Мнения за крем Бетазон Трио. За какво се използва Бетаметазон

Бетазон Трио и Бетазон крем. Мнения. За какво се използва Бетаметазон. Цена и откъде? Как се ползва при екзема и дерматит? Заместители: Тридерм, Дипрогента, Фусикорт, Бетафузин

Бетаметазон е кортикостероид. Той се пие, влива и въвежда в ставите. Четвъртата му форма е крем за локална обработка през кожата. Един от препаратите се казва Бетазон – чист бетаметазон. Негова комбинирана версия е Бетазонтрио.

Дозировка на бетаметазон
Форма Еднократна доза
Перорална 0.25 – 8 мг възрастен, 17 – 250 мкг/кг деца
Венозно струйно бавно или капково 4 – 8 мг, мускулно 4 – 6 мг
Вътреставно 0.4 – 6 мг
Субконюнктивално 2 мг
Кожно (външно) тънък слой 2 – 6 пъти на ден до клинично подобрение, нататък 1 – 2 пъти до пълно овладяване

Мнения за Бетазон крем и Бетазонтрио

При обриви, зачервяване, негативи от гъбична зараза, при възпаления в сгъвки и кожа на интимна зона бетаметазоновите кремове действат веднага и предоставят бързо облекчение. Видимо овладяват болката още от 3 – 4 намазвания. Възпаляването се редуцира за 3 – 4 дни.

Въпреки силния видим ефект, бетаметазоновите кремове безпокоят потребителите. Съществува мнението за вредата от кортикостероидите. Някои потребители подчертават, че кортикостероида е най-безопасен именно на крем.

Прегабалин Демир бозан 03

Кортикостероидите са мощни средства при възпалителни състояния по кожата

От разискванията прави впечатление, че продуктите Бетазон и Бетазонтрио не се различават добре и не се осъзнава, че имат напълно различен състав и приложение.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Бетазон трио, видовете крем и оставете обезателно и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Пишете! Нека бъдем полезни!

Бетазон Трио. За какво се използва?

Бетазон е чист бетаметазон – крем с кортикостероид, който овладява единствено симптоматика като възпаление, болка, сърбеж.

БетазонТрио е комбинация от бетаметазон с гентамицин (антибиотик) и клотримазол (противогъбично). Следователно този крем въздейства не само на симптоматиката, но и върху причината за нея – инфекция с бактерии или микози.

Действие и начин на приложение

БетазонТрио се прилага единствено върху кожа. Производителят не указва възможност за обработка на лигавици. Ето и следните ситуации, при които помага кремът.

 • При дерматит, екзема и други случаи на кожни възпаления кортикостероидът успокоява, а останалите съставки се борят с евентуално привлечени вторично бактерии и гъбички. Ако няма такива, за предпочитане е да се приложи Бетазон;
 • Против алергии и сърбеж бетаметазоновите препарати са силно ефикасни. Но ако реакцията е на алергична основа, се предпочита Бетазон. Антибиотикът и противогъбичният компонент на БетазонТрио са излишни;
 • При гъбички категорично точният препарат е БетазонТрио. Той съдържа ефикасният антимикотик клотримазол, а другите съставки подкрепят, обезболяват и успокояват;
 • За полови органи визираните от нас кремове са приложими частично – само върху кожни участъци. Не се мажат върху лигавици. Помагат при възпаления, пъпки, фисури и други анални прояви;
 • Бетазон Трио за уши  – ако съществува инфекция с червенина, сърбене и дразнение, Бетазон ще успокои локално, БетазонТрио ще лекува и евентуалния причинител;
 • Бетазон трио за куче – любимците се ползват от кортикостероидните препарати при аналогични с описаните дотук случаи. Помага при обриви, сърбежи в ушите, за успокояване, докато се лекува краста и при подобни случаи;
 • При витилиго водещо място заемат най-силните кортикостероиди като бетаметазон. Те са първи избор за старт на терапия, в съчетание с калципотриол. Бетаметазоновите мази се апликират двукратно за ден, като ефектът се отчита за период от 12 седмици;
 • Против зачервяване и оток бетаметазоновите препарати са категорично ефективни. Те работят, независимо от причината за тези прояви – инфекция или алергия.

Защо се предлага с рецепта? Странични ефекти

Кортикостероидите са под рецептурен контрол. Използването им трябва да е дозирано и за кратък период.

 • Действие на лекарството бетаметазон: парене, сърбене, стероидно акне, стрии, сухота на кожата, холикулит, вторични инфектирания. При дълго използване – атрофия на кожата, пурпура, хипопигментация. При обработка на големи повърхности – риск от системни прояви като гастрит, нарушена стомашна лигавица;
 • Действие на гентамицин: алергични прояви като обрив, сърбеж, зачервяване, парене; генерализирани като втрисане, оток; при обширни повърхности – системни реакции;
 • Действие на клотримазол: парене, боцкане, сърбеж в местата на нанасяне, поява на еритеми, мехури, оток, раздразнение и излющване на кожата.
Противопоказания и предупреждения

Бетаметазоновите мази не са показани в детска възраст, минимумът е 3 г.

Прегабалин Демир бозан 02

Това е български аналог на Тридерм и Бетазон

Наличието на кожни инфекции като херпес, варицела, акне и подобни са пречка за използването им. Кожни възпаления около устата и ануса също са противопоказания за избора на тези продукти.

 • Хормонален препарат ли е Бетаметазон? Към коя група е? Да, глюкокортикостероидите са хормонални средства. Бетаметазон спада към стероидите с най-мощно и изразено действие;
 • Колко често се прилага Бетаметазон при болки в ставите? Във вид на крем препаратът не прониква през кожата до болните стави. За тази локация се предпочитат вътреставни инжекции, които се изпълняват 1 – 2 пъти дневно.

Цена и откъде да го купим?

Бетаметазоновите препарати са рецептурни и се продават в аптечната мрежа.

Бетазон крем или маз

Бетазон се произвежда в две консистенции – крем (по-лека консистенция) и маз (по-мазна консистенция). Дозировката е еднаква – 1 мг кортикостероид на 1 г готова субстанция.

Изборът между крем и маз се прави според повърхността (кожата), която подлежи на обработка. Кремът се предпочита при влажни и мокрещи повърхности. Мехлемите (мази) се предпочитат при сухи кожи, участъци с удебеляване, при лющещи се патологии (напр. псориазис, екзема).

Цената на крема и мазта Бетазон е приблизително еднаква (крем – 4.36 лв, маз – 4.64 лв).

Бетазон трио крем

БетазонТрио е от същия производител на Бетазон. При комбинирания препарат е приложен идентичен подход – разработени са крем и маз за различни типове кожни участъци.

Препаратите са с еднаква дозировка, в еднакви опаковки по 15 г и дори са на еднаква цена от максимално 7.39 лв.

Бетазон Гент крем

Производителят Антибиотик има и трети вариант на своя кортикостероиден продукт. Той се нарича БетазонГент и е своеобразен Бетазон дуо (два компонента). В него има само кортикостероид и антибиотик (гентамицин), като е пропусната противогъбичната съставка от Трио-варианта. Така болните могат да подберат по-щадящ препарат, ако инфекцията е бактериална.

БетазонГент се произвежда на маз и крем по познатата схема. Концентрации и опаковки – еднакви. Цената леко варира – мазта е 5.51 лв, кремът – 5.34 лв.

Аналози, заместители и съчетания

Линията на Антибиотик не е единствената на пазара. Мазила с бетаметазон и съчетания се произвеждат и от други компании.

Чист бетаметазон предлагат Бетноват крем и маз на ГлаксоСмитКлайн и Дипрозон крем и маз на Schering Plough.

Прегабалин Демир бозан 01

Аналози на Бетазон – еднокомпонентен препарат с бетаметазон

Бетаметазон се комбинира с други компоненти, зависи какво лечение се цели.

 • Бетаметазон + гентамицин правят и под други имена. Бетадерм е ирландски аналог. При еднакви параметри на концентрация и опаковка цената на Бетадерм маз е 7.90 лв. Бетадерм крем е неналичен и няма актуална цена;
 • Бетаметазон + гентамицинв + клотримазол също има аналози, най-известният е Тридерм;
 • Бетаметазон + клотримазол само тези две съставки се произвеждат, но има комбинация с друг антимикотик – миконазол, под името Дактакорт.

Частични заместители са кортикостероидните кремове с друг активен агент, например Адвантан с метилпреднизолон, който е по-мощен и категоричен и се предпочита при силни възпаления.

Бетафузин

Бетафузин съчетава бетаметазон с фусидова киселина. Комбинацията лекува бактериални инфекции. Киселината е вид антибиотик, замества гентамицин в БетазонГент и БетазонТрио.

Дипрогента

Дипрогента крем и маз е бетаметазон + гентамицин от компанията Organon. Той е аналог на БетазонГент и Бетадерм. Подава същата концентрация като Бетадерм (0.5 мг бетаметазон) и двойно по-малко от БетазонГент, който съдържа 1 мг от стероида. Дипрогента струва до 7.54 лв.

Фусикорт

Фусикорт е аналог на Бетафузин – използва фузидова к-на като антибиотик. Опаковките са по-големи – по 20 г и 30 г, като цената е съответно до 12.06 лв и 18.36 лв.

Бетаметазон или мометазон?

Мометазон е мощен кортикостероид, който по ефект превъзхожда бетаметазон. Изписва се при силни прояви на алергия или възпаление.

Препарати с мометазон са крем Мометазон ABR (5 лв), назален спрей на Тева (11.53 лв).

Бетаметазон на инжекции?

Инжекционните суспензии с бетаметазон се продават под имена като Флостерон и Дипрофос. И двете са в концентрация от 7 мг/ мл. Използват се при дълбоки възпалителни процеси и обширни засягания, които трябва да се третират системно.

Бетазон трио или Тридерм?

Тези кремове и мази са абсолютни аналози. Те подават еднакви дозировки от трите компонента – 0.5 мг бетаметазон, 10 мг клотримазол и 1 мг гентамицин. Тубичките са еднакви по 15 мг и цената е с разлика от 9 ст. Единственото отличие е производителят.

Вижте и ТОВА: За какво се използва Тридерм? Мнения. Лечение с маз или с крем? За гъбички. Заместители: Адвантан, Дактакорт, Клотримазол, Нистатин и другите. При екзема, обриви и възпаления.

Видео: Фармацевт обяснява, че бетаметазоновите кремове от различни производители имат реална разлика в ефекта (на руски).

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Мнения за крем Бетазон Трио. За какво се използва Бетаметазон

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *