Причини за косопад

косопадът не винаги има нужда от лечение

Приичните за косопада може да са свързани с ежедневието

Кога може да се говори за косопад? При нормални условия, космите на главата живеят около три години (фаза на растеж – анген); след това те навлизат във фазата на почивка – телоген. През трите месеца на телогена корените на косата се сбръчкват в малък бял „стик” и космите падат. Нормално е да губим по около 100 косъма всеки ден, като повечето падат, когато мием косата с шампоан. Падналите косми после се заместват с нови.
Хората понякога се тревожат, когато откриват косми на възглавницата или в мивката, не разбирайки, че винаги е било така. Ако ги разгледате внимателно, ще забележите белия връх на края, което е доказателство,че тези косми са били вече мъртви. Нормално, около 10% от космите на главата са във фазата на телогена.
Съществуват и обстоятелства, които „шокират” нашия организъм и променят нормалния ритъм на растеж на косата и могат да предизивкат косопад. В резултат на това 30-40% от космите могат да преминат във фазата на телогена. Три месеца по-късно космите интензивно падат особено в предната част на скалпа.
Фактори, провокиращи косопада могат да бъдат:
Раждане;
Висока температура;
Рязка загуба на тегло;
Хирургическа операция;
Тежко заболяване;
Силен стрес ( смърт в семейството, развод и др.).
Нищо от това не застрашава живота ви, не е и задължително да се последва от косопад. Но когато виждате косми навсякъде – на възглавницата, в мивката и т.н., вече е притеснително. Звучи парадоксално, но колкото по-драматично окапва косата, толкова по-добри са прогнозите, защото, когато тялото се върне към нормалния си ритъм, голяма част от косата пораства отново.
В тези случаи не е необходимо специално лечение на косопада.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *