Причини за косопад при жените – противозачатъчни хапчета

Може ли да има връзка между косопада при жените и противозачатъчните хапчета.

Естрогенът е група на стероидни съединения, изключително важни за функционирането на женски полови хормони. Съединението се използва често в контрацептивни хапчета, както и при хормонална терапия. Колкото и важен да е естрогенът за правилното функциониране на женското тяло, прекалено големите количества могат да предизвикат проблеми като коспад при жените.

Противозачатъчните хапчета се използват от 60-те години на миналия век и страничните ефекти не се срещат при всички жени. Много малко жени знаят, че контрацептивните медикаменти могат да станат причина за косопад. Основната цел на хапчетата е да потиснат процеса на овулация, като за целта се приемат допълнителни количества естроген под формата на противозачатъчни хапчета.
Някой жени са предразположени към косопад и приемът на хапчетата може да подсили процеса.При някой жени косопадът в по-лека форма, при други може да бъде по-сериозен. Ако някой в семейството ви страда от косопад, трябва да уведомите лекаря си преди да започнете да приемате противозачатъчни.
Лекарят ви ще предпише подходящи противозачатъчни медикаменти, които съдържат по-малки количества естроген, за да не се стигне до появата на неприятния косопад.

В някой случаи се налага да се направят допълнителни, предварителни изследвания, за да се установи кои са най-подходящите противозачатъчни, които да не причинят косопад.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *