Косопад при бременност

При повечето бъдещи майки силната хормонална атака, която е налице заедно с началото на бременността, води до заздравяване на косъма.

Също така води и подобряване на цялостната визия на главата. Косата става по-еластична, блестяща и привлекателна. Но за нещастие при някои бременни жени се наблюдава точно обратното – косопад. Това може да е резултат от физиологичните промени, свързани с бременността, но може да се дължи и на други обстоятелства.

косопадът при брменност е нещо нормално

Бременността може да доведе до косопад

Косопадът по време на бременност не бива да се възприема твърде смущаващо. Хубаво е да му се обърне нужното внимание, но не бива да се правят прибързани заключение по отношение на състоянието на зародиша. Най-честата причина за загуба на коса при бъдещите майки е следствие от липсата на витамини и минерали. Плодът изсмуква необходимите му вещества, оставяйки организма на жената обезсилен и изтощен. В тези случаи препоръчителен е приемът на повече плодове и зеленчуци, а ако е необходимо, и на витамини под формата на таблетки.

Друга причина за косопад по време на бременността е намаленото съдържание на желязо в кръвта на майката. Анемията е състояние, което често се среща при бременните жени, като в определени ситуации тя е предпоставка за завишаване на броя на падащите коси.

Внимание трябва да се обърне и на душевното състояние, защото често напрежението и емоциите преди появата на новия член на семейството могат да окажат негативно влияние върху състоянието на косата.

Не на последно място източникът на косопад при бременните жени може да се окаже и наследствен. В резултат на промяната в нивата на определени хормони в организма могат да се отключат генетични проблеми, стоящи в основата на косопада.

След всичко казано до тук, дано бъдещите майки не изпадат в паника при увеличаване на падащата коса. Нека погледнат на това обстоятелство трезво – с внимание както към своето, така и към здравето на дългоочакваното отроче.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *