Мнения: Дипрогента крем и маз. За какво се използва и как?

Дипрогента крем 0.5 mg и Дипрогента маз. За какво се използва? Мнения и цена. Тридерм за гъбички или Дипрозон? Листовка. За хемороиди и рани

Дерматити, екземи, лишей, псориазис и други кожни възпаления рискуват да привлекат бактериална инфекция. Дипрогента е мехлем, който потиска растежа на опасни микроорганизми и едновременно с това обезболява локално. Тя помага за заздравяването на кожата.

Фармакология на Дипрогента
Характеристика Параметри
Видове въздействия противовъзпалително, противосърбежно, противоалергично, антибактериално
Механизъм потиска освобождаването на цитокини и медиатори на възпалението, индуцира липокортини, намалява растежа на грам+ и грам- микроорганизми
Видове причинители стафилококи, устойчиви на пеницилин, протеи, ешерихия коли, салмонела и др.

За какво се използва Дипрогента и как?

Дипрогента се прави на крем и маз за обработването на обриви, причинени от всички разновидности дерматити, лишеи, екземи и псориазис. Прилага се след лечение на гъбични заболявания като микроспория и трихофития с цел възстановяване на кожата.

В Дипрогента има два мощни компонента, най-добри представители на своя клас. Това е категоричният и ефикасен кортикостероид бетаметазон, който бързо се справя с възпаляване и неговите последствия като болка, зачервяване, подуване. Другият агент е антибиотикът гентамицин, също отличен като качество и въздействие.

На картонените опаковки и на тубичките производителят ясно е написал на български език – крем и маз. Водим се по тези означения, защото в аптечните сайтове има объркващи надписи.

Дипрогрента крем или маз?

Дипрогента косопад 01

Дипрогента се продава по цял свят

Съдържанието е идентично. Това е едно и също лекарство в две различни консистенции.

  • Кремът се изписва в активната фаза на възпалението – в началото, при остра форма. Той не прониква в дълбочина, а работи на повърхността, точно където е най-необходим.
  • Мехлемът (маз) е разработен за долекуване и за хронични заболявания. Той е ефикасен при стихнало, но все още налично възпаление.

Мазта прониква в дълбочина. Не се слагат върху мокрещи рани – за тях е кремът, но отлично се справя с алергични реакции, обриви и пъпки.

Дипрогента крем 0.5 mg

Всеки грам крем Дипрогента подава 0.5 мг бетаметазон и 1 мг гентамицин. Продава се в тубички по 15 г, защото се намазва на изключително тънък слой. Цената към момента е 7.54 лв.

Дипрогента маз

Всеки грам маз (изписват я и като унгвент) Дипрогента подава 0.5 мг бетаметазон и 1 мг гентамицин. Продава се в тубички по 15 г, защото и тази консистенция се полага на тънко. Цената на мазта е същата като на крема – 7.54 лв максимална стойност.

Дипрогента косопад 02

Дипрогента крем унищожава бактерии на повърхността, а маз – в дълбочина

Показанията за изписването на Дипрогента е възпаление и риск от бактериален растеж.

  • При дерматит – алергичен, атопичен, контактен, екзематозен, интертригинозен, себореен, ексфолиативен, слънчев, невродермит. Дипрогента помага при всички възпалителни кожни заболявания от групата на дерматитите. Овладява възпалението и предпазва от бактериално заразяване. Облекчава сърбежа и болката чрез кортикостероидната съставка;
  • При екзема – детска, монетовидна, на ръцете, истинска и идиопатична, бактериална, себорейна, сикозиформна, пофесионална, за долекуване при микотична. Овладява възпалението и дразнещите му прояви като сърбене и болка, завяхва нарушеното покритие на повърхността;
  • При псориазис, дисхидроза, сърбящи папулозни дерматози като лихен планус работи за облекчаване на симптоматиката и за предпазване от бактериално заразяване на раздразнените възпалени и мокрещи участъци;
  • При хемороиди, перианален сърбеж и такъв на външните полови органи Дипрогента успокоява дразненето и позволява  на кожата да се възстанови;
  • За рани и инфекции Дипрогента има място, само когато те са провокирани от кожни и алергични патологии. Бетаметазон обезболява локално, гентамизин обеззаразява. Раната по-бързо се затваря;
  • Дипрогента за гъбички няма място в активната фаза на лечение, защото в него няма противогъбична съставка. Ако се лекува само с това лекарство, причинителят ще остане необезпокояван. За целта се ползва Тридерм, който е като Дипрогента + антимикотик или Дипрогента се включва в последния етап при овладяна гъбичка с цел възстановяване на кожата.

Мнения за Дипрогента от БГ Мама и др.

Кремът събира похвали и препоръки във форумите, дори в случаи на гъбички. Притесненията идват от кортикостероидната съставка, когато се лекува дете. По-рано е имало ограничение във възрастта от 12 години, но кремът е изписван и на бебета под 1 г. Сега производителят не поставя такова ограничение. Пациентите със стаж подчертават да не се прекалява заради кортикостероида, защото изтънява кожата и я привиква към себе си.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Дипрогента крем и маз, оставете своя отзив и задайте въпрос, ако имате да питате нещо ТУК, в нашия форум с коментари!

Цена на Дипрогента и откъде се купува?

Продуктът на престижната компания Schering Plough е лекарство, изискващо рецепта. Наличен е в аптечните вериги, като виждаме цени в диапазона от 7.10 лв до 7.54 лв. И двете форми са на еднаква цена.

Странични ефекти и противопоказания

Дипрогента не подхожда за туберкулозни и сифилитични кожни изменения, вирусни инфектирания като херпес и варицела, при реакция на ваксина. Не се полага върху открити рани и гнойни възпаления.

Страничните реакции са само локални, в мястото на намазване. Възможни са раздразнение, парене, сърбеж, сухота, хиперчуствителност и при дълга употреба – изменение на тена. След продължително лечение обработените участъци могат да изтънения, малките повърхностни съдове да се разширят и да образуват синьо-червени петна.

Листовка

Упътването от производителя предупреждава за възможни неуспехи в лечението с Дипрогента. Препаратът трябва да се преоцени, ако за няколко дни не повлияе осезаемо на състоянието. Ако има влошаване, инфектиране или ярко изсушаване на кожния участък, се препоръчва незабавно консултиране с лекар.

Заместители и аналози

Точен аналог на Дипрогента е полският Бетадерм. Той повтаря параметрите на австрийското лекарство като съставки, концентрация, големина на тубата. Също се прави на крем и на маз, като двете форми са на еднаква цена – 7.90 лв (малко над цената на Дипрогента).

Бетазонгент е по-евтин български аналог на Дипрогента. Произвежда се на крем и маз, като двете форми са с еднаква цена от 5.51 лв.

Българското лекарство е с по-силно противовъзпалително и противосърбежно въздействие. Дължи се на удвоената доза кортикостероид – в Бетазонгент той е 1 мг вместо 0.5 мг в Дипрогента.

Заместител на Дипрогента е Бетафузин, само на крем. Той е двукомпонентно мазило с кортикостероид и антибиотик. Стероидът е същият – бетаметазон, антибиотикът е друг – фузидова киселина. Изборът между двата препарата се прави според чувствителността на патогените. Бетафузин струва почти 13 лв за туба от 15 г.

Друг вариант предоставя лекарството Лоринден N. Кортикостероидът в него е флуметазон, а антибиотикът – неомицин сулфат. Има малко по-специфично приложение, предимно върху силно кератинизирани (удебелени) участъци. Използва се при инфектирани дерматити, екземи, еритами, псориазис, лихен планус.

Лоринден С дава друга комбинация от лечебни агенти за състоянията, описани относно Лоринден N. Флуметазон се запазва, но антибиотикът е заменен с клиоквинол, който е активен спрямо различни бактерии и има известен ефект и против гъбички.

Флуцинар N е като Лоринден N, но вместо флуметазон е вложен флуоцинолон. Фусидин N е хидрокортизон с фузидова к-на.Дипрогента косопад 03

Наличието на разни варианти позволява да се възприеме индивидуален подход към всеки пациент. Самите лекарства са идентични в опаковката – те са в тубички по 15 г.

Заместители, които се пръскат

  • Оксикорт е антибиотик + кортикостероид, но в спрей форма. Съчетава хидрокортизон, който е по-слаб от бетаметазон, и тетрациклинов антибиотик. Адекватен е при уртикария, изгаряния, ухапвания, дерматози и екземи със силно сърбене и бактериално усложнение.
  • Полкодерм ТЦ е суспензия в спрей флакон. Антибиотикът е тетрациклин, стероидът – триамцинолон. Това е широкоспектърно средство и овладява възпалението и симптомите при много различни кожни патологии.
Дипрозон или Дипрогента?

Дипрозон крем и маз е от производителя на Дипрогента. Той е чист кортикостероиден крем (бетаметазон) за облекчаване на възпалителни състояния и техните последствия.

Дипрозон и Дипрогента са направени за едни и същи диагнози. Дипрогента е за случаите на вторично бактериално заразяване, а Дипрозон – когато няма опасност от такова.

Тридерм или Дипрогента?

Тридерм има трета, допълнителна съставка – антимикотик. Споменахме, че Дипрогента не работи при гъбични зарази, а само при бактериални. Ако кожните лезии са прихванали гъбички – самостоятелно или в комбинация с бактерии, се дава Тридерм.

Тридерм е крем и маз от производителя на Дипрогента и напълно възпроизвежда параметрите на останалите мазила – тубичка от 15 г, еднаква цена за всички форми, идентична стойност от 7.48 лв.

Вижте и ТОВА: Мнения за Алпикорт F при косопад. Странични ефекти от шампоана и начини за ползване.

Видео ревю на Тридерм.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Мнения: Дипрогента крем и маз. За какво се използва и как?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *