По какъв начин стресът предизвиква косопад?

През последните няколко години стресът все по-често се свързва с косопада. Все повече хора съобщават за възникнал косопад след изживяване на силен стрес и все повече лекари търсят медицинската връзка между двете състояния.

косопад в следствие на стрес

Стресът е рисков фактор за поява на косопад

Какво става с тялото ни, когато сме подложени на стрес?
Когато един човек е подложен на стрес, химическите вещества в тялото предават сигнали до фоликулите на косъма и косата преминава във фаза на почивка. По време на този етап от развитието на косъма, той не расте. През следващите няколко месеца косата ще капе нормално, но нов растеж няма да има. Тази неравномерност може да доведе до изтъняване на косата и евентуално да доведе до косопад.
След приключване на стресовия епизод от вашия живот, фоликулите остават във фазата на почивка още известно време и нова коса ще започне да расте след 3-6 месеца.
При по-продължителен и интензивен стрес, този процес се удължава.
Косопадът в резултат на стрес е временен. Ако стресът е много дълъг или ако косопадът предизвика нов стрес, състоянието може да се превърне в постоянно. Обикновено след елиминиране на стреса, след около 6 месеца се възобновява нормалният механизъм на растеж на косъма и новопоникналата коса скоро ще започне да се забелязва. Косопадът ще бъде забравен и излекуван от само себе си.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *