Алопеция ареата

Алопеция ареата – какво представлява болестта

Алопеция е автоимунно заболяване, свързано с прогресивна загуба на коса. Латинското

Алопеция ареата

Алопеция ареата

название на болестта е Alopecia areata и означава гнездов косопад. Засегнати са както жените, така и мъжете и децата.
По своята същност при заболяването алопеция тялото се защитава от навлизане на бактерии, чрез имунната си система, но по грешка атакува и фоликулите на косата, в резултат на което се получава косопад и окосмяване на други места от тялото.
При заболелите от алопеция ареата (Alopecia areata ) се наблюдават кръгли участъци от скалпа на главата, при които липсва коса. Често на главата на болните има повече от едно огнища на алопеция. Наблюдават се оголвания на главата на места или на целия скалп.
В напредналата фаза от болестта алопеция (гнездов косопад) може да се стигне до пълна загуба на коса или окосмяване на лицето, тялото и главата. Ако наблюдавате притеснителни симптоми на косопад и не се чувствате добре, незабавно се консултирайте с лекар и започнете лечение. Навременните мерки срещу заболявания, свързани с косопада, увеличават шансовете за излекуване и пълно възстановяване на здравата и красива коса. Не прекалявайте с третиране на вашата коса със силни препарати, измиващи средства и бои – това може да причини проблеми с косопад и болести на скалпа.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.