Миноксидил и Финастерид? Опасно ли е? Мнения и как се ползва? Цена

Какви мнения има за Миноксидил и Финастерид, Regaine/Rogaine Minoxidil. Опасно ли е да се ползват? Как се използва Миноксидил, как действа и къде се продава + цена в аптека. За мъже и брада, за жени. Като пяна, спрей и др.

Косопадът е нетежък медицински проблем с тежки последствия за самочувствието. Страхът от оплешивяване е свързан със страх от отхвърляне. Пациентите рядко търпят последствията без  адекватно противодействие. В търсене на категорично средство срещу опадане на косата е открит миноксидил. За кратко той става и популярен, и оспорван.

Историята на миноксидил е необичайна. Той е изобретен като лекарство против язва, но не впечатлява с ефекта си. Тъй като разширява съдовете, го пренасочват към хипертониците. Пациенти забелязват, че при лечение с миноксидил косата расте интензивно и се сгъстява, а новоизлезлите косми са по-дебели и здрави. Така миноксидил бива забелязан от трихолозите и започва влагането му в медицинска козметика.

Ефикасността на миноксидил не се оспорва, но тревожи със своите нежелани ефекти. Затова се появяват активни аналози, които даваме в таблица.

препарати за регенерация на фоликули
активна съставка конкретни наименования
миноксидил Минокс, серия Q-Gain minoxidil, Foligain, серия Rogaine, Kirkland
наноксидил Spectral.DNC-N
аминексил L´Oreal Profes. Aminexil, Dercos Aminexil Clinical, Spectral RS, Biolage Scalpsync Aminexil
стемоксидин Vichy Dercos Neogenic и Densi Solutions, L´Oreal Profes. Serioxyl, Biolage Advanced

Как действа Миноксидил?

Химическото съединение разширява съдовете, подобрява кръвния поток през тях, в частност микроциркулацията в кожата на главата. Осигурява се активно постъпление на кислород и нутриенти към космените фоликули. В резултат се нормализират обменните процеси и се активизира растежът на нова коса.

Защо е толкова популярен?
kosa-02

Миноксидил – правилната формула за мъже?

Редовната употреба на миноксидил позволява да се укрепи и стимулира косата, което на практика е ефективно преустановяване на опадането на косми и оредяването на косата. Днес миноксидил се влага в разнообразни козметични средства. Той получава голяма популярност в лечението на косопад и профилактиката на алопеция.

Миноксидил се възприема като лекарство за мъже. Това е, защото той е подчертано ефикасен спрямо андрогенна алопеция. Този тип загуба на коса е от мъжки тип, свързано е с мъжките полови хормони, които негативно влияят върху качеството на косата, причиняват опадане, изтъняване и забавяне на растежа. Ето защо миноксидил намираме най-често в козметични линии, насочени към силния пол.

Как се използва Миноксидил?

Миноксидил е лекарство със специфично действие. Макар да се влага в козметика, препаратите са от типа лечебни и най-добре е да се изписват от трихолог. При установяване на косопад, първо направете диагностика.

kosa-03

Второ, препаратите с миноксидил не се прилагат всеки ден. Нерядко те са на спиртна основа, която води до изгаряне и лющене на скалпа. Безопасната честота е през ден, предпочита се обработка през нощта.

Дневната доза на препарата е 1 мл разтвор, който се впръсква и втрива в кожата на главата равномерно и пестеливо. Ако е закупена пяна, 1 мл разтвор е приблизително равен на половин капачка от флакона.

Използването винаги е указано върху продукта. Най-общо последователността е следната: измиване на главата, внимателно втриване на препарата, оставяне за няколко часа без отмиване.

Миноксидил изисква продължително прилагане, краткосрочното му използване не дава резултат.

Засилване на Миноксидил с Демир бозан

За усилване на ефекта на миноксидил трихолозите препоръчват прием на витамини, микроелементи и биоактивни вещества с локално и общо действие. Предпочитат се билки за подобряване на кръвообращението и състава на кръвта, за пречистване на тъканите и цялостно тялото.

Установена е добра колаборация между миноксидил и билковата комбинация Демир бозан. Впрочем лечебният микс е самостоятелно средство против косопад. Той предоставя трайно лечение чрез премахване на причините за опадането. Билките в Демир бозан имат мощно пречистващо въздействие спрямо кръвта и токсините в тъканите. Те регулират кръвообращението и подобряват храненето на космените фоликули.

На второ място Демир бозан оказва въздействие върху психическата и емоционалната сфера, а нерядко косопадът е следствие от стресов фактор. Ако опадането се дължи на стрес или разстройство, билките в комбинацията оказват лечебно въздействие и върху изначалната причина, и върху последствието – косопада.

Демир бозан е чай на филтърни пакетчета. Неговата доза при лечение е 3 Х 1 пакетче, докато миноксидил се прилага локално през 1 или през 2 дни.

Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

За мъже, за брада

Миноксидил е ефикасен не само по отношение на косата. С негова помощ се подобрява състоянието на брадата, която при 80% от мъжете расте неравномерно.

За лечение на брада се предпочитат средства с 5% миноксидил. Едно от най-популярните е лосионът и другите продукти от линията Kirkland Signature.

Върху лицето миноксидил се полага още по-рядко, отколкото върху скалп. За предпочитане е 1-2 пъти седмично и редуване с други, по-щадящи средства.

За жени

Дамите не са защитени от косопад по генетични фактори. Ако проблемът за косопада е такъв, то миноксидил напълно подхожда за лечението му, независимо от пола. Ефективността му върху жени е доказан клинично. Той стимулира космените фоликули и процесите на тяхното хранене.

Показания за използване при жени

 1. Загуба на коса вследствие на възрастови физиологични изменения;
 2. Оредяване на косата на фона на хормонални аномалии и устойчиви изменения;
 3. Опадане заради недостатъчно постъпване на нутриенти;
 4. Забавяне на растежа и общо отслабване заради външни неблагоприятни фактори;
 5. Увреждане на структурата от агресивна козметика, бои и некачествени продукти.

Както свидетелстват отзивите, положителна динамика се отбелязва в 80% от случаите. Първите резултати се появяват след 1 месец обработки с миноксидил-съдържащи препарати.

Мнения за Миноксидил

В темата за косопад в популярния дамски форум БГ-мама откриваме ентусиазирани похвали на продукти с миноксидил. Потребителски отбелязват видимо подобрение след няколкомесечна употреба. В tialoto.bg са дадени добри отзиви от мъже. Наред с похвалите, като негатив се изтъква  засилено окосмяване по цялото тяло.

В чуждестранните форуми се споделя ефективността на конкретни продукти и се търси бюджетен вариант за лечение. Става ясно, че 5%-ите средства дават по-изразен ефект и се предпочитат от тези с 2% миноксидил. Средно време за устойчив ефект – 4-5 месеца.

Потребители споделят ускорен ефект от препаратите с миноксидил, когато те са съчетани с витамини за коса и билки против косопад.

От 3 месеца пия Демир бозан и пръскам миноксидил, резултатът надхвърли очакванията ми“, споделя потребител ValeryTadov в дискусия за най-ефективната схема на лечение с минимално изразходване на средства. И в наши, и в чужди форуми се отбелязва като най-неприятна цената на миноксидил.

Вижте още мнения за Миноксидил и оставете и вие своя отзив ТУК в нашия форум по темата!

Къде се продава Миноксидил + цена

Миноксидил се отнася към категорията препарати с висока цена. Стойността на отделните продукти пряко зависи от процентното съдържанието на миноксидил в състава. Най-популярни са разтворите с 2% и 5% миноксидил, но има такива и с 15%. Съответно първите варианти са в пъти по-евтини от високо-концентрираната козметика.

Цената на козметиката с миноксидил пряко зависи още от производителя и от формата. Малките разфасовки – ампулите, излизат по-скъпо, а закупуването на голямо количество средства. Цените варират от 20 до 200 лв за продукт, но зад тях стоят различни по ефективност, марка и количество стоки.

Пяна за жени Foligain 5%

Компанията Foligain представя на пазара множество продукти против косопад. Внимателно четете съставите, защото не всички са с активна съставка миноксидил.

Най-известна е терапията на Фолигейн Topical Solution USP. Тя е разработена в няколко варианта, които са отделно насочени по пол, а също така се различават и по концентрация. Активната съставка варира от 2 до 10 %. По-ниските концентрации са за нежния пол, а високите – за силния.

Стандартният пакет съдържа три флакона с разтвор по 60 мл, разчетени за 3-месечна терапия. Описаният ефект е забавяне на косопада, активизиране на мъртви фоликули, растеж на нова коса. Цената на терапевтичните комплекти варира от 52 до 58 лева.

Отделно Фолигейн предлага пяна за жени с улеснено прилагане. Продуктът струва 56 лв за 177 мл и е насочен към дами, които страдат от общо оредяване, за стимулиране и заздравяване на скалпа и косъма.

По-мощен продукт за дамите е Triple Action, който ударно регенерира късаща се и интензивно опадаща коса. Тази терапия се провежда с алтернатива на миноксидил, наречена триоксидил. Комплексът за регенерация при мъжете Regrowth Treatment комбинира триоксидил с 5% миноксидил. Цената на тези алтернативи е от същия диапазон – около 55 – 56 лв.

Течен Миноксидил 5%

Американската марка QGAIN® произвежда стимулатори в течна консистенция. Най-често се влага 5% концентрация на миноксидил. Разтворите се нанасят директно върху кожата, без разреждане.

kosa-01

Американската линия включва множество продукти

Производителят обещава над 64% успешна регенерация на всички фоликули. Подобен ефект се постига при прилагане на течен миноксидил за срок от 6 до 12 месеца, при 2-кратна ежедневна обработка. В ревютата специално се отбелязва ефектът на ампулите срещу подковиден косопад.

Тримесечна терапия с QGAIN 5% излиза 70 лв.

Спектрал UHP спрей

Този спрей получава множество похвали и добри препоръки. Той е насочен специално към мъже. Флакон от 60 мл се дава за 1-месечно лечение. Цената му е 30 лв.

Продуктът представлява чист спиртен р-р на 5% миноксидин. Препоръчва се при генетичен косопад, най-вече за третиране на върха на главата. Специално се отбелязва, че не трябва да се полага в предната зона на скалпа.

Разтвор Regaine/Rogaine Minoxidil 2%

Rogaine е вероятно най-известната марка продукти с миноксидил. Освен с добро име, те се отличават и със сравнително високата си цена. У нас се продават разтвори, пяна и комплекси на тази марка, чиято цена е в диапазона от 48 до 237 лв.

Разтворът на Rogaine е предназначен за жени и съдържа 2%. Полага се с пипета. Цената на флакон от 60 мл е 48 лв. 5-процентовите концентрации са под формата на пяна. 1 флакон е разчетен за 1 месец. Един от видовете пяна Rogaine в единична опаковка струва 48 лв, три флакона се продават за 142 лв.

Още по темата ТУК: Маска за коса с карамфил или карамфилова вода. Добавяме дафинов лист. Приготвяме отвара или настойка.

Има ли странични ефекти?

Мъжете повече се вълнуват не от страничните ефекти, а от спирането на миноксидил и дали след него ще се възобнови косопадът. Действително миноксидил не е за постоянно полагане. Той активизира кръвния приток към луковиците за сметка на разширяване на съдовете, което не се прави безкрайно. След 2-3 години активно използване на препарата може да се получи обратен ефект. Оптималният курс за обработка с миноксидил е 6 месеца, защото в тези рамки рискът от проява на негативи е минимален.

Може ли да бъде опасен?

Един от рисковете при миноксидил е рязкото му спиране. За да се предотврати предизвикан косопад, намалете наполовина количеството за 7 – 14 дни, а на следващ етап намалете на една обработка през 3-4 дни. Постепенно увеличавайте интервала, докато се стигне до една обработка на 10 дни. Тогава може да спрете напълно миноксидила.

Относно използването върху лице (за сгъстяване на брадата), някои специалисти са против употребата на миноксидил. За безопасност се консултирайте, преди да започнете обработките. .

Проява на странични ефекти е възможно не само от страна на косата, но и в организма като цяло. Миноксидил се разтваря в спирт, който суши кожата, причинява себорея и излющване.

kosa-06

Разработени са продукти, специално за прилагане върху брада

Вреда от миноксидил може да се забележи върху сърцето – световъртеж, тахикардия, гръдна болка.

Не са изключени и алергични реакции. Трихолозите отбелязват, че с концентрирането на миноксидил нараства и рискът от съпътстващи прояви. Сред тях се отбелязва още възникване на контактен дерматит, по-често при използване на разтвори. Такива пациенти би следвало да заменят разтвора с пяна.

Противопоказания

Миноксидил е противопоказан при недостатъчно добро функциониране на бъбреците и сърцето, както и при патологии с отоци и задържане на течности. Не се полага на разранена кожа и възпалени зони. При ниско кръвно употребата му грози с появата на слабост и световъртеж. И при здрави пациенти е възможна поява на главоболие.

Миноксидил и Финастерид?

Популярна е комбинацията от Финастерид вътрешно (перорално) и миноксидил външно (локално) за лечението на алопеция. Докато миноксидил се влага в козметични продукти, то Финастерид е от аптечната номенклатура и е за рецептурно отпускане.

За какво е Финастерид?

Финастерид е лекарство за простата. С него се редуцира размерът на жлезата, когато тя е патологично хипертрофирала.

Лекарството се приема единствено от мъже. То потиска ензим, който участва в преобразуването на тестостерона в дихидротестостерон.

Ползват ли го за косопад и как?

Както споменахме, генетичната алопеция при мъжа е свързана с действието на тестостерона. Финастерид е хормонално средство, което ограничава синтеза на мъжкия хормон. При това се получава „странично“ въздействие – преустановяване на загубата на коса.

Препаратът е разработен и се продава като лекарство за простата, но в последствие е установена ролята му в лечението на андрогенна алопеция при мъжа. Тази му функция не е описана в официалната листовка.

Според медицински източници, пероралната му употреба при косопад е ежедневно по 1 мг.

У нас се продават таблетки на Акорд, които са 5 пъти по-силни. Те съдържат по 5 мг от активната съставка. По-рано са предлагани и таблетки по 1 мг, но към момента те не са налични в аптеките.

Опасности при приема

По-разпространени странични ефекти са еректилна дисфункция и нарушена еякулация, увеличаване и болезненост на гърдите, сърцебиене, кожни прояви като уртикария и сърбежи, възможна е и генерална реакция на хиперчувствителност, включваща оток на устните и глътката.

Предвид хормоналната същност на препарата, Финастерид се отразява върху менструалния цикъл при приема му от жени (поради наличието на мъжки тип косопад). Освен това се отбелязва повишаване на холестерола.

Лекарството е противопоказано за всички уязвими групи. Не се препоръчва при проблеми с бъбреците и ч. дроб.

Видео: рискове при вземане на Финастерид.

Мнения на специалисти и пациенти

В последните години все повече на брой терапевти и изследователи са обезпокоени от риска финастерид да предизвика устойчиви физически и психически негативи, известни като пост-финастериден синдром.

Специалисти съобщават за суицидни желания при млади мъже, за устойчиви сексуални разстройства и постоянно безсъние, регистрирани при наблюдавани пациенти. Някои изразяват нение, че лекарството трябва да се забрани за млади мъже. Фактите предизвикват сериозни опасения и от страна на FDA, която е одобрила препарата за алопеция. Медици стигат до крайност да определят употребата на финастерид против косопад за с нищо неоправдано безумие.

Мнението на пациентите гравитира в обратна посока. Мнозина споделят с описания и подкрепящи снимки уникалния ефект от финастерин и най-вече при комбинирането му с миноксидил. Ефектът обикновено се получава за кратък период от порядъка на 2-3 месеца.

Въпреки препоръките и добрите отзиви, въпросът за безопасността на двата препарат е поставен. Някои пациенти се мотивират да търсят ефективни, но и безопасни аналози.

Заместители и аналози

Някои от заместителите на миноксидил сме посочили в таблицата в началото. Това са съединения с аналогично въздействие, но друг състав. Влагат се в медицинска козметика. Всеки от тях има своите негативи.

Като ефикасни варианти се изтъкват и други рецептурни лекарства, например

 1. ципротерон ацетат (Ципротерон Тева, хормонални таблетки),
 2. спиронолактон (Спиронолактон Актавис, диуретик),
 3. флутамид (Флутасин, антиандроген.)

Още информация и източници на английски: Как действа Миноксидил? * Какво представлява Финастерид? * Какви резултати дава Миноксидил? Степен на успеваемост.

Има ли безопасна терапия?

С какво да заменим миноксидил, за да се лекуваме безопасно – този въпрос възниква при много пациенти, чули за негативите на препарата.

Безопасни заместители са растителните и природни стимулатори на растежа. Те включват патентовани комплекси, растителни екстракти и извлечени протеини. Често в съставите присъства и хиалурон.

Известните компании Eucerin, Ducray, Vichy, L’Oréal и др. излизат с разнообразни продукти, най-често под формата на шампоан, маска и ампула.

Някои пациенти са на мнение, че изброените алтернативи не могат да се сравняват по ефективност с миноксидил и финастерид, чийто ефект се сравнява с най-радикалния метод -трансплантацията на коса.

Вижте и ТОВА: Маски за коса с конски витамини, с Витамин Е, Д, течни витамини за коса и др.

Видео: как се нанася миноксидил с пипета (течна форма, разтвор).

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Миноксидил и Финастерид? Опасно ли е? Мнения и как се ползва? Цена

 1. При жените, за разлика от мъжете, защото те могат да бъдат и с гола глава, това е най-големия проблем за външността на една жена. Това е тяхната красота! Колкото повече коса – толкова по-хубава. Косопадът при жените може да бъде още от;
  – веднага след раждане, особено ако е имала дълга коса по време на бременноста. За това, най-добре е по време на бременноста косата да се подкъси, колкото се може повече.
  – след боядисване на косата – ако често се боядисва, ако е с неподходяща боя – некачествена, след изрусяване. И в двата случая косата губи своята еластичност и плътност, а накрая и оредява.

 2. Наистина са плашещи противопоказанията на Миноксидил, но аз намерих мой начин да ги намаля, заедно пия билки Демир бозан и нямам никакви проблеми.

 3. Пих финастерид по предназначение и не съм видял да ми се сгъстява косата, това са само рекламни трикове!

 4. Слагам шампоан и лосион с стемоксидин и е достатъчно добре, без да си рискувам здравето с хормонални хапчета. Имам видимо сгъстяване!!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *