Мнения за крем Бетазон Трио. За какво се използва Бетаметазон

Бетазон Трио и Бетазон крем. Мнения. За какво се използва Бетаметазон. Цена и откъде? Как се ползва при екзема и дерматит? Заместители: Тридерм, Дипрогента, Фусикорт, Бетафузин

Бетаметазон е кортикостероид. Той се пие, влива и въвежда в ставите. Четвъртата му форма е крем за локална обработка през кожата. Един от препаратите се казва Бетазон – чист бетаметазон. Негова комбинирана версия е Бетазонтрио.

Дозировка на бетаметазон
Форма Еднократна доза
Перорална 0.25 – 8 мг възрастен, 17 – 250 мкг/кг деца
Венозно струйно бавно или капково 4 – 8 мг, мускулно 4 – 6 мг
Вътреставно 0.4 – 6 мг
Субконюнктивално 2 мг
Кожно (външно) тънък слой 2 – 6 пъти на ден до клинично подобрение, нататък 1 – 2 пъти до пълно овладяване

Мнения за Бетазон крем и Бетазонтрио

При обриви, зачервяване, негативи от гъбична зараза, при възпаления в сгъвки и кожа на интимна зона бетаметазоновите кремове действат веднага и предоставят бързо облекчение. Видимо овладяват болката още от 3 – 4 намазвания. Възпаляването се редуцира за 3 – 4 дни.

Въпреки силния видим ефект, бетаметазоновите кремове безпокоят потребителите. Съществува мнението за вредата от кортикостероидите. Някои потребители подчертават, че кортикостероида е най-безопасен именно на крем.

Прегабалин Демир бозан 03

Кортикостероидите са мощни средства при възпалителни състояния по кожата

От разискванията прави впечатление, че продуктите Бетазон и Бетазонтрио не се различават добре и не се осъзнава, че имат напълно различен състав и приложение.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Бетазон трио, видовете крем и оставете обезателно и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Пишете! Нека бъдем полезни!

Бетазон Трио. За какво се използва?

Бетазон е чист бетаметазон – крем с кортикостероид, който овладява единствено симптоматика като възпаление, болка, сърбеж.

БетазонТрио е комбинация от бетаметазон с гентамицин (антибиотик) и клотримазол (противогъбично). Следователно този крем въздейства не само на симптоматиката, но и върху причината за нея – инфекция с бактерии или микози.

Действие и начин на приложение

БетазонТрио се прилага единствено върху кожа. Производителят не указва възможност за обработка на лигавици. Ето и следните ситуации, при които помага кремът.

 • При дерматит, екзема и други случаи на кожни възпаления кортикостероидът успокоява, а останалите съставки се борят с евентуално привлечени вторично бактерии и гъбички. Ако няма такива, за предпочитане е да се приложи Бетазон;
 • Против алергии и сърбеж бетаметазоновите препарати са силно ефикасни. Но ако реакцията е на алергична основа, се предпочита Бетазон. Антибиотикът и противогъбичният компонент на БетазонТрио са излишни;
 • При гъбички категорично точният препарат е БетазонТрио. Той съдържа ефикасният антимикотик клотримазол, а другите съставки подкрепят, обезболяват и успокояват;
 • За полови органи визираните от нас кремове са приложими частично – само върху кожни участъци. Не се мажат върху лигавици. Помагат при възпаления, пъпки, фисури и други анални прояви;
 • Бетазон Трио за уши  – ако съществува инфекция с червенина, сърбене и дразнение, Бетазон ще успокои локално, БетазонТрио ще лекува и евентуалния причинител;
 • Бетазон трио за куче – любимците се ползват от кортикостероидните препарати при аналогични с описаните дотук случаи. Помага при обриви, сърбежи в ушите, за успокояване, докато се лекува краста и при подобни случаи;
 • При витилиго водещо място заемат най-силните кортикостероиди като бетаметазон. Те са първи избор за старт на терапия, в съчетание с калципотриол. Бетаметазоновите мази се апликират двукратно за ден, като ефектът се отчита за период от 12 седмици;
 • Против зачервяване и оток бетаметазоновите препарати са категорично ефективни. Те работят, независимо от причината за тези прояви – инфекция или алергия.

Защо се предлага с рецепта? Странични ефекти

Кортикостероидите са под рецептурен контрол. Използването им трябва да е дозирано и за кратък период.

 • Действие на лекарството бетаметазон: парене, сърбене, стероидно акне, стрии, сухота на кожата, холикулит, вторични инфектирания. При дълго използване – атрофия на кожата, пурпура, хипопигментация. При обработка на големи повърхности – риск от системни прояви като гастрит, нарушена стомашна лигавица;
 • Действие на гентамицин: алергични прояви като обрив, сърбеж, зачервяване, парене; генерализирани като втрисане, оток; при обширни повърхности – системни реакции;
 • Действие на клотримазол: парене, боцкане, сърбеж в местата на нанасяне, поява на еритеми, мехури, оток, раздразнение и излющване на кожата.
Противопоказания и предупреждения

Бетаметазоновите мази не са показани в детска възраст, минимумът е 3 г.

Прегабалин Демир бозан 02

Това е български аналог на Тридерм и Бетазон

Наличието на кожни инфекции като херпес, варицела, акне и подобни са пречка за използването им. Кожни възпаления около устата и ануса също са противопоказания за избора на тези продукти.

 • Хормонален препарат ли е Бетаметазон? Към коя група е? Да, глюкокортикостероидите са хормонални средства. Бетаметазон спада към стероидите с най-мощно и изразено действие;
 • Колко често се прилага Бетаметазон при болки в ставите? Във вид на крем препаратът не прониква през кожата до болните стави. За тази локация се предпочитат вътреставни инжекции, които се изпълняват 1 – 2 пъти дневно.

Цена и откъде да го купим?

Бетаметазоновите препарати са рецептурни и се продават в аптечната мрежа.

Бетазон крем или маз

Бетазон се произвежда в две консистенции – крем (по-лека консистенция) и маз (по-мазна консистенция). Дозировката е еднаква – 1 мг кортикостероид на 1 г готова субстанция.

Изборът между крем и маз се прави според повърхността (кожата), която подлежи на обработка. Кремът се предпочита при влажни и мокрещи повърхности. Мехлемите (мази) се предпочитат при сухи кожи, участъци с удебеляване, при лющещи се патологии (напр. псориазис, екзема).

Цената на крема и мазта Бетазон е приблизително еднаква (крем – 4.36 лв, маз – 4.64 лв).

Бетазон трио крем

БетазонТрио е от същия производител на Бетазон. При комбинирания препарат е приложен идентичен подход – разработени са крем и маз за различни типове кожни участъци.

Препаратите са с еднаква дозировка, в еднакви опаковки по 15 г и дори са на еднаква цена от максимално 7.39 лв.

Бетазон Гент крем

Производителят Антибиотик има и трети вариант на своя кортикостероиден продукт. Той се нарича БетазонГент и е своеобразен Бетазон дуо (два компонента). В него има само кортикостероид и антибиотик (гентамицин), като е пропусната противогъбичната съставка от Трио-варианта. Така болните могат да подберат по-щадящ препарат, ако инфекцията е бактериална.

БетазонГент се произвежда на маз и крем по познатата схема. Концентрации и опаковки – еднакви. Цената леко варира – мазта е 5.51 лв, кремът – 5.34 лв.

Аналози, заместители и съчетания

Линията на Антибиотик не е единствената на пазара. Мазила с бетаметазон и съчетания се произвеждат и от други компании.

Чист бетаметазон предлагат Бетноват крем и маз на ГлаксоСмитКлайн и Дипрозон крем и маз на Schering Plough.

Прегабалин Демир бозан 01

Аналози на Бетазон – еднокомпонентен препарат с бетаметазон

Бетаметазон се комбинира с други компоненти, зависи какво лечение се цели.

 • Бетаметазон + гентамицин правят и под други имена. Бетадерм е ирландски аналог. При еднакви параметри на концентрация и опаковка цената на Бетадерм маз е 7.90 лв. Бетадерм крем е неналичен и няма актуална цена;
 • Бетаметазон + гентамицинв + клотримазол също има аналози, най-известният е Тридерм;
 • Бетаметазон + клотримазол само тези две съставки се произвеждат, но има комбинация с друг антимикотик – миконазол, под името Дактакорт.

Частични заместители са кортикостероидните кремове с друг активен агент, например Адвантан с метилпреднизолон, който е по-мощен и категоричен и се предпочита при силни възпаления.

Бетафузин

Бетафузин съчетава бетаметазон с фусидова киселина. Комбинацията лекува бактериални инфекции. Киселината е вид антибиотик, замества гентамицин в БетазонГент и БетазонТрио.

Дипрогента

Дипрогента крем и маз е бетаметазон + гентамицин от компанията Organon. Той е аналог на БетазонГент и Бетадерм. Подава същата концентрация като Бетадерм (0.5 мг бетаметазон) и двойно по-малко от БетазонГент, който съдържа 1 мг от стероида. Дипрогента струва до 7.54 лв.

Фусикорт

Фусикорт е аналог на Бетафузин – използва фузидова к-на като антибиотик. Опаковките са по-големи – по 20 г и 30 г, като цената е съответно до 12.06 лв и 18.36 лв.

Бетаметазон или мометазон?

Мометазон е мощен кортикостероид, който по ефект превъзхожда бетаметазон. Изписва се при силни прояви на алергия или възпаление.

Препарати с мометазон са крем Мометазон ABR (5 лв), назален спрей на Тева (11.53 лв).

Бетаметазон на инжекции?

Инжекционните суспензии с бетаметазон се продават под имена като Флостерон и Дипрофос. И двете са в концентрация от 7 мг/ мл. Използват се при дълбоки възпалителни процеси и обширни засягания, които трябва да се третират системно.

Бетазон трио или Тридерм?

Тези кремове и мази са абсолютни аналози. Те подават еднакви дозировки от трите компонента – 0.5 мг бетаметазон, 10 мг клотримазол и 1 мг гентамицин. Тубичките са еднакви по 15 мг и цената е с разлика от 9 ст. Единственото отличие е производителят.

Вижте и ТОВА: За какво се използва Тридерм? Мнения. Лечение с маз или с крем? За гъбички. Заместители: Адвантан, Дактакорт, Клотримазол, Нистатин и другите. При екзема, обриви и възпаления.

Видео: Фармацевт обяснява, че бетаметазоновите кремове от различни производители имат реална разлика в ефекта (на руски).

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Мнения за крем Бетазон Трио. За какво се използва Бетаметазон

 1. Кортикостероидите са лесни решения, по-добре да не се прибягва към тях. Мазал съм Фусикорд, но само за 10 дни.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *