Дактакорт крем. Мнения, цена и откъде да купим?

Мнения за Дактакорт. За какво се използва. Крем Дактакорт или Тридерм? При гъбички и себорея, за подсичане при бебета, за интимните части и др.

Дактакорт е антимикотичен крем на Янсен Цилаг. Той е подсилен с компонент за бързо овладяване на неприятните симптоми, които съпровождат гъбичното инфектиране. В таблица показанията накратко.

Кога помага Дактакорт
Място на зараза Конкретни диагнози
кожа повърхностна кандидоза и вторични инфектирания от грамположителни микроорганизми
полова зона жени кандидозен вулвит
полова зона мъже гъбичен баланит

Какво е Дактакорт крем

Кремът съчетава противогъбичния агент миконазол с хидрокортизон. Първият компонент унищожава патогените, а вторият повлиява симптоматиката като хиперемия и сърбеж.

Дактакорт, за какво се използва?

Дактакорт е прилага срещу гъбички и дрожди само върху кожа. Неговият агент миконазол е ефективен и върху лигавици – в уста и гърло, в червата, но специално този крем е разработен само за кожа – обърнете внимание!

Дактакорт 2

Така изглежда кремът на Янсен

За лигавици, включително в устата, фарма компанията Янсен Цилаг е разработила два аналогични препарата с миконазол – Дактарин за уста и Гино-Дактарин за вагинално полагане.

  • Дактакорт за подсичане и при бебе. Миконазол се ползнва при новородени и деца до 1 г. с рецидивиращ среднотежък и тежък дерматит от пелени и усложнена кандидоза на кожата;
  • Дактакорт за гъбички по ноктите. Дактакорт се справя с гъбични зарази по кожата около нокътните пластини. Върху самият нокът той не е достатъчно ефикасен поради кремообразната си консистенция, която не е предназначена за дълбоко проникване в твърди тъкани;
  • Дактакорт при себорея. Себорейният дерматит се лекува със стероидни комбинирани мехлеми и шампоани. Дактакорт помага при привличане вторично на гъбична инфекция;
  • Дактакорт при косопад от гъбички. Дерматомицети и дерматофити паразитират на кожата и роговите й слоеве. Дерматологично заболяване на скалпа се провокира от трихофити и микроспори, които поразяват космените фоликули и мастните жлези. Пърхотът също е гъбично заболяване, провокирано от гъбичките Malassezia furfur. На скалпа тя може да причини себореен дерматит.
Дактакорт за интимните части

При жените Дактакорт работи при кандидозен вулвит, а при мъжете – при кандидозен баланит. Това са инфектирания на участъци от половата зона, покрити с кожа. При вулво-вагинит (заразяване и на лигавици) се ползват препарати за по-нежни тъкани и без кортикостероид. От серията „Дакта…“ на Янсен Цилаг това е Гино-Дактарин на вагинални капсули.

Дактакорт

Тези лекарства също са с миконазол, от серията „Дакта…“ на Янсен, направени за влагалище и за уста

За кожата около ануса Дактарин помага при гъбично заразяване със сърбежи – кандидоза.

Мнения за Дактакорт от БГ Мама и др.

В БГ-мама се коментира прилагането на Дактакорт върху бебета при подсичане и след прием на антибиотик. Мненията за тези случаи натежават в посока Тридерм, клотримазол и смрадлика от народните средства.

Ползвалите конкретно Дактарин препоръчват той да се полага за кратко – буквално няколко дни, и да се замени с Дактарин, който не съдържа кортикостероид и е по-щадящ кожата.

ВАЖНО: Вижте още мнения и оставете и вие своето ТУК, в нашия форум с коментари!

Цена и откъде? Дактакорт крем

Кремът е рецептурен, зарежда се в аптечната мрежа. Цената му варира от 5.64 лв до 6.11 лв според конкретната търговска политика.

Има само един вариант – тубичка от 15 г с концентрация на лекарството 2%.

Листовка на Дактакорт

Дактакорт е неприложим при вирусни инфектирания на кожата. Конкретните противопоказани диагнози са описани подробно в листовката.

Упътването е полезно и в частта на негативните реакции. Прочетете внимателно преди да започнете употребата, защото има риск от тежки алергични реакции като отичане на тъкани в устата и гърлото, затрудняване на преглъщането и обриви.

Листовката описва и негативи от продължително мазане с Дактакорт като изтъняване на кожата (поради кортикостероида в състава му).

Заместители, аналози, съчетания

Аналози на Дактакорт са други локални средства с миконазол. Към момента на нашия пазар такива няма. Единственият аналог Микозолон (същите параметри) е отбелязан в аптечните сайтове, но няма наличности.

Частични аналози са другите препарати на Янсен от серията – Дактарин (гел без кортикостероид) и Гино-Дактарин (вагинални глобули). Те обаче покриват други локации за гъбично заразяване.

Заместители на Дактакорт са антимикотичните средства в локална форма за мазане – крем, гел, маз. Тази група е много голяма, включва препарати с клотримазол (Канестен), нистатин (Нистатин), нафтифин (Екзодерил), тербинафин (Ламизил), кетоконазол (Низорал) и др.

Дактакорт или Нистатин?

Нистатин на крем и унгвент е адекватен заместител на Дактакорт. Ефектите от двата препарата са сравними, бързината на работа – също. Разликата е, че Нистатин се прави и на перорални таблетки за цялостно справяне със системни гъбични инфекции.

Певизон

Той е продукт на същата компания Янсен с по-специфично назначение. Предпочита се, когато гъбичното инфектиране е съчетано с алергична реакция, белязана от мацерация и излющване. Певизон също като Дактакорт съдържа кортикостероид и е за кратка употреба. Към момента кремът не присъства в аптечната ни мрежа.

Дактакорт 01

Кремове против гъбички – заместители на Дактакорт

Певарил крем

Още един продукт от серията на Янсен Цилаг с мазила против гъбички. Този продукт използва антимикотика еконазол. Той е аналог на Дактакорт в кожните инфекции от гъбички и дрожди, а разширява обхвата с плесени. Еконазол е близък по активност на миконазол, те се заместват адекватно.

Шампоани Кетозал и Низорал

За гъбични инфекции по скалпа предпочитаната форма е шампоана. Кремообразните лекарства са затруднени да проникнат в кожата и добре да покрият всички участъци. Главният им недостатък е, че зацапват и омазняват косата, което е пречка за редовното лечение.

Шампоаните против гъбички ползват основно лекарството кетоконазол, което е много добро за разглежданата локация. Негови представители са шампоаните Кетозал и Низорал.

Дактакорт или Тридерм?

За гъбични колонии двата крема са заменими и оказват идентично въздействие. Дактакорт има антимикотик миконазол, Тридерм има антимикотик клотримазол (високо ефективен). Дактакорт има кортикостероида хидрокортизон, Тридерм – бетаметазон. Бетаметазон е по-силен от хидрокортизон и дава сравнително по-забележим ефект, но и грози в по-силни негативни реакции.

Разликата на Тридерм по същество обаче е друга – третата му съставка е антибиотика гентамицин. Това го прави подходящо средство за смесени инфекции, в които участват гъбички и бактерии. Дактакорт също проявява антибактериална активност, но точният избор при вторично бактериално заразяване е Тридерм.

И двата препарата се ползват за кратко поради кортикостреоида, които увежда кожното покритие.

Вижте и ТОВА: За какво се използва Тридерм? Мнения. Адвантан по-добър ли е?

Видео: Да видим какво представлява Тридерм и кога се предпочита пред чисто противогъбични кремове като Дактакорт.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Дактакорт крем. Мнения, цена и откъде да купим?

  1. Пробвах Дактакорт в косата, защото го имах отпреди и да го употребя, абсолютно не става, много цапа и трябва да се мие.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *