Пантогар, Фитовал или Ревалид капсули? Мнения

Откъде да купя Пантогар? Ревалид или Фитовал е по-добър заместител? Ревалид на капсули или други форми? Пълнее ли се от витамини за косопад?

През последните месеци все по-често чуваме въпроса „Откъде да купя Пантогар?“. Повечето сайтове са преустановили продажбата му онлайн и не предлагат от вълшебните капсули. Все още може да се намери обаче от официалния им сайт pantogar.com, ако искате да поръчате на едро. Също го има и на гръцкия сайт ubuy.com.gr където продуктите с тази марка се предлагат на цена между 65 за една кутия и 242 евро за 4 кутии. Всъщност доставката става директно от Щатите, което е свързано с мита, чакане и прочие.

По-долу ще разгледаме различните заместители на Пантогар: Ревалид на капсули, Фитовал, Геритамин или Мерц и другите витамини при косопад, които може да ви свършат работа. Ще ви запознаем и с мненията за тях, както на читателите, така и на специалистите. Ще ви дадем и линкове, откъдето можете да си ги поръчате онлайн. Но да минем към основната част от нашия текст:

Как действа Геритамин при косопад? Кои течни витамини за коса са добри? Откъде да купя шампоан Пантогар и как да го ползвам? Витамин Е и витамин Б комплекс, ампули за коса. Фитовал или Ревалид? Кое е по-добро? Действат ли витамини за коса мечета?

Дефицитът на витамини и минерали се отразява бързо и видимо върху състоянието на кожните и роговите образувания, накратко познатите ни кожа, косъм и нокти. Дори неспециалисти биха съобразили, че нещо не достига, когато косъмът е слаб, косата – вяла, без блясък, без живот.

Решението е внасяне на витамини. Първо бихме се досетили за маски и възстановяващи процедури, обаче дефицитът се попълва по-бързо и качествено с общ, системен подход –витамините да се пият за отрегулиране на количеството им в тялото.

Ето защо при посещение в лекарския кабинет с оплакване косопад или подобен проблем, стандартният подход е да ни изпишат витамини през устата + лечебно локално средство като шампоан, маски или ампули.

Най-прочутите витамини при затруднения с косата (както и с кожа/ нокти) са Геритамин, Фитовал и Ревалид. Ще посочим и някои от най-ефективните локални средства.

Геритамин при косопад. Ползи и употреба

Геритамин представлява капсулирани витамини А и Е, съчетани със соево масло и глицерол. Това са двата топ-витамина за оздравена кожа и косъм. Винаги е полезно да изпием една такава опаковка, дори да нямаме изразен проблем. Косата веднага придобива още жизненост.

 • Вит.А в Геритамин ускорява растежа, поради което един от ефектите е възстановяване на слаби коси и удължаване на косъма. Отлично време за приемане на Геритамин е лятото, защото той защитава от ултравиолетовото излъчване и от негативните фактори на околната среда. По всяко време подкрепя производството на кератин.
 • Вит.Е в комплекса подхранва фоликулите, отрегулира омазняването и придава натурален блясък.

Идея: да подсилим работата на Геритамин, като го съчетаем с витаминна маска. Към коя да е любима рецепта добавяме 2 капсули от нашата опаковка (отваряме ги, изсипвайки съдържанието в маската). Витамини отвън и отвътре!

Геритамин, vitamini-za-kosopad-01, витамини за косопад

Пантогар, шампоан. Употреба и откъде да купя?

Пантогар е наименование, което се е доказало със своята ефективност и действеност. Така се случва, че изчезва от пазара и на моменти е трудно да бъде закупен. Произвежда се като шампоан и капсули, но към момента е налична само втората форма.

Шампоан Пантогар няма в България! Може да закупите от съседни страни. Например в Русия е под името Пантовигар. Ще разпознаете по производителя – Мерц.

Пантовигар, Пантогар, витамини против косопад

На руския пазар Пантогар излиза под името Пантовигар, но лесно го разпознаваме по състава и производителя

Очакваме, че като Фитовал и Ревалид, и това наименование ще бъде поднесено в комплект за цялостна грижа. Но засега имаме само Пантогар капсули – хранителна добавка, която внася в организма необходими елементи, без локална форма.

В момента (февруари 2021) капсулите са налични в мрежата на Фрамар. Актуалната им цена: кутия с 90 капсули струва 51 лв. Тя стига за лечение с продължителност от 3 месеца. Това е и препоръчителната дължина на терапия с Пантогар.

Какво е Пантогар? Това е лечебна композиция, предназначена за тежки форми на косопад. Съчетава D-пантотенат, р-аминобензоена к-на, L-цистин, мая, тиамин и кератин.

Кога да купим Пантогар: при косопад, слаб косъм, при различни увреждания и най-вече – когато искаме да отложим посивяването. Поради високата си цена, Пантогар е добър подарък за мъж, като няма да бъде възприето като нетактичен намек, ако мъжът ви е близък и има нужда от него.

Течни витамини за коса + таблица

В течна форма витамините са удобни за локални процедури. Те въздейства върху проблемното място. Маслената течност се втрива или се влага в маска/ шампоан.

Дали да предпочетем витамини през устата или втриване на течни витамини, то отговорът е: и двете. В комплекс двете мерки дават възможно най-добър резултат.

Течни витамини за коса
Витамин Цел и приложение
В12 За растеж, срещу побеляване. Влага се в студени маски, добре се съчетава с В6
В-комплекс Укрепва структурно, подхранва, насища с кислород, отрегулира местния метаболизъм и вътреклетъчните процеси
Течен вит. А лечебен ефект при патологични изменения, оздравява, против косопад, възстановява структурите. Прилага се в топли маски
Тривитаминол (А, Д3, Е) смес от мастно-разтворени витамини за цялостно подобряване на качеството на косъма, за дълбоко възстановяване и лечение
Вит. В1 за лечение на екземи, псориазис, дерматит и пиодермия. Профилактира ранно посивяване на косата и разслояване на косъма в края му
Рибофлавин насища с кислород и ускорява обмяната в косъма и ноктите, подобрява защитата на епидермиса. Внася се в организма при борба с прекомерно омазняване, пърхот и рушащ се косъм
Пантотенова к-на (В5) при сърбеж, зачервяване, раздразнения по скалпа, за подсушаване и при прекомерно опадане на косми
Витамин К1 познат и като филохинон, той се бори с кожни възпалявания
Витамин PP ефективен при опадане, пробужда спящи космени фоликули. Подсилва косъма
 • Съвет: съчетайте витамини на капсули за пиене, като проведете поне 1-месечен курс, а при изразен проблем (напр. косопад) минимум 3-месечен. В началния период подсилете въздействието с няколко ампули течен витамин. Добър ефект се постига при 6 поредни влагания, максимум – 12.

За съжаление не всички видове витамини се намират в течна форма, готови за влагане в маска или шампоан. Понякога се налага да разполовяваме капсули, предназначени за пиене, или да стриваме таблетки. По-долу ще кажем къде и какво се продава.

Витамин Е, ампули за коса

Някога течен витамин Е, удобен да се втрие или вложи в маска, беше дефицитен продукт. В определени периоди той не можеше да се намери нито на ампули, нито компромисно на капсули. Вариант беше да се купи Геритамин и да се отварят капсулите.

През 2021 година не е така. Има десетки продукти на най-различни цени (макар че този витамин принципно не е евтин).

Ето няколко варианта за набавянето на течен витамин Е:

 • Течен витамин Е за пиене в шишенце – отмерва се и се приема на капки. Такъв продукт ни предлагат Солгар и Нау Фудс. Цените им са 35.45 лв за 59 мл и 26.40 лв за 28 мл;
 • Течен витамин Е за локална употреба – Bergland масло (38 лв);
 • Капсулиран вит. Е по 100 мг – предназначен за пиене, но подходящ и за влагане в маски (само вътрешното съдържание). Капсули се предлагат от производители като Солгар, Биохерба, Джеймисън, ФитоФарма, GNC, Viridian, Инбиотех, Каливита, Амикс и много други. Те са на различни цени. Сред бюджетните варианти е ФитоФарма – 60 капсули, 8.80 лв;
 • Флорилис ампули по 2 мл – това е вит. Е, предназначен за терапия на кожа, но е подходящ и за обработване на косата. Кутия от 10 бройки е на цена от 37 лв. Френските ампули са създадени за грижа за лицето, като целта им е да оказват антиоксидантна протекция и да хидратират клетките.

Витамин Б комплекс, ампули за коса

 • Витамин В комплекс на ампули се продава като инжекционен разтвор. Той не е предназначен за коса, а за лечение на вътрешни патологии. Съставът е подходящ за подкрепа на косата, защото е комбинация от витамините B1 (10 mg), B2 (2 mg), B6 (10 mg) и PP (100 mg). Ампула с разтвор от 2 мл струва само 1.66 лв.
 • Привлича поглед и продуктът под името Рефригеранс Б-комплекс, което представлява 2-милилитрови ампули за пиене при прекомерни натоварвания, умора и стрес. Комбинира В1 (14 mg), ниацин (10 mg), В6 (6 mg), В2 (2 mg) и В12 (20 μg). Добавени са още глицерол, консерванти и регулатор на киселинността, затова не е зле да се посъветвате с лекар преди да вложите в маска.
 • В-комплекс има и на таблетки (Софарма, ДопелХерц), но доколко е разумно да се стриват за маски, не можем да сме категорични. За жалост ампули, произведени точно за коса, не откриваме на нашия пазар.

Подобна е ситуацията и с други витамини. Например да видим вит. А: Софарма ни предлага 5 мл А-олеозум, който струва едва 2.66 лв, но е за пиене.

Най-близки за приспособяване са ампулите на Аркая ретинол, които са съчетание на витамина с авокадо, но са разработени за кожа. 10 броя 2-милилитрови ампулки стуват 43 лв.

Фитовал или Ревалид?

Fitoval Ili Revalid

Препаратите се дават като аналози, доколкото са предназначение за лечение, подхранване и възстановяване на косъма. Те са с различен състав, но еднакво действие – лекуват при нарушена структура и косопад, хидратират, подхранват.

Кое е по-добро? Това няма значение, защото принципът на употреба на капсулите за коса е различен: Те се редуват! Оптималната схема е:

Прием на един вид капсули 2-3 месеца и смяна с друг вид капсули, и така до цялостно решаване на проблема.

Затова вместо да се чудите Ревалид или Фитовал, просто използвайте и двете, като ги редувате.

Витамини за коса мечета

Красивата и здрава коса зависи от цялостното здраве на организма. Има някои витамини, които са подходящи при косопад. Красивата коса е символ на добро самочувствие и радва окото.

Подходящият прием на витамини и минерали помага за справянето с косопада. Дефицитът на определени витамини може да доведе до изтънчване и изтощаване на косата.

Витаминната терапия и подходящото хранен мога да превърнат косопада в неприятен спомен. Витамините А, В, С и Е са едни от най-важните за красотата на косата. Подходящите храни, които съдържат тези витамини ще ви помогнат да излекувате косопада си.

Витамин Е е много важен за растежа на косата. Това е антиоксидант, който помага за поддържането на растежа на косата и нейната красота.

Можете да избегнете косопада и побеляването на косата с правилна и достатъчна употреба на витамин В. Този витамин оказва голямо влияние върху кожата на главата и здравината на косата. Дефицитът на витамини В-6 и В-12 могат да предизвикат косопад. Витамин В-3, известен още като ниацин подобрява циркулацията на кръвта към скалпа. Витамин В-5 е най-важният витамин за растежа на косата. Той се намира в големи количества в яйчния белтък, рибата, пълнозърнестите храни, маята и млякото.

Витамин С също е антиоксидант и обикновено се намира в цитрусовите плодове и доматите, ягодите, чушките и картофите. Достатъчното количество витамин С е необходимо за растежа на косата и предотвратяването на косопада.

Още информация и източници на английски: Кои са добрите витамини против косопад? * Топ 5 на витамините за растеж на косата. * Недостигът на кои витамини кара косата ни да капе?

Витамин А, мастно разтворим витамин се среща в яйцата, млякото, сиренето, плодовете и зеленчуците. Също така е и антиоксидант, който подпомага производството на себум в скалпа, който е важен за блясъка на косата. Ако приемате достатъчни количества от този витамин ще се справите лесно с косопада и ще предотвратите появата му.

Вижте и ТОВА:

Учените доказаха, че дефицитът на витамин Д е пряко свързан с косопада

Видео обзор на руски за витамините

https://youtu.be/6y9nYK6Dqr0

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Пантогар, Фитовал или Ревалид капсули? Мнения

 1. Геритамин го ползвам за косопад и имам успех. Има полза да се комбинира с вътрешен прием на билки, които заздравяват косъма и му пречат да капе. Поинтересувайте се! Така става двойна ползата.

 2. Всякакви витамини за косопад са добри, но още по-добре е те да са естествени, а не на хапчета, защото мултивитамините често пъти взаимно се неутрализират и нямат този ефект. А ако ядете пресни плодове и зеленчуци, които сами сте си отгледали, те ще ви свършат работа не само против косопада, но и цялостно за здравето ви.

 3. Харесвам Пантогар, но ми идва доста скъп. Предпочитам да дам същите пари за билки и плодове и зеленчуци, които отглеждат по селата. Обикалям с колата и купувам от пазарите.

 4. Ако трябва да избирам между Фитовал и Ревалид, ще избера Фитовал, защото съм ги пробвал и двете и Фитовалът ми действа по-добре и наистина спира косопада. Намират се по онлайн магазините навсякъде, но ги има и в Ремедиум, откъдето ги вземам, за да не плащам доставка.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *