Ниацин (Витамин В3). Действие, противопоказания, мнения

Какво действие има Витамин В3 (Ниацин, Витамин PP). Противопоказания. Никотинамид или Инозитол хексаникотинат? Дозировка на таблетки и ампули. Цена и странични ефекти. Кой е най-добрият?

Никотиновата киселина е витамин, означаван като РР или В3. Други негови имена са ниацин и никотинамид. Участва в окислително-възстановителните реакции, в образуването на ензими и обмена на липиди и въглехидрати в живите клетки.

Дозиране на ниацин по диагнози
Диагноза Доза
Пелагра (авитаминоза на В3) 2 – 3 Х 1 мл 1 % венозно, мускулно или подкожно за 10 – 15 дни
Исхемичен инсулт 10 мг разтвор венозно бавно въвеждане
Болест на Хартнуп 40 – 200 мг дневно
Други показания 1 – 2 Х 10 мг за 10 – 15 дни
Максимална доза еднократна 100 мг, дневна 300 мг

Мнения за Ниацин (Витамин В3)

Ниацин е недостатъчно познат, във форумите рядко се споменава. Допреди няколко години не се намира в самостоятелна фармацевтична форма. Търсят го на ампули с цел оздравяване на косата и влагане в маски против косопад. Единственият по-съществен източник на ниацин тогава е открит в инжекционен разтвор на Б-комплекс със 100 мг В3.

Страдащ от множествена склероза търси витамина за активизиране на кръвообращението и производството на серотонин, също и за контрол над холестерола. Питането му провокира единственото отрицателно мнение. Потребителка предупреждава за страшно натравяне от ниацин, на два пъти. Пише, че уврежда едновременно ч. дроб, бъбреци и сърце. Развила е алергично подуване при контакт със студено.

Niacin 01

Защо не можем без този витамин?

ВАЖНО: Вижте още мнения за Ниацин, дайте и своя личен отзив или просто попитайте ТУК, в нашия форум с коментари за Витамин Б3.

Действие на Ниацин. Какво лекува?

Ниацин е необходим за множество обменни реакции в тялото. Затова той се отразява върху разни органи и системи – от кожа и коса до кръв, мускули и клетки.

 • При косопад и за здрава коса – витаминът поддържа здравото състояние на скалпа и косъма. Усилва притока на кръв към корените. Под негово въздействие косата се храни стабилно и расте по-добре. Ниацин ускорява синтеза на кератин, който защитава от външни увреждания. Активно се изследва като лекарство за алопеция. За коса се прилага локално – с  директно намазване или чрез козметична маска;
 • Витамин PP против холестерол. Ниацин обладава хиполипидемично действие, разширява малките съдове и подобрява микроциркулацията. Намалява концентрацията на общия холестерол, аполипопротеин А, триглицеридите, низко-плътностните липиди и увеличава високо-плътностните с антиатерогенно свойство. Така той препятства формирането на атеросклеротични плаки;
 • За сърце – разширява съдовете, което профилактика на инфарк, благотворно влияе на циркулацията на кръв и лимфа, което стабилизира налягането и облекчава сърцето, снижава нивото на холестерола, с което купира сърдечни патологии.
 • Против диабет – участва в регулацията на глюкозата в кръвта;
 • За кожа – прекрасен е за грижа на кожата, особено на ръце и лице. Производители го влагат в антистареещи кремове и маски, в продукти против акне (намалява секрецията на мастните жлези), за стягане на вяла кожа, за подобряване на клетъчната структура, за изработване на колаген и еластичност. Има слънцезащита с ниацин, хидратиращи и регенериращи продукти.
 • За оросяване на мозъка – тялото се нуждае от В3 за обмена на вещества в мозъка; активизирайки кръвния оборот,  витаминът увеличава предоставянето на хранителни компоненти за органа;
 • Други приложения – необходим за клетъчното дишане, за мускулите и съединителната тъкан. Свързан е със синтеза на ензими, участници в енергийния обмен.

Прием и дозировка на таблетки и ампули

Ниацин се произвежда на таблетки, капсули и ампули за пиене. Срещаме го в смесени тинктури за кожата. Има течна форма – концентрат за лице.

Дневна доза на Ниацин

Потребността на човека от никотинова к-на зависи от възрастта и пола му. Най-малко потребяват жените и децата. Изчислено е, че им трябват 7 – 12 мг. За мъжете е определена потребност от минимум 16 мг. Ако са над 70 години, дозата е 13 мг всеки ден.

Niacin 03

Естествени източници на ниацин

Над указаните количества са необходими в изключителни случаи на стресово и физическо претоварване. Дозата се увеличава в случаи на зачеване, кърмене, тежки ситуации.

Колко време се пие?

Важно е витамин Б3 да не се приема безконтролно. Схема на лекарственото средство назначава лекар. Предозирането е малко вероятно, защото това е водоразтворим витамин. Излишъкът от него се извежда от естествен път.

Прекратете приема, ако получите кожно зачервяване и гадене.

Ниацин има и локална употреба като разтвори и течни смеси. Нанася се на намокрен косъм, да е чист, и се държи до пълно попиване. Такива процедури с честота веднъж на 3 – 4 дни и дължина 2 – 3 седмици се предписват от трихолозите при проблеми с косата. При външно предозиране скалпът се зачервява и се усещат сърбеж и парене.

До какво води липса на Ниацин?

Дефицитът на ниацин се нарича пелагра, което от италиански значи „груба кожа“. Класическото заболяване се характеризира с три симптома, трите „Д“ – дерматит, диария и деменция.

Симптомите прогресират. При леки и начални състояния те отсъстват. Ранен признак на пелагра е болка в устата и подуване на езика.

Цена и откъде се купува?

Лекарствено средство е само инжекционната форма на витамина. Тя се ползва за спешно вливане при тежки състояния. У нас няма регистриран продукт. Присъства в комплексни В-витамини.

Пероралните форми на ниацин са добавки. Производителите ги адресират различно – за ЦНС, метаболизъм, за енергия, против висок холестерол и т.н.

Ниацин на таблетки (капсули)

Добавките с В3 са нескъпи, достъпни профилактични средства. За жалост се предлагат ограничено, от единици специализирани компании. Към момента у нас са предложени продукти на Now, Nature’s way, ZeinPharma и Солгар.

Ниацин Now Foods, 500 мгя

Производителят създава този продукт за възстановяване на ecтecтвeнитe ĸoличecтвa нa ниацин, за профилактика на атеросклероза, контрол върху холестерола и намаляване на риска от съдов инцидент. Полезен е за кожа, храносмилане и ЦНС

 • Капсулите са по 500 мг с препоръчителна дозировка 1 – 2 на ден. Флакон със 100 броя струва 28 лв и е намален на 22.40 лв в healthstore.bg.

Капсулите на Nature’s way са 5 пъти по-слаби от тези на Now. Флакон със 100 бройки струва 21.60 лв. Цената на ZeinPharma е 48 лв, промоционално намалена на 33 лв в vitamag.bg. Флаконът съдържа 90 капсули по 500 мг.

Niacin 0983

Добавки с ниацин

Ниацин Солгар

Ниацин на Солгар е интересен с по-ниската си цена, но и дозировката му е минимална – 100 мг. Дават го за безпокойство и успокояване на нервите. Към момента продуктът не е в наличност. Последната му цена е била 13 – 14 лв за 100 таблетки.

Ниацин на ампули

Ампула B3 от 30 мл на SVR струва 94 лв. Представлява ултраконцентриран серум за преодоляване на тежка сухота на кожата. В състава има хиалурон.

Продуктът скоростно редуцира бръчки и други признаци на остаряване. Производителят го показва за 7-дневен курс, който води до пълно възстановяване.

Противопоказания на Ниацин

Ниацин като естествен витамин няма противопоказания, той е нужен всекиму. Има ограничения към аптечните продукти с ниацин, които са описани индивидуално от производителите. Срещат се предупреждения за възникване на повишена чувствителност. Не се препоръчва при атеросклероза, обострена язва, подагра, хиперурикемия, тежка недостатъчност на бъбречната функция, хепатит, цироза, декомпенсиран диабет. Някои препарати не се дават до 3-год. възраст.

Странични ефекти на Ниацин

Такива са описани само при венозното въвеждане на ниацин – алергични реакции като обрив, уртикария и изменено дишане. Медицинската литература описва още парестезии, световъртеж, прилив на кръв към главата, усещане за горещина, главоболие. Тези ефекти изчезват самостоятелно.

Заместители на Ниацин, аналози и съчетания

Ниацин няма заместители. Липсата на този витамин не се компенсира с други средства. Необходимо е да се приема / прилага препарат със синтетична форма на В3.

Препаратите с В3 са аналози помежду си. Те се различават по конкретния си състав, но винаги съдържат някакво количество В3 (от 100 до 500 мг).

Ниацин или никотинамид?

В организма ниацин се превръща в никотинамид и под тази форма той се свързва с коензими, пренасящи водород, участва в метаболизма, тъканното дишане и други процеси.

Суонсън продава направо никотинамид, поради което продуктът му е представен като бързодействащ. С него не се чака преобразуване на ниацин в никотинамид, а директно се подава NADH, получен от витамин В3. Коензимът NADH веднага се включва в обменните процеси и продуцира клетъчна енергия.

Друг плюс на добавката на Суонсън е високата бионаличност. NADH се възприема много по-пълноценно от ниацин. Продуктът е адресиран като стимулатор за ума, тялото и главно мозъка, за добро настроение чрез освобождаване на невротрансмисерите допамин и норепинефрин.

 • Капсулите за красота на Sanct Bernhard също съдържат никотинамид, а не ниацин. Количеството е 18 мг, комбинирано с още няколко В-витамина. Продуктът възстановява изтощена коса, лекува косопад и УВ – увреждане, помага при дегенеративни изменения на структурата на косъма и ноктите (чупене, бели петна). Флакон с 200 броя струва 84 лв.
 • Капсули Бармакс са комбиниран продукт за растеж на косата, в който е използван никотинамид. Приема се при изтъняване, за повишаване на здравината и срещу увреждания. Флакон от 60 капсули е 17.20 лв.
 • Фолигейн против косопад е с 40 мг никотинамид, съчетан с други компоненти. Насочва се към хора с изтъняла коса от двата пола. Флакон със 120 капсули струва 74.40 лв.

  Niacin 02

  Естествени източници на ниацин

Ниацин или Инозитол хексаникотинат?

Hexaniacin (инозитол хексаникотинат) е високоусвояема форма на ниацин. Произвежда се от американски компании като добавка, която не причинява епидермално зачервяване. Тази форма на ниацин намалява и предотвратява приливите на кръв като бавно разгражда метаболитите никотинова киселина и инозитол.

У нас добавка с инозитол хексаникотинат продава компанията Webber Naturals. Адресира я в подкрепа на метаболитните и храносмилателни процеси, за защита на сърце и съдове, за контрол върху психологически изменения като тревожност, невроза и депресия. Увеличава устойчивостта на стрес.

С други витамини за коса

Витамини за коса – таблетките на Holland & Barrett са комплексна формула за бърз растеж. Освен 35 мг ниацин, в тях има още 3 витамина за коса, инозитол и нужни елементи. Флакон от 120 бройки струва 46.20 лв.

 • Комплекс „Кожа, коса И нокти“ на Holland & Barrett са комплекна формула за укрепване и блясък. Увеличава производството на колаген и кератин. Освен 25 мг ниацин, съдържа още 12 витамина за коса и десетина други елементи. Флакон от 120 бройки струва 28.60 лв.
 • Лайф формула е комплекс от 4 В-витамина с хиалурон, цинк и хистидин за бърза регенерация, хидратиране и оздравяване на косъм и нокти. Флакон от 60 бройки струва 32.10 лв.
 • Нирвана СПА нутри скин съчетава ниацин с рибено масло, L-цистин , соев лецитин, цинк за здраве и укрепване на косата и за благото на кожата. Флакон от 30 перли струва 18.00 лв.
 • Мерц Специал също предвижда ниацин в състава си (60 мг), заедно с желязо, 8 витамина за коса, екстракти и L-цистин. Продуктът се отличава с иновативна формула, която доставя компонентите направо в клетката. Флакон с 60 капсули струва 34.50 лв.

Ниацин откриваме и в други комплекси за оздравяване на косата, съчетан с десетки компоненти – екстракти, В-витамини, аминокиселини. В някои В3 присъства символично, например в Дюкре Анакапс и Хеъргейн против косопад количеството е 16 мг, в Great hair на Пуър Нутришън е 30 мг.

Вижте и ТОВА: Ниацин в Пантогар. Мнения: Ревалид или Фитовал? Откъде се купува на капсули? Пълнее ли се? Заместители.

Видео: Д-р Берг обяснява разликата между двете форми на В3.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *