Косопадът не винаги е страшен

„Косопад“ се е превърнала в много страшна дума както за мъжете, така и за жените.

Но не винаги трябва да се притесняваме. Някои хора искат да не виждат нито едни свой паднал косъм и си мислят, че започват да стават жертва на косопада. Веднага се започва атака на косата и склапа с вевъзможни средства, както чество се смесват марки и се прилагат прекалено много различни терапии, което има по-скоро негативен ефект.

Какво е важно да знаем?

Нормалната загуба на коса за един ден е между 50 и 100 косъма. Представете си това количество накуп. Нормално е на възглавницата сутрин да има един-два косъма, тук-таме в ежедневието също. Не е причина за притеснение и засилването на този процес при смяната на сезоните. Нормално е да има косопад и след бременност. Космите, които виждаме да се отделят, не са оплешивяване.

Това е процес от естествения цикъл на космите, който продължава непрекъснато. На първия етап започва растежът. Тогава косъмът е силно закрепен в скалпа. Втората фаза е на клетъчна смърт на почти целия космен фоликул с изключение на малка част, от която ще изникне нов косъм. След това започва почивка. Косъмът се е развил и е спрял да расте. До 8% от косата е в това състояние. Тя е податлива на външни влияния повече и може да падне лесно. Това е въпросното количество от 50 до 100 косъма, които се отделят на ден.

Кога говорим за оплешивяване?

Оплешивяването е засилен косопад. При него няма как да не забележите, че нещо не е наред. Тогава окапва много повече коса и то накуп. Когато прекарате ръка през нея, може да остане малък кичур между пръстите ви.

Почти винаги косопадът при мъжете е един и същи тип, но при жените той може да се дължи на различни причини. Затова, ако забелязвате падане на повече коса от обикновеното, трябва да посетите лекар и да си направите изследвания. Доста често с правилна диета и продукти против косопад като парусан за коса могат да помогнат. Ако обаче причината не бъде установена, временният косопад може да се превърне в дълготраен, който се лекува много по трудно.

Какво общо има тестостеронът?

Причината за мъжкия косопад, който може да се появи и при жените, е дихидротестостеронът. Той представлява преработен от ензими тестостерон и може да бъде причинител за падането на коса дори и при дамите, въпреки, че те го имат в много по-малки количества.

Травматичен косопад

При дамите косата може да пада заради травма на космените фоликули, причинена най-често от издърпване на косата в стегнати прически. Опашки, плитки и екстеншъни могат да доведат до това състояние.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *