Учените доказаха, че дефицитът на витамин Д е пряко свързан с косопада

Витамин D е важно хранително вещество, което е от съществено значение за нашето здраве.

Той повишава имунитета, поддържа костите здрави и кожата здрава, стимулира растежа на клетките и помага за създаването на нови фоликули. Вие абсорбирате витамин D основно чрез излагане на слънце, но можете да приемате хранителни добавки и да ядете определени храни, за да увеличите приема на хранителните вещества.

Редица симптоми, като загуба на коса, могат да се появят, когато на тялото ви липсва препоръчителното количество витамин D. Недостигът на витамин D е свързан с алопеция, известна още като плешивост и редица други здравословни състояния.

Препоръчителни дози витамин D

Препоръчително е да приемате поне 600 IU (международни единици) – или 15 микрограма (mcg) – витамин D на ден, започвайки от 1-годишна възраст. За хора над тази възраст от 70, препоръчителният прием скача до 800 IU (или 20 mcg). Препоръчваме да съчетавате слънчевите бани с приема на витамин D на капки така ефектът е най-добър. Ако сте загрижени за приема на витамин D, попитайте Вашия лекар за проверка на нивата на витамин D. Когато получите препоръчителното дневно количество витамин D, можете да поддържате растежа на косата, здравето на костите и нормалното разграждане на калция.

Дефицитът на витамин D причинява ли косопад?

Престижният здравен институт ResearchTrusted Source показва, че липсата на витамин D в тялото ви може да доведе до загуба на коса. Една роля, която играе витамин D, е стимулирането на нови и стари космени фоликули.

Витамин Д при косопад. vitamin-d-kosopad-1

Източник: Pixabay.

Когато във вашата система няма достатъчно витамин D, растежът на новата коса може да бъде забавен. Няма нищо срамно в това да имате косопад, един от най-добрите футболисти в историята на играта – Зинедин Зидан страда от алопеция. Но това не пречи футболните залози за френския национален отбор да са с коефициент 8.00 за победител на Световното първенство 2022. Има съвзем логично обяснение за проблема на Зидан.

Недостигът на витамин D е свързан с алопеция, автоимунното състояние, което причинява плешиви петна по скалпа и други области на тялото. Както мъжете, така и жените могат да получат алопеция. Друго проучване на доверен източник установи, че жените на възраст между 18 и 45 години, които са преживели алопеция или други видове косопад, имат ниски нива на витамин D.

Причините за недостатъчни нива на витамин D включват прекарване на повече време на закрито, носене на много слънцезащитни продукти.

Храни богати на витамин D

Храненето на здравословна диета от храни, естествено съдържащи или обогатени с витамин D, може да подобри нивата ви. Някои храни са естествено богати на хранителните вещества. Сьомга, скумрия и други мазни риби, рибени чернодробни масла и животински мазнини са чудесни източници. Всъщност една супена лъжица масло от черен дроб на треска осигурява 340 процента от дневната ви стойност на витамин D. Но можете да ядете и хранителни продукти, обогатени с витамин D, като някои зърнени храни, мляко и портокалов сок. Веганската и вегетарианската диета обаче са склонни да нямат достатъчно витамин D, така че може да са необходими добавки, ако следвате този начин на живот.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *