Мнения за Алпикорт Ф при косопад. Странични ефекти. Шампоан

Какви мнения има за Алпикорт Ф при косопад? Кой крем е по-добър? Кой лосион или шампоан? Цена и откъде? Употреба при алопеция. Странични ефекти, противопоказания на Алпикорт F при оредяване на косата. Ревалид, Миноксидил, Тридерм

Алпикорт F е препарат за хормонално лечение на косопад. От какво се налага да се действа именно с хормони – ще се върнем малко назад към базовата информация за растежа на косата.

Растежът и структурата на косъма силно се влияе от хормоните. Андрогените като тестостерон са главен регулатор на космения растеж. Влиянието им фоликулите с различна локация е парадоксално противоположно. Те водят до окосмяване по тялото, стимулират брадата, прекратяват растежа на коса и нямат влияние върху миглите.

Ендокринна регулация на растежа на косъма
Вид хормони Въздействие върху косъма
Андрогени потискат космените фоликули в скалпа; превръщат тънките пубертетни косми в постоянни, по-дебели и здрави
Естрогени (естрадиол) значително влияе на растежа и циклите на космения растеж; потиска метаболизма на андрогените
Прогестерон централно и местно действие; потиска андрогените на ниво космен фоликул
Пролактин потиска метаболизма на андрогените
На щитовидна жлеза удължават фазата анаген (на растежа)

Таблицата показва, че главният противник на буйната коса са андрогените. Те биват потискани от естрогените. В плюс естрогените осигуряват растеж и здрава структура на косъма. Това обяснява как лечението с естрогени води до пресичане на косопада.

Алпикорт Ф експлоатира описаното взаимодействие между хормоните. Той създава нова терапевтична възможност да се повлияе на растежа на космите чрез регулиране на хормоналното въздействие.

Мнения за Алпикорт Ф от БГ Мама и др.

В обширната тема „Косопад“ на много пъти се споменава Алпикорт Ф. Потребителки с опит отбелязват, че препаратът е за „мъжки тип“ косопад. С успех е прилаган при гнездово (кръгово) олисяване. Има много доволни потребители и от двата пола: „Алпикорт Ф ме спаси“, „прави чудеса“, „много е ефективен“.

Алпикорт Ф 01. Мнения при косопад

Тройната комбинация от препарата се предпочита, той е и по-добре зареден в аптеките

Не всички коментиращи хвалят разтвора. Противниците му са принципни противници на хормоналното лечение. Оценява се като положителен фактът, че Алпикорт Ф се слага външно – местните препарати дават по-малко негативи.

Към Алпикорт Ф се привиква и с времето спира да работи – това е ясно изразено становище на потребителка, която е слагала разтвора в течение на 3 месеца. Спряла е използването именно поради изчезване на ефекта.

ВАЖНО: Вижте още мнения за видовете Алпикорт и не забравяйте да оставите и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! За какво го ползвахте и как? Доволни ли сте? Какви заместители бихте препоръчали?

Как се прилага Алпикорт Ф при косопад?

Официалното назначение на Алпикорт Ф е за удължаване и удебеляване на косъма, когато е налице и негативно въздейства възпалителен процес на скалпа.

Приложение при алопеция. Инструкция

Производителят не пише в прав текст, че Алпикорт Ф е против косопад. Въпреки това дерматолозите го изписват именно при алопеция. Действието на хормона в разтвора осигурява търсената ефективност.

Инструкцията е разтворът да се полага с апликатор, без да се докосва или втрива с ръце. За целта апликаторът се освобождава от капачката. Флаконът се обръща с отвора към скалпа и се движи ритмично над повърхността, оставяйки течността сама да изтича върху желаните участъци.

Препоръчително е полагането на лекарството да се предхожда с измиване на главата с мек шампоан, масаж с пръсти на скалпа по време на измиването, за да се отдели кожната мазнина от космените фоликули и от мастните жлези.

За повишаване на ефективността и стимулиране на кръвообращението се препоръчва 3 – минутен масаж с пръсти след като е нанесен разтворът.

За плешиви петна по брадата

Алпикорт F е създаден, за да лекува само кожата под косата (скалп). Не трябва да попада върху лигавици и в очите, не трябва да се прилага върху гениталиите и в устата.

Локациите за лечение с Алпикорт Ф са ограничени не само заради безопасността. Хормонът в него разтвора атакува андрогените, а андрогените имат различно влияние върху главата и върху брадата. Те потискат растежа на коса и стимулират растежа на брада. Следователно прилагането на препарата върху плешиви петна по брадата ще има обратен ефект, вместо желания – брадата ще оредее още повече.

Алпикорт против себорея

Себорейният дерматит е хронично състояние на възпаление. Поразява гладка кожа и окосмената част на главата. Лечението зависи от стадия на заболяването.

 • При пърхот без възпаление се разчита на местно лечение с кератолитични (излющващи) антисептични, глюкокортикостероидни и дезинфекциращи препарати. Те могат да се прилагат дълго, без риск от странични ефекти;
 • При изразено възпаление се разчита на противовъзпалителни и антисептични средства като разтвори на салицил. Бърз прототивовъзпалителен ефект дава кортикостероидните средства, които на главата са във вид на разтвори.

Алпикорт тук е полезен заради наличието на кортикостероида преднизолон и на антисептика с излющващ ефект салицилова к-на. Тези два елемента са в състава и на двата вида Алпикорт. Този с буква Ф има в допълнение хормон, а този без буква Ф – няма хормонален компонент. В случая лечение с хормон не се налага, затова за предпочитане е разтвора Алпикорт (без Ф).

Алпикорт при псориазис

Местна терапия се използва в лечението на псориазис с лека и средна степен на напредналост. Основни препарати са ретиноиди, аналози на витамин Д (самостоятелно или фиксирана комбинация с кортикостероид), кортикостероиди за местно приложение.

Алпикорт Ф отговаря на нуждите при псориазис в окосмената част, който застрашава косъма от разрушаване и опадане. При това заболяване разтворът има помощна лечебна функция.

За какво се използва още?

Алпикорт Ф лекува възпалителни явления под косата и самата коса. Счита се, че възпаленията по скалпа са причина за много форми на опадане на окосмяването.

алпикорт f мнения, странични ефекти

Сухота с излющване също добре се повлияват

Разтворът отстранява симптомите на възпаление и нормализира извеждането на кожна мазнина. Благодарение на нехормоналните си компоненти Алпикорт Ф подобрява кръвообращението, премахва сърбежа и дискомфорта. Салициловата киселина намалява излишъка от излющени частици суха кожа (пърхот), особено при псориазис на главата, и го предотвратява.

Дерматолозите назначават Алпикорт Ф при различни форми на опадане, при прекалено отделяне на кожна мазнина (себум), при мазна екзема и псориазис под косата.

След колко време действа Алпикорт Ф?

Най-бързата компонента в разтвора е преднизолон. Той сработва в пълна сила след около 1 час от намазването. Презнизолон, естрадиол и салициловата к-на са в доза, която покрива изцяло 24 – часов период на обработване. Следователно Алпикорт се полага само веднъж за деня и през цялото време осигурява въздействие върху поразения участък.

Резултати

Обработката с Алпикорт Ф води до бързо потискане на възпалителния процес. Няма обективна оценка за броя дни, необходими за стихване на възпалителната реакция. Кортикостероидите принципно дават ефект в рамките на 5 – 7 дни. Липсата на ефект за 7 дни е основание да се прекрати приемът.

Колко време се прилага Алпикорт Форте?

Наличието на кортикостероид в Алпикорт Ф ограничава времето за прилагането му. Производителят фиксира максимален срок за обработването на един и същ участък – 3 седмици. Лечението се удължава до 6 месеца, ако през това време се сменят обработваните зони.

Може ли да се къпем?

Мокренето на главата не е забранено в прав текст, но се подразбира. Производителят казва, че най-ефикасното лечение с Алпикорт Ф е през нощта. Той препоръчва намазване преди самото лягане. Така разтворът ще работи в максимална степен 8 – 10 часа до сутринта.

Цена и откъде се купува?

Алпикорт Ф е рецептурен препарат и се продава в аптечната мрежа.

 • В Ремедиум се продава единствено Алпикорт Ф. Цената на флакона е 19.23 лв. Закупува се само от физическа аптека поради изискването за рецепта;
 • При Марешки се очаква по-ниска от тази цена, приблизително около 19 лв. Запитайте конкретно в най-близкия обект, тъй като аптеките от веригата се зареждат самостоятелно;
 • В Софармаси Алпикорт без Ф струва 12,66 лв, а този с буква Ф струва 20.34 лв.

Какво е Алпикорт? Състав. Кортикостероиди

Алпикорт е лекарство на германския производител Dr. Wolff. Той се произвежда в два варианта, които се различават по своя състав – Алпикорт със и без Ф (F).

Разлика между Алпикорт и Алпикорт Ф (Alpicort F)

И двата вида Алпикорт съдържат кортикостероид и антисептик.

 1. Преднизолон – кортикостероид, основно прилаган за потискане на имунната реакция и намаляване на възпалението;
 2. Салицилова к-на – показва мощно кератолитично (размеква и разушава роговото покритие на епидермиса, предизвиквайки опадането му), слабо противовъзпалително и антибактериално действие. Обикновено се комбинира с локален кортикостероид.

Различното в Алпикорт Ф е включването и на трета съставка – естрадиол. Хормонът потиска андрогените и се противопоставя на причиняването от тях опадане на косата. Процесът описахме в началото.

Демир бозан за засилване на ефекта

Алпикорт се цели в симптомите, в последствията от болестен процес, който причинява възпаление или опадане на коса. Разтворът не влияе върху причината за възникването на болестния процес. Той се комбинира успешно със средства, които лекуват косопад и възпаляване на скалпа като Демир бозан.

Демир бозан е съчетание от билки, които противодействат на самата същност  – на болестта. Лечебните му съставки разрешават няколко типа проблеми, които пораждат възпаления и опадане на коса – това са замърсяване на тъкани и кръв (отравяне), влошено кръвоснабдяване на фоликула и дермата, хормонално дебалансиране и стресова (психологична) причина.

Алпикорт Ф 02 шампоан

Фоликулът е миниатюрна, но сложно устроена система, върху която влияят разни увреждащи фактори

Билките в Демир бозан действат и на макро ниво. След отрегулиране на биофизиологичните процеси в тялото те му позволяват да насочи силите си към конкретни проблеми и само да лекува и основната патология, и косопада.

Въздействието върху психоемоционалното състояние значимо допринася за прекратяване на капенето. На негов фон лечението на кожни проблеми е по-бързо и ефикасно.

Противопоказания на Алпикорт ЕФ

Алпикорт Ф не се прилага при варицела, някои кожни патологии като сифилис, туберкулоза, розацея, върху открити рани и гнойни възпаления, при хормоно-зависими тумори, при необясними кръвоизливи от половите органи, при поражения на бъбреците. Не подхожда за лечение при остри заболявания на скалпа и при мокрещи повърхности от кожата.

Възможни вреди и опасности

Препаратът се полага с повишено внимание. Той не трябва да попада върху лигавици, да се поглъща и да влиза в очите.

По време на лечението кожата се наблюдава – при поява на сърбене, зачервяване, мехури или силно изтъняване на кожата (травми), употребата да се спре. Ако кожното заболяване не покаже прогрес за няколко дни (или се влоши), лечение да се прекрати.

Използвайте Алпикорт Ф за текущото състояние, за което е изписан от лекар, а не за други кожни заболявания, които могат да възникнат впоследствие.

Слага ли се на деца

Препаратът е забранен за пациенти на възраст под 18 г.

Взаимодействие с други лекарства

Съобщете преди старта на лечението за други заболявания, терапии и лекарства, които приемате извън проблема със скалпа. Непременно отбележете, ако имате алергия и ако приемате други медикаменти, особено ако са купени самостоятелно или се прилагат външно.

Взаимодействия с конкретни препарати не са описани.

Забременяване, бременност. Кърмачки

Алпикорт Ф създава опасности и ще нанесе евентуална вреда на бъдещото дете. Ако сте бременна или искате да забременеете, не трябва да използвате Алпикорт Ф при никакви обстоятелства. Жените в детеродна възраст е необходимо да се уверят преди старта на терапията, че не е настъпило зачеване, а по време на терапията да ползват сигурна контрацепция.

Пропиленгликол и дразнене на кожата

Пропиленгликол е допълнителна съставка в разтвора. Принципно, тя има лечебна сила при себореен дерматит. При други кожни състояния обаче притежава капацитет да раздразни кожата. Той е алерген. Върху детска кожа причинява клетъчни мутации дори в минимална концентрация. Положен върху дерма с нарушена цялост поражда риск от интоксикация, съдържа кобалт, никел, олово, желязо и др.

Опасност от предозиране на Алпикорт F

Има риск от предозиране на препарата, ако се полага повече пъти дневно (указаното е 1 път). Производителят предупреждава при забравена апликация да не се слага двойна доза.

Странични ефекти
 • Често: краткотрайно раздразнение на кожата като парене, зачервяване, сърбене, сухота;
 • Рядко : алергичен отпор в областта на кожата;
 • Много рядко: както при всички кортикостероиди могат да се явят изменения на кожата като изтъняване, разширяване на малки съдове, стероидни пъпки, дерматит, окосмяване на тялото;
 • Отделни случаи: заради снижаване на локалната защита възниква повишен риск от вторични инфекции.

Активните съставки могат да се всмукнат в кръвта при дълго прилагане, при високи дози и при голяма площ на обработване. Това поражда допълнителни ефекти като задържане на вода, стрии, диабет, остеопороза, разстройство на стомаха, кръвоизлив от матката.

Заместители на Алпикорт Ф

Алпикорт е оригинален продукт, чийто състав няма аналози на нашия пазар. Малко на брой продукти частично възпроизвеждат неговото действие, като тяхното приложение не е напълно идентично с това на Алпикорт.

Най-близо до Алпикорт без Ф е разтворът Дипросалик – съчетание от кортикостероида бетаметазон със салицилова к-на. Той се предписва при възпаления, зачервяване, сърбеж поради кожна патология. Бетаметазон е по-силен кортикостероид. Той се предпочита при дерматози. Следователно се явява качествен и сериозен конкурен на Алпикорт. Изписва се при себорея, екземи, дерматити, които се повлияват от хормонално лечение.

Известно подобие намираме в Дайвонекс – разтвор за псориазис на скалпа. Дайвонекс е калципотриол (форма на витамин Д). Дайвобет (отново за скалп, но под формата на гел) съчетава калципотриол с бетаметазон. Той е за псориазис на скалпа + плакова форма по гладка кожа.

Повече са разтворите със салицилова к-на и добавки, които се адресират към проблемен скалп. Добър пример е Алгопикс, насочен срещу сухо лющене и плаки. Излющва люспите, успокоява сърбене, възпаляване и зачервяване, омекотява скалпа и овлажнява косъма.

В сферата на косопада възможностите за лечение рязко нарастват. Има множество препарати за третиране на опадаща коса. Те по-рядко са разтвори. Предпочитание се отдава на шампоаните и ампулите. Примери: Алпецин тоник, Евтерпа серум, Сери Vitactiv за нормализиране на микробиома на скалпа, Фито Триховитал при прогресивно оплешивяване, сериите на Парусан, Ревалид, Еквилибра, Хималая, Медавита за сезонен косопад и др.

Добър крем вместо Alpicort F

Кремовете не са предпочитана форма за полагане на главата, защото мазната субстанция се изсмуква от косъма и не попада в дълбочина на скалпа. Все пак са разработени няколко такива продукта като Крем на Хималая за стимулиране на активния растеж на косъма. Под нейно влияние епителят се дели ускорено, косъмът се уплътнява. Но кремът не подхожда за лечението на алопеция.

Тридерм

Известната тройна комбинация е за обработване на инфектирана гладка кожа. В нея присъстват стероида бетаметазон, антибиотикът гентамицин и противогъбичният агент клотримазол.

Тридерм се изписва при смесени инфектирания или при липсата на информация за причинителя. Облекчава възпалението, намалява отока, облекчава симптоматика като събреж, раздразване, зачервяване, лющене.

Препаратът е показан само за гладка кожа, но практиката сочи прекрасен ефект и върху козина, например за лечение на микроспория при котка.

Още подробности ТУК: Тридерм при себорея. Как да изберем най-добрия шампоан за себореен дерматит? Видове ефикасен шампоан против себорея.

Миноксидил. Добър лосион вместо Алпикорт F

Лечебният агент миноксидил регенерира космения фоликул. Под негово влияние косата активно расте, дори буйно. Самите косми се удебеляват и оздравяват. Това се получава поради мощно подхранване. Миноксидил разширява капилярната мрежа и до фоликулите достигат много кислород и нутриенти.

За подобряване на косата и за лечение на опадане са създадени лечебни серии с миноксидил – главно лосиони, ампули, пяна. Актуален е течният миноксидил на флакони и спрей. Употребата на тези продукти увеличава живите фоликули с около 50 – 60%.

Вижте и ТОВА: Миноксидил. Мнения. За жени. Финастерид по-добър ли е? Употреба за косопад и при оплешивяване на брада.

Ревалид. Добър шампоан вместо Алпикорт

Alpicort-F-revalid-200 или Бетазон Трио при себорея?

Капсули за вътрешно подхранване и супер ефикасен шампоан – Ревалид е познато име в лечението на косопад. Един от видовете шампоани ревитализира, друг – стимулира. В серията има още тоник против опадане, серум за коса.

Стимулиращият шампоан е интересен с участието на компоненти, стимулиращи стволовите клетки в косъма. Молекулите са патентовани, извлечени от растителен източник. Хидратират и намаляват възпаляването. Подготвят скалпа за по-нататъшно лечение, много силно овлажняват. В състава има пантенол за подсилване на клетъчното делене.

Тоник Basilikum. По-добър спрей

Alpicort-F-basilicum-200. Ревалид или Имаверол?

Тоникът от босилек е в удобен спрей флакон. Той възстановява косъм, който е изтънен, цъфти и се цепи и е твърде изсушен.

Ефикасен е при опадане на коса по хормонални причини. Подхранва, намалява омазняването, облекчава сърбенето, осезаемо спира загубата на косми. Босилекът стимулира израстването на нови косми, съживявайки фоликулите.

Тоникът има и козметичен ефект – улеснява ресането, пази от накъсване, изглажда, дава блясък, омекотява.

Коя сол върши работа?

Сол. е съкращение, под което се разбира солуцио, разтвор. От същия клас са течности, които са обозначени като тоник или серум. Всички препарати са в течна форма за лесно нанасяне под косата.

Пазарът радва с множество препарати с тясна насоченост. Например солуциото Дюкре Скванорм излющва скалпа, почиства го и успокоява кожата. Той се води противопърхотен.

Други наименования с добра репутация са Аденозил, Бабе, Бекли, Баслер, Виши Деркос, Хелт Агейн и др.

Видео: Как расте косата и защо опада?

Enjoyed this post? Share it!

 

11 коментара по “Мнения за Алпикорт Ф при косопад. Странични ефекти. Шампоан

  • Имам доста тежък вариант на себорея и искам да ви разкажа аз как се лекувам.
   Първо, шампоаните са доста вредни, защото само засилват и без това силното отделяне на себум. Така че ви препоръчвам да се миете с нещо естествено като хума, амла и така нататък. Гъбичките само се развиват от гадния шампоан.
   Луковицата на космите просто се задушава и загива в тази мазнотия, която се отделя. Отделя се и мазна кора от скалпа, някъде около половин квадратен сантиметър парчето, като това повлича със себе си поне двайсетина косъма.
   Моят кожен лекар ми предписа следното решение:
   На 4 мес се приемат по 4 таблетки Fungolon (100 mg)
   4 дена по 1 таблетка, след което се продължава две седмици по 1 таблетка Селен и междувременно си продължавате с витамините, които по добре да не спирате никога. Ефектът е дълготраен.
   Но недейте без предписание, Фунголон не е слаб и безвреден.
   Това обаче си е чиста химия и по-добре опитайте с нещо природно и естествено, което няма да ви натрови допълнително и само да влоши положението ви. Казвам ви нещата както са си, от собствен опит.

 1. Себореята е заболяване на кожата, което дава своите проявления под формата на това, че се нарушава отделянето на мастен секрет от кожата.
  себорея
  Нейното възникване има разнообразни причини, сред които дисфункция на т.нар. полови жлези, нарушения в нервната система, нарушен метаболизъм (обмяна на веществата). Последното може да доведе до напълняване, подажра, чернодробни заболявания и болести на чревния тракт.
  Себореята се появява най-вече по лицевите части, по носа, странита, брадичката, горната част на темето, по гърдите, в слабините и в частта, която се намира под мишниците.
  Проявява се в сравнително ранната възраст на юношеството и през пубертета.
  Тя може да се задържи доста продължително, като се забелязват периоди на обостряне и периоди на затишие.
  Кожата на заболелите от себорея става арена на най-различни инфекции. Характерни са комедоните, младежките пъпки и милиумите – най-вече в пубертетната възраст.
  По-нататък става причина за косопад, оплешивяване, розацея и болезнени пъпки. На стари години резултат от нея са брадавиците.
  Срещат се два вида – мазна и суха себорея.
  Мазната себорея обикновено е по кожата на лицето, по окосмената част на главата и гърдите. Характерното за нея е усиленото отделяне на кожна мазнина, която има течен вид поради голямото съдържание на олеинова киселина. Кожата на лицето е с тъмно-сивкав цвят и придобива вид на портокалова кора.
  Суха себорея — появяват се кръгли петна с розов цвят по кожата на лицето. Повърхността им е покрита с белезникави люспи,т.нар. лишеи.
  Възможно е да се срещнат случаи на смесена себорея. В такива случаи мазната себорея се появява по кожата на носа, челото, брадичката, а по бузите и окосмената част на главата е налице сухата. Има вероятност от едната форма да премине в другата.
  По-късно ще потърсим и лекове за себореята!

 2. При всички тези оплаквания трябва да се мисли за алергия към глутена, който е почти навсякъде в храните и е много трудно да се спазва безглутенова диета – но това е решението!

 3. Не знам защо вместо да тровите тялото с противогъби препарати , които трябва да минат през стомаха – черния дроб – кръвта и едва тогава минимално количество през капилярите на скалпа и едва тогава на гъбичките
  Представяте ли си какво количество реално стига до скалпа.
  Вместо това мисля по добре е да се използват силни противогъбични препарати локално – директно върху главата.
  А и излиза по евтино – Ех защо не се произвежда вече аскоцин- като низорал самоче ветеринарен концентрат
  Баща ми е ветеринарен лекар – навремето ги имаше – това е гъсто като мед и ако нанесеш директно щипе , за това се разрежда.
  Имах невероятен пърхот навремето само с две измивания край и то за години няма и помен. И кожата се успокоява и няма и паднали косми.
  Вече не се произвежда Аскоцин (забранен от великия европейски съюз)
  И все пак наскоро открих друг ветеринарен препарат , който се използва за същото , което вие наричате себорея (самоче при животните) също така за лишеи трихофити и всички останали гъбични заболявания по кожата на животните. (универсален и силен)
  ИМАВЕРОЛ – пак е концентрат (самоче дори и концентриран не щипе) – махнах си гъбичките на краката с него (след милион неуспешни опити с безполезни хуманни препарати)
  От няколко седмици го пробвам и срещу пърхот ( разреждам един кубик в две супени лъжици вода – става гъсто като мляко)
  Мажа го на главата като се къпя и го оставям да седи там около 5 минути.
  Пърхот вече нямам , нито главата ме сърби. Нито пия някакви хапчета (вероятно ако гъбичките са се забили дълбоко в корените на косата е нужно и орален прием на противогъбични препарати) но при мен не е нужно.
  Сега пробвам дали ще ми дразни кожата ако си намажа косата след баня (т.е. без да го отмивам а направо да го оставя върху главата за по дълготраен и силен ефект)
  До момента всичко върху главата ми е перфектно.
  Нямам и помен от сърбел.
  Впрочем това ми е едва третата процедура.
  Т. Е. 3-ти кубик от лекарството.
  продава се в шишета по 100 мл за 40 лв
  Т.Е. 40 ст за кубик до тук 1.20 лева
  добре нали
  Не е като да пръснеш 100 лева и пак да си ги имаш.
  Ако някой пробва нека пише какви са му впечатленията.
  Успех на всички ви и като се излекува някой да пише не да си пази за себеси

 4. Лекувала съм с Дипросалик. Освен че е безумно скъп, за мен не става за косопад. въобще съм против стероидите..

 5. Лекарства добре, но опитахте ли с билки. Имам огромен напредък с Демир бозан и лечебен шампоан.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *