Тридерм крем и маз. За какво се използва? Мнения

Откъде да купим Тридерм крем и Тридерм маз на най-добра цена? За какво се използва Тридерм? Мнения. За гъбички, за бебе, в гинекологията

Почти всички кожни проблеми се разрешават с противовъзпалително, антибиотик или антимикотик. Тридерм съдържа и трите, което го прави мулти функционално лекарство.

Компонентите в Тридерм
Съставка За какво е
бетаметазон мощен кортикостероид, оказва противовъзпалителен и противоалергичен ефект
клотримазол антимикотик, влияе на гъбични заболявания, микози от кандида, дерматофити, дрожди, кандида, плесени и др. възбудители
гентамицин антибиотик от пеницилините срещу бактериални инфектирания

За какво се използва Тридерм?

Тридерм лекува възпалителни изменения на кожата, свързани с алергии, бактерии и гъбички – първично и като последствие.

Мнения за Тридерм от БГ Мама

Ефективността на Тридерм е неоспорима, доказана многократно в годините. Познавайки го, някои майки веднага го купуват, когато видят обрив, подсичане, възпаление. Имат му доверие и за бебета. Описват се успешни лечения при 2-3-6-месечни бебета, дори при проблем на главата / лицето. В БГ Мама се заключава, че дава ефект до 2-3 дни.

Опасения възникват от наличието на кортикостероид в състава. Мнозина са запознати, че стероидите изтъняват кожата и развалят качеството й. Запознати контрират, че такъв ефект се получава след много продължително третиране, докато Тридерм решава проблема за дни.

От форумите научаваме още, че Тридерм е ефикасен за котки и за микроспория от котки, прехвърлена на човек. Тази особено упорита гъбична инфекция бързо се овладява под влияние на клотримазол в крема.

Тридерм 01

Една дума различава двата вида Тридерм

Тук да уточним, че мненията са за лекарството Тридерм. Под същото име има и козметичен продукт на Бионике, предназначен за подсичане при бебенца. Неговият състав е абсолютно различен, базиран на защитните функции на цинковия оксид.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Тридерм и също оставете своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! За какво го ползвахте? Доволни ли останахте?

Начин на приложение, продължителност

Независимо от патологията, Тридерм се нанася двукратно всеки ден до разрешаване на проблема. Краен срок не се определя от Байер – той се решава индивидуално от лекуващия специалист.

Мехлемът се полага на тънък слой и леко се втрива с пръсти. Мястото се оставя открито (не се покрива, превързва).

Тридерм се продава в две разновидности. Кремът е за остри състояния, мазта е за хронифицирали. Активните компоненти са еднакви, разликата е в консистенцията и нейната способност за проникване в дълбочина.

Тридерм за гъбички и дерматомикоза, екзема

Клотримазол в лекарството потиска гъбични инфекции. Той е ефикасен за поражения върху кожата, в кожни гънки и по стъпалата. Унищожава дерматофити, дрожди (вкл. кандида), плесени и др. възбудители. Показан е при дерматомикози, дерматофития, трихофития, епидермофития, микроспория, кандида, гъбична ерозия между пръстите. Помага при микози, усложнени от вторична пиодермия.

Екземите са неинфекциозни възпаления, за които са характерни чести рецидиви със сърбеж, зачервяване и дребен обрив (мехурчета с течност). Има бактериална, себорейна, варикозна, детска, на млечните жлези, посттравматична и др. разновидности.

Против симптомите се назначават антихистамини, кортикостероиди, антибиотици (при бактериалната форма или при присъединяване вторично на бактериална инфекция). В Тридерм са налични и двата лекарствени компонента.

Тридерм за бебе, при подсичане

Подсичането е вид дерматит. Ключово място в лечението заемат цинковият оксид, средства за овлажняване и омазняване, както и предпазни, срещу прекалено намокряне на кожата (мацерация).

Тридерм 03

Лечението на този бебешки дерматит предвижда хидратация с пантенол, охлаждане с ментол и др.

При възникване на проблема се назначава кратък курс (под 2 седмици) с кортикостероид на крем. За предпочитане е по-лек като хидрокортизон.

В Тридерм е вложен бетаметазон, който е мощен и веднага дава ефект. Прилага се под надзор на лекар, защото неправилно му ползване грози с тежки усложнения.

При косопад и сърбеж на главата (себореен дерматит, себорея)

Себореята и като следствие – себорейната алопеция, се асоциират с прекомерен ръст на гъбички маласезия и кандида като следствие от имунни, ендокринни и други нарушения. Лечението е с три средства, и трите съдържащи се в Тридерм – кортикостероид, антимикотик и антибиотик. Тридерм е първа линия на избор с уговорката, че на лицето не се нанася за дълго.

При невродермит

Хроничното заболяване, често свързано със стрес, се проявява със сърбеж, разчесване, удебеляване и лющене на участъци от кожата.

Лечението предвижда противосърбежни средства и кортикостероиди срещу възпалението. Предпочитат се такива с висока активност като бетаметазон. Тридерм адекватно намалява проявите.

Като крем за пъпки, акне, за лице. При херпес

Пъпките са възпалителни прояви, обикновено с присъствието на бактериална флора. Тридерм се назначава само при алергични обриви и дерматити с присъствие на патологични микроорганизми. Не е адекватен за лечението на акне. Бетаметазон и клотримазол не са подходящи за него.

За гъбички в ушите, за уши, при кандида

Външният канал се третира с Тридерм при възпаление – отит, и гъбични поражения. В първия случай лечението е 5 дни, във втория – 10 – 14 дни.

Тридерм в гинекологията и при хемороиди

Използва се срещу гъбички (кандида) по слабините и гънките около тях. Обработват се само засегнати кожни участъци, никога лигавици. При хемороиди има помощна функция за облекчаване на възпалената и сърбяща кожа около ануса.

Цена и откъде да купим изгодно?

Тридерм крем и Тридерм маз се търгуват на еднаква цена в аптеките. Случва се мазта да не се зарежда редовно, за разлика от крема. Във Фрамар продуктите струват 7.48 лв, в Салвия – 7.45 лв, в Софармаси –  7.15 лв, в Ремедиум – 6.96 лв.

Шампоан за себореен дерматит (себорея)

Шампоаните под името Тридерм нямат общо с лекарството. Името се използва от козметичната компания Бионике от Италия. Тя продава медицинска козметика за дерматити. Шампоаните са два вида – за бебешки и за себореен дерматит.

Тридерм 06

Част от линията Тридерм на Бионике Италия

Intensive Shampoo е създаден за овладяване на себорея. Чрез циклопироксоламин и янтарна к-на той регулира отделянето на мазни секрети от жлезите по скалпа и облекчава дразненето. Оказва местно защитно действие.

Заместители на Тридерм

Аналогът на Тридерм се казва Бетазон Трио – същият продукт от друга компания. Своеобразен „Дву-дерм“ са Дактакорт и Бетазонгент – те съдържат по две от трите съставки на Тридерм. Бетаметазон, гентамицин и клотримазол се произвеждат и отделно.

Гентамицин

Актавис (Тева), Сандоз и Медфано правят самостоятелни мехлеми с антибиотика гентамицин под оригиналното му име. Те са насочени към бактериални зарази по кожата и очите. Самостоятелно антибиотикът е по-бавен от Тридерм, защото намаляването на симптомите идва като резултат от намаляването на бактериите – причинители.

Гиназол

Гиназол е антимикотик, средство срещу гъбички. Той е своеобразно допълнение на Тридерм, защото е предназначен само за лигавици (поставя се във влагалището), а Тридерм е за околната кожа.

Дактакорт

Той представлява комбинация от антимикотик (миконазол) и кортикостероид (хидрокортизон). Бързо овладява симптоматиката. Приложението му е само върху гъбични инфекции. Особено ефективен е срещу дрожди.

Бетазон Трио (бетаметазон)
Тридерм 02

Тези лекарства са точно като Тридерм

Това е българският аналог на Тридерм. Напълно възпроизвежда характерните особености на германското лекарство, включително цената му.

Клобедерм

Това е чист кортикостероид – клобетазол, който се прилага при псориазис, екзема, лишей, лупус и други кожни изменения с възпаление и сърбеж.

Клотримазол

Противогъбичният препарат се произвежда на крем самостоятелно с цел лечение на доказани гъбични инфектирания. Подобно на самостоятелния гентамицин, и този препарат е по-слаб от Тридерм, защото симптомите намаляват с намаляването на гъбичките.

Бетазонгент

Проблемът с по-бавното симптоматично лечение на самостоятелните антибактериални и антимикотични средства се решава с препарати като Бетазонгент, в които е сложен кортикостероид. Конкретно Бетазонгент е комбинацията от бетаметазон и гентамицин. Той е по-бърз от чистия гентамицин, защото овладява симптомите още преди да са унищожени бактериите.

Бетазонгент е по-силен и от Тридерм, защото съдържа двойна доза кортикостероид. Затова се предписва при тежки състояния като псориазис, еритема, интертриго и др.

Дипрогента

Дипрогента е аналог на Бетазонгент (еднакви съставки). Разликата е в количеството бетаметазон, което е двойно по-малко и равно на това в Тридерм.

Кортикостероиди, Адвантан

Адвантан е представител на кортикостероидните препарати за обработка на кожата. Те са силни средства при ярки възпаления, алергичен отпор и тежки изменения на кожното покритие. Помага при разраняване, причиняващо не сърбеж, а болки.

Вижте и ТОВА: Най-добрия шампоан за себореен дерматит. Какво е ефикасно при себорея?

Видео листовка на Тридерм.

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Тридерм крем и маз. За какво се използва? Мнения

    • Здравейте, Росица! Тридерм е комбинация от три активни съставки – бетаметазон (кортикостероид), клотримазол (противогъбично средство) и гентамицин (антибиотик). Предназначението му е за облекчаване на възпалителни прояви и оплаквания, свързани с повлияващи се от кортикостероидна терапия дерматози, при налични или подозирани вторични инфекции.
      Никъде в листовката не се споменава, че може да се използва за лечение на порезни рани. Освен това се препоръчва да не се използва върху отворени рани, така че не би било подходящо за порязвания.
      Затова можем да заключим, че Тридерм крем не е показан за лечение на порезни рани според предоставената в текста информация. За такива рани биха били по-подходящи други продукти, насочени конкретно към обработка и зарастване на рани.

  1. Тридерм се справи с микроспория, изпробвано. Внучето хвана от котки пред блока, друго не помогна.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *