Колко време се пие Витамин B12? Как се приема?

Как се приема Витамин B12 при онко, косопад, за нерви и др? Колко време се пие? На ампули може ли? Референтни стойности, pmol/l. Причини за липсата му

В норма нивото на витамин В12 се колебае от 190 до 663 pmol/l. Този диапазон варира при лабораториите поради особеностите на реагентите и оборудването. Например Синево дава концентрация при здрав човек – 145.5 – 570 pmol/l.

Визираните стойности са съдържание на В12 в кръвта. Отделен параметър е дневната потребност от този витамин.

Дневна потребност от В12
Възрастова група диапазон в мкг
до 0.5 г. 0,4 – 0,8
до 3 г. 0,5 – 1,1
до 10 г. 1,2 – 2,2 мкг
до 18 г. 2,3 – 2,9
над 18 г. 3,0 – 3,4
бременни/ кърмачки 3,6 – 4,0

Колко време се пие Витамин B12 за резултат?

Високи нива се постигат с директно добавяне на витамин. Попълването се извършва под контрол. Когато лабораторният резултат покаже постигната цел, добавката се спира.

Времето за постигане на резултат зависи колко витамин липсва в организма. Зависи и формата, избрана за допълване.

Най-бързо се наваксва с инжектиране на течен витамин.

Колко време може да се пие? Може ли всеки ден?

В12 в капсула се приема ежедневно в рамките на ограничен курс. При нужда курсът се повтаря. Обикновено се препоръчва непрекъснат прием за 30 дни и лабораторен контрол. Указанията зависят от концентрацията на витамина в конкретната добавка.

Мнения за Витамин B12 от БГ Мама и др.

В12 е особен витамин – като роля и начин на усвояване. Разбирайки това, в популярната БГ-мама е отворена специална тема с продължение за него. Там се приема като неоспорима даденост, че повечето случаи на дефицит са породени не от липсата му в храната, а поради аномалии в абсорбирането.

В12 03

Примери за В12 на капсула

Метаболизмът на В12 е по-сложен от този на другите витамини и много лесно се руши, пише в информативната статия на темата. Оттук следва и първият проблем: ако В12 не се усвоява от храната, няма да се усвои и от перорална добавка (капсула).

Вторият проблем е принципно ниското усвояване на В12 по перорален път. Цитират се официални данни, че от подадени 500 мкг В12 се усвояват 10 мкг. Вече наличен дефицит никога няма да се попълни с такива дози, пишат „мамите“ и сравняват: все едно пълниш плувен басейн с чаена лъжичка.

Ефективното решение при дефицити са инжекциите. Те заобикалят храносмилателния тракт, витаминът постъпва директно в кръвта. По-запознатите настояват да се следят в комплект и други показатели като фолиева к-на, В6 и хомоцистеин.

Впрочем, във форумите много потребители публикуват своите стойности от лабораторни изследвания. Остава впечатлението, че дефицитът е масово явление.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Витамин B12, оставете и своя отзив за т.нар. кобаламин или попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Как се приема Витамин B12? При косопад и в др. случаи

Въпреки забележките на потребители, обичайният начин за прием е пероралният – на капсули. Той се изписва, когато витаминът е на ниско ниво, но все пак в допустимите граници. Мнозина го приемат без изследване – за подсилване.

Причината да се предприеме попълване (косопад, мускулна болка или друго) не влияе на дозирането. Целта винаги е да се постигнат нормални нива в кръвта.

Витамин В12 се приема според дозировката, указана от производителя за конкретния продукт. Все пак не разчитайте на 100%, консултирайте с лекар.

В12 04

Примери за В12 течен за пиене (капки)

Например Софарма произвежда високодозов В12 от 1000 мкг, като указва дневно ½ таблетка. Now foods произвежда прахчета с 2000 мкг, като указва 1 саше дн. (при това ги продава по 75 броя в кутия, което значи продължителен прием).

Витамин Б12 ампули може ли да се пие?

Ампулите В12 в класическата им форма са за инжектиране. Това пише и на опаковката – инжекционен разтвор.

От пероралните форми (за пиене) има течни варианти – капки, сироп, разтвор. Някои производители предлагат еднократната доза в отделен флакон. Нерядко той се описва като ампула, но не е такава в точния смисъл. Ампулите са за инжектиране и не се пият!

Mivolis. Ампули за пиене B12 Vita-Active

Продуктът Vita-Active онагледява разликата между ампула за инжектиране и ампула за пиене. Mivolis се афишира като ампула за пиене. В действителност опаковката е малко шишенце с обем 100 мл и винтова капачка.

Ампулите са отправени към потребители, страдащи от умора и липса на енергия. В тях има коктейл от В- витамини, като В12 е в сравнително ниска доза за добавка – 200 мкг. Затова пък продуктът подхожда за ежедневен прием.

Vitamin B12 02

Още по темата ТУК: Маска с Тривитаминол за косопад. Специфика при боядисана коса. Мнения.

Прием на Метилкобаламин 1000 на Софарма

Високодозов метилкобаламин на таблетки съдържа 1000 мкг на единица. Дозировката според производителя е само ½ на ден или 500 мкг. Адресира се за метаболизъм и енергия, за преодоляване на умора. Таблетките са сублингвални – усвояват се в устата.

Други добавки според формата

 • Течен: 60 мл GNC (50 мкг на 1 капка),15 мл Biocare Nutrisorb (5 мкг на 1 капка);
 • Прахче в саше: Фортекс Витамикс 1000 мкг в саше, Instant Energy 2000 мкг в саше;
 • Спрей: 30 мл OstroVit метилкобаламин 100 мкг на впръскване.
Витамин Б12, референтни стойности, pmol/l
В12 01

Това са източници на В12, вегетарианците имат сериозен проблем!

Съществува непрофесионално (обществено) мнение, че референтните стойности на В12 са занижени. Че при преодоляване на дефицита е нужно да се набави витамина до 900 и дори до 1000 pmol/l. Вече се срещат и открити указания в този дух:

Нормално ниво на В12
Възрастова група диапазон в pmol/l
новородено 160 – 1300
възрастен 200 – 900
средна стойност 450
в кърмата 180 – 300

Витамин б12 инжекции. Странични ефекти

Сигурно, бързо и качествено попълване на В12 се случва чрез инжектиране. Към момента в аптеките са налични ампули от Софарма в две концентрации – по 500 мкг и 1000 мкг. Според описанията, предвидени са още 100 и 250 мкг, но ги няма в продажба. Продават се в кутии по 10 броя.

В12 на Софарма е цианокобаламин, инжектира се мускулно.

Инжекционният В12 се прилага по разни схеми, според патологията. 

 • При анемия без неврологични симптоми: 1 доза (250 – 1000 мкг според тежестта на състоянието) през ден за 7 – 14 дни и продължение по 250 мкг седмично до въвеждане в норма.
 • Поддържаща доза: 1 000 мкг веднъж месечно.
 • При анемия с неврологични симптоми: 1000 мкг през ден до въвеждане в норма;
 • Профилактика: 250 – 1000 мкг веднъж месечно.
Противопоказания на Витамин В12

Негативите от инжектирането са редки, минимални. Изразяват се в алергичен сърбеж или обрив. Регистрирани са отделни случаи на втрисане, загряване, отпадане. Сред ефектите стои психическа възбуда.

В12 не се прилага при онкозаболяване, болест на Лебер, тромбоемболия.

Предозиране с Б12

Хипервитаминоза се развива при…

 • Прием на прекалено големи дози синтетичен витамин;
 • Дълъг прием при нормални дози;
 • Хранене с акцент върху храни с В12;
 • Прием с несъвместими витамини.

Vitamin B12 03

Още нещо интересно ТУК: Маска за коса с витамин АД3Е (конски витамини). Как се използват? Рецепта.

За какво помага Витамин B12?

Тялото има потребност от повече В12 при физически и умствени натоварвания, при спорт, особено професионален, през бременност и при кърмене, при чести стресови ситуации.

 • За нерви и за мозъка, за памет. Участва в синтеза на аминокиселини, които повлияват умствената дейност, концентрацията, паметта. Намалява нивото на хомоцистеин, чийто излишък вдига риска от инфаркт, инсулт, остеопороза;
 • Против анемия и за клетъчен метаболизъм. Съществува В12-дефицитна анемия, която се развива при засягане на кръвотворенето поради недостиг на витамина;
 • При косопад на нервна почва. Опадането на коса е явен признак за дефицит на В12. Приемът му обратно – способства за съхранение на здрава кожа и придатъци;
 • Подпомага ДНК, предотвратява аномалии. В12 отговаря за деленето на клетките и образуването на ДНК. Снижава риска от порок в развитието на плода през първия триместър.
 • За очи, против макулна дегенерация. В12 и В9 повлияват захранването на очите. Ускоряват производстото на нови нервни влакна и заздравяват тъканите на роговицата при повреждане.

Храни, съдържащи Витамин Б12

 • Месо и субпродукти: говеждо, ч. дроб, бъбреци, език, сърце, немазно свинско, овче, дивеч, пиле;
 • Яйца, само в жълтъка;
 • Морска храна: раци, октопод, миди, стриди, скумрия, сардина, костур, пъстърва, херинга;
 • Млечни: сирене, мляко, извара, кефир, сметана, йогурт.

Растителни източници почти няма, освен минимално (под 0.1 мкг на 100 г) в броколи, аспержи, спирулина.

Vitamin B12 04

Вижте и ТОВА: Качват ли се килограми от Приорин? Противопоказания на витамините, странични ефекти.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *