопад се провежда с медицински шампоани като Низорал и кортизонови кремове и лосиони за намаляване на сърбежите.

Как да се предпазя от косопад?

Предпазването от косопад включва няколко фактора зависещи от основните причини за косопада. Основна стъпка е добрата хигиена на косата. Доброто хранене, особено с подходящо съдържание на желязо и витамин B, оказват добро влияние. Лечението на основни медицински състояния като болести на щитовидната жлеза, анемия и хормонални нарушения също е от полза при косопад.

Непременно вижте и ТОВА: Парусан таблетки – странични ефекти. Ревалид по-добър ли е? Мнения. А шампоаните Парусан?

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “При косопад какви витамини липсват?

 1. Биотин, Пантогар, Геритамин, Невробекс, Витамикс съм ги пила и няма особен резултат. Разочарована съм, но сега ще опитам с ампули, може би хапчетата са по-слаби.

 2. Ако взимам цинк за коса отделно ще помогне ли? Какво да мажа за растеж на косата, витамини за косопад например става ли да се втриват направо в корена?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *