Косопад при децата

Никой не е застрахован от косопада. Доказателство за това са случаите на опадване на косата дори при деца в най-ранна възраст.

Причините за появата на този проблем могат да бъдат най-разнообразни – от андрогенна алопеция до разстройство на функциите на жлезите с вътрешна секреция. В много случаи източникът на детския косопад не може да бъде конкретно определен, затова и повечето родители се притесняват да прилагат по-сериозни методи за лечение. Основно се набляга на домашно приготвените отвари, за които се смята, че дори и да не бъдат от полза, поне няма да навредят.

косопадът не подминава и децата

Детският косопад може да се третира успешно с билки

Сред най-често употребяваните лекове срещу детски косопад е отвара, приготвена от равни количества (от около 20 грама) корени от коприва, листа от орех, цвят от лайка и корени от репей, към които се прибавят около 10 грама листа от свежа коприва. След получаването на сместа около 3 супени лъжици от нея се заливат с 1 литър вода и се варят на водна баня за около 30 минути. Така приготвената отвара се нанася в корените на косата с леки масажни движения.

Друга рецепта за третиране на детски косопад съветва след всяко миене на косата тя да се облива с водата, в която е бил сварен бръшлян. Също широко разпространен лек се приготвя като в около половин литър гроздова ракия се поставят две шепи „мустачки” от лоза. Като се свари, сместа се поставя под похлупак, докато напълно изстине. След прецеждане получилата се отвара се втрива в корените на косата след всяко измиване.

Когато детенцето страда от силно окапване на косата, на което никои от останалите илачи не е повлиял, се приготвя следният лек. Ако са по-големи две, иначе три коренчета на кисличе (детелина) се настъргват на най-ситната приставка на рендето, след което се заливат със силна гроздова ракия или чист спирт (около 100 милилитра). Около денонощие сместа престоява на тъмно място. След това по веднъж, а когато косопадът е засилен, и по два пъти на ден се маже детската главичка с напоен в сместа тампон. Ако след свършване на приготвената отвара ефектът  срещу косопада не е постигнат, процедурата може да се повтори.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *