Магнезий и магнезиево олио за коса. Мнения

Как се прилагат магнезий и магнезиево олио за коса? Каква храна за коса (Hair food) да изберем и на каква цена. Диета против косопад и вредни храни за косата.

Магнезий и магнезиево олио за коса

Магнезий попада в тялото с водата и храната. Постоянно поддържаме запас от около 140 г, главно в костната и мускулните тъкани. Дневно трябва да влизат по 350-500 мг. За пълното им усвояване ни трябва и калций в пропорции 10:7 (Ca:Mg).

Магнезият участва в стотици обменни процеси, отпуска мускулите, сваля кръвното, дори извежда изпражненията от червата. Днес хората масово изпитват недостиг поради мазно хранене, много алкохол, кафе, антибиотици и перманентен стрес.

Така отговаряме на въпроса: дали имам нужда от магнезий за коса? Да, със сигурност. Както за коса, така и за попълване на телесните запаси. Приемът на магнезий не може да е излишен или грешка. Не и в 21 век!

Един от оптималните начини за прием е чрез магнезиево олио. Под тази форма минералът се усвоява пълно, косата се оздравява и израства по-бързо. Директното втриване на магнезий може да е и в кожата, дава подобен ефект.

С олио тялото поема по-голяма доза, отколкото чрез капсули/ таблетки, чиято обвивка трябва да се разгради в стомаха. Магнезият попада в кръвния поток и оттам отива до нужните тъкани. И това е добре, но става по-бавно и не в пълно количество. Твърдите перорални добавки с магнезий зависят от храносмилателния тракт и евентуалните патологии в него.

Ампули против косопад с магнезий

В търсене на по-ефикасни форми производителите се насочват към ампули за директно втриване в косата. Такива се разработват основно против косопад. Имат комбинирани състави, чист магнезий не се предлага.

Ще дадем пример с ампулите Миглиорин, в които магнезият е един от множеството екстракти, витамини, протеини, каротин. Направени са за външно обработване с цел подхранване на корените, активен кръвен оборот и заздравяване на скалпа. Ампулите са подкрепени от същите шампоан и балсам.

Моно магнезий на ампули намираме сред лекарствата за мускули и нервна с-ма. Например Магнезиум В6 комбинира елемента с едноименния витамин.

Директното втриване на магнезиево олио също има своите недостатъци – доста често трябва да се „плескаме“, а и този тип продукти са доста скъпи.

Hrana-za-kosa-04

Магнезий на ампули за пиене

ВАЖНО: Вижте мнения за магнезиевото олио за коса, оставете и вие своя отзив за магнезия при косопад или попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Фармацевтичните компании намират баланса между минимален ангажимент, добра цена и максимален ефект чрез ампулите с течен магнезий за пиене. Без обвивка за разграждане, този магнезий се поглъща по-бързо, усвоява се голяма доза.

Храна за коса

Косата и кожата изискват постоянно внимание и грамотна грижа – тогава се удължава срокът, в който те изглеждат здрави и хубави. Поддържаните жени полагат много усилия, макар и невидими за външния наблюдател: правят маски, масажи, използват съвременните шампоани и козметика.

Това е единият аспект. Днес специалистите са наясно, че здравата коса и кожа са плод не само на външни въздействия, но и на ред вътрешни предпоставки. На първо място това е здравото тяло (без сериозни хронични заболявания), балансираната психика и пълноценното подхранване.

Красотата извира отвътре – това на 1000% важи за косата и кожата. Тук ще прегледаме храната за коса, която й „подаваме“ отвътре и отвън.

Важно да зная за косъма
факт параметри
най-бързо нарастващата тъкан месечно расте с 1 см на дължина
растеж според възрастта най-бързо расте във възрастта 15 – 30 г., след 40 г. забележимо се забавя
от какво зависи растежа гени, пол, хормони, дефицит на цинк, протеини и желязо и др. показатели
какво представлява косъмът вид протеин – кератин, на три слоя – виж схемата
жива част на косъма жив е само фоликулът с корен под кожата, фоликулът черпи необходимите нутриенти
брой косми на възрастен 100 – 350 000 фоликули, повече при русите и най-малко при рижавите
смяна на косъма на всеки 3-4 години
циклично развитие на косъма 1000 дни расте, 100 дни почива, опада и от фоликула израства нов косъм

Ще разгледаме храната за коса, която се яде и която не се яде – тоест за вътрешен и външен прием (мазане, локална обработка).

Храна за коса (не се яде), цена, откъде

Природата е наредила косъмът да се храни отвътре. Фоликулът има досег с кръвоснабдителната мрежа, по която получава нужните вещества. Някога е било достатъчно, но днес косите изпитват недостиг на витамини и ключови нутриенти. Храним се нередовно, правим диети, живата храна е малко в нашето меню, а има и ред изтощаващи фактори.

Hrana-za-kosa-01

Косъмът е сложно построение на природата

Отдавна е измислено допълване на липсите чрез локално прилагане на „храна за коса“. Под този термин разбираме всичко, което можем да намажем или втрием в косъма и скалпа с цел подхранване – главно маски, серуми, балсами и течни препарати в ампули.

Хебави капки Лефакс се продават ТУК: Лефакс.

Гарниер шампоан против косопад

Един продукт от линията Фруктис е специално разработен срещу косопад. Това е евтин продукт, достъпен за всеки, достъпен за ежедневна грижа. Наречен Fall Fight, този шампоан едновременно пролекува пърхот и опадане на космите. Цена 6.39 лв.

В линията Botanic Therapy е включен шампоан за коса, която клони към косопад. Тя се накъсва, слаба е и вероятно боледува. Помощ идва от рициновото и бадемовото масла. За още по-добро подсилване има и маска под същото име и с цена от 7 лв.

Рицин от същата линия също става при косопад. Използват се цитираните по-горе масла срещу накъсване и капене. Цената е под 5 лв.

Връщаме се към линията Фруктис, за да посочим точно „Храна за коса“ – балсамът HAIR FOOD за загубила всякаква жизненост коса. Естествените съставки проникват в дълбочина и изглаждат косъма.

Hair Food маска

Под името „храна за коса“ – Hair Food, Гарние ни предлага няколко типа маски за директно захранване на косъма.

 • За сух косъм – Банан: част от подхранваща линия, използваща плюсовете на плодовете. На 98% съставът е натурален, без изкуствени аромати и парабени. Банановата маска подава витамини, аминокиселини и антиоксиданти, много магнезий и калий. Много силно хидратира. Този продукт се полага като маска, балсам или без отмиване – да се изплакне или пък да се остави за по-дълго въздействие върху косъма;
 • За увреден косъм – Папая: отново полифункционален продукт, който поставяме като балсам или като маска. Избираме го, ако краищата се нацепват и косъмът е видимо изтощен;
 • Хидратираща – Алое: тук акцентът е върху увредената структура и напълно пресъхнал косъм, нуждаещ се от дълбоко оводняване. Подхранва в дълбочина и връща гъвкавостта на косата;
 • Уплътняваща – Диня: този състав ни го дават за най-тънкия косъм, който иска и хидратация, и помощ за разресване без накъсване. Овлажняването е възложено на кокосовото масло.
 • За непокорна коса – Макадамия: дава се за безжизнена коса, която никак не се поддава на подреждане. Има дълбоко захранващо свойство чрез композиция от 5 масла;
 • За блясък – Годжи бери: едновременно оводняване, омекотяване, регенериране и запазване на изкуствения цвят. Използва три растителни масла за подхранване.

Всички маски на Фруктис са по 390 мл на цена от 11.69 лв.

Други

Гарние сякаш запазиха формулата „храна за коса“, като я направиха едва ли не марка на своя линия продукти. Но тя не е патентована и се използва и от други, макар и ограничено. Например под същото име Doppelpack предлага кондиционер и шампоан с арганово масло и авокадо.

Много други продукти подхранват ефикасно, без да бъдат наричани „храна“. Повечето от тях ще открием в раздела „за суха коса“, като в състава им има предимно масла. Именно маслата подхранват и хидратират най-качествено.

Ще направим бегъл преглед, без да имаме претенции за изчерпателност.

 • Керастаз: Сухо олио Ultime L’huile за спешно възстановяване и дълбочинно подхранване. Видим ефект за 48 ч. „Слепва“ цъфтящите краища, изглажда, пази от накъсване. Използва екзотични масла от маруля, камелия, арган, пракакси и царевица. Към това да добавим специализираната маска Nutritive Masque Magistral за интензивно подхранване;
 • Лореал: професионалната Serie Expert Nutrifier е маска за дълбочинно подхранване на увреден косъм. Разчита на глицерола и кокоса за хидратиране и подсилване. С тази маска косъмът не се къдри и е мек на допир;
 • Биосилк: в по-ниския ценови клас Silk Therapy отдава регенерираща грижа целенасочено за сух скалп, който се лющи и създава проблеми. Възстановява и самия косъм;
 • Шварцкопф: интересен продукт за възстановяване за 7 секунди. Козметика за твърде изсушена и захабена коса Gliss 7 sec. Представлява маска за интензивна грижа, подсилване и еластичност на косъма;
 • Moroccanoil: също интензивно и също за минути – едва за 5 минути получаваме хидратирана и подхранена  коса с прекрасен аромат. Разчита главно на аргана;
 • Klorane: за пресуха коса олио Mango. Този продукт е супер подходящ след морската почивка или къпане в басейн, когато косата бива подложена на сол и хлорно въздействие, както и след слънчеви бани. Изправя уврежданията;
 • Апивита: за изтощена след слънчеви бани и нуждаеща се от ново зареждане с водни молекули и нутриенти коса – Bee Sun Safe, олио за хидратация;
 • Wella: маска за въстановяване Elements. Ултра интензивно хранене с елементи от Тропика.

Какво да ядем при косопад?

Красивата коса се възприема като признак на здраве и правилна грижа. Може да използваме най-скъпите и маркови шампоани, маски и серуми, но те няма да са достатъчни при цялостен недоимък в тялото. Днешната козметика – особено скъпата, върши чудеса, но не е способна да компенсира вътрешни обменни проблеми. Здравето е едно на ръка. Второто – храненето.

Hrana-za-kosa-03

Косата ни се радва на тези храни

Стигаме до храненето, което е ключов елемент в оздравяването на косата. Диетите, нередовното хранене, хапването на крак с джънк или фаст храни, комбинирани с вредни привички и редовно вземане на лекарства в комбинация, но и поотделно съсипват косата. Само ежедневния стрес стига, а той вече е постоянна компонента.

Топ 10 храни против косопад

Храната е ключ към успешно спиране на косопада. Кои храни против косопад са добри?

Изкуството да се храним е избавило много хора от различни хронични заболявания, а за косата и оплешивяването е важно да се знае, че при един добър хранителен режим- можем да се справим с проблемите, които всекидневни ни тормозят.

За косата и оплешивяването е написано много, но най-съществено внимание се обръща на хранителния режим. Ето как може да си набавите всички полезни хранителни елементи, за да спрете и да ограничите косопада.

 • Преоткрийте рибата: Рибата и рибните деликатеси съдържат необходимото дневно количество йод, цинк. Консумирайки риба, вашата коса ще стане по-здрава и по-бляскава.
 • Месо: В месото се съдържат големи количества мазнини и белтъчини, които са важни за здравата коса и пречат на косопада да се настани трайно във вашия живот.
 • Яйцата: Яйцата съдържат всички важни хранителни вещества и микроелементи, необходими на организма и са незаменим източник на магнезий и селен.

Още информация и източници на английски: Добре ли е за косата ми да ползвам Hair food? * Най-добрите храни за растеж на косата; * Какво да ям против косопад?

 • Бобови изделия: Бобовите култури доставят на тялото ви цинк и витамин В6, които помагат на косата да расте силна и здрава.
 • Цитрусови плодове: Цитрусовите плодове са основен доставчик на витамин С, а този витамин е важен за образуването на колаген, който благоприятства растежа на косата.
 • Не забравяйте да включите в менюто си ядки! Включвайте редовно в менюто си различните видове ядки. Богатите на витамин Е, цинк и йод – бадеми, орехи, фъстъци, понижават нивото на холестерола в кръвта.

Придържайте се към тези храни, за да си набавите всички необходими хранителни вещества против косопад.

Вижте и ТОВА:

Карамфил за косопад. Маска за коса с карамфил

Правилно хранене при косопад

Дори и изброените супер храни ще бъдат недостатъчни, ако цялостно храненето ни и стилът на живот не подкрепят здравето на клетките. За хубава коса ни трябват следните принципни неща:

 • Протеини: косъмът, нокътят и кожното покритие са съставени от протеини. Наричат ги еластин, колаген, кератин, но в основата си са протеин и приемането на такъв е нужен за структурното им изграждане. Това значи хранене с месо, месни, млечни, бобови и всякакви висококачествени протеини. Допълнителни количества трябват при усилено трениране, след операции и травми;
 • Желязо: косата и кожата първи ще кажат, че не ви достига желязо. Ще сте бледи, ще имате сърбежи и раздразнения, напуквания в ъгълчетата на устните и на други места. Червеното месо е най-изобилен източник на желязо, заедно с пълнозърнестото зърно и бобовите, макар че не се усвояват леко. Вит. С подпомага усвояването. Има прекрасни добавки с лесно усвояема форма на желязо като Сорбифер Дурулес;
 • В-витамини: В1, В3, В5, В9 влияят на фоликула и го събуждат за нова фаза на активен растеж. Замяната на белия хляб с пълнозърнест, просо и овес веднага започва да ни зарежда с тези витамини + вит.Е. От просото ще си вземем и незаменими аминокиселини за фоликулите;
 • Комбинирани препарати с минерали: силиций изгражда твърдите тъкани, фосфор е основа за синтезиране на кератин, калий регулира капилярите в скалпа, желязото пренася кислород до корена, цинк и многофункционален по отношение на кожа и косъм, мед, калий, магнезий, манган и флуор трябва за метаболитните процеси и тъканното дишане на фоликула;
 • Витамини А и Е: дирижират ендокринните жлези и изработката на себум. От тях зависи запазването на влагата и еластичността;
 • Омега-3: постъпва от рибеното масло, ядките, семената. Ако консумираме достатъчно, няма да се оплачем от суха коса и възпаления, още по-малко от екземи, пъпки и подобни неприятни образувания;
 • Флавоноиди: те идват от растителната храна и от чая, от червеното вино и черния шоколад. Заедно с антиоксидантите те защитават от слънчевото облъчване и подпомагат за добрата хидратация.
 • Вода: ако не я приемаме достатъчно (2 л поне), можем да забравим за всичко останало. Само ще си даваме парите, но откъде да се вземат молекулите вода, които активните вещества ще въведат и ще свържат за постигане на балансирани хидратирани тъкани!
Вредни храни за косата

Една от първите причини за опадане на косата са диетите – ограничения в храненето, недостиг на нутриенти, нередовност и глад. Различните диети ни лишават от различни компоненти, но като цяло винаги страдат кожа и косъм.

 • Нискокалорийни диети: те напълно спират постъплението на омега-3, вит. А, цинк, калций и желязо. Спада производството на хормони, на чийто фон се появяват лющене, накъсване на косата, разслоение и косопад;
 • Нископротеинови диети (вкл. вегетарианство): намаляват постъплението на пълния комплекс от нужни вещества, които изброихме по-горе;
 • Високопротеинови диети (като Дюкан): нарушеният баланс води до преждевременно стареене на кожата, сухота и косопад.
Примерна диета при косопад

При протичащ косопад спешно трябва да балансираме храненето, като включим 30% сложни въглехидрати, които влияят на обмените процеси + мазнини и протеин.

Примерно меню за жена с алопеция

 • Закуска: овесени ядки с мляко, банан, стафиди, зелен чай;
 • Междинно: варено яйце, парче черен хляб с масло и сирене;
 • Обяд: пилешка супа, котлети от пуешко със свежа салата;
 • Междинно: плод, ядков микс, чаша йогурт;
 • Вечеря: запечена риба с гарнитура броколи;
 • Втора вечеря: чаша к. мляко.

При интензивна загуба на коса всяка сутрин приемайте по 1 с.л. ленено масло.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Магнезий и магнезиево олио за коса. Мнения

 1. Редовно съм с Гарниер, купувала съм всякакви продукти от тях, но докато не си оправих храненето, и косата не се оправи.

 2. Пробвах шампоан за косопад на Garnier и няколко вида ампули против косопад, но проблемът беше в стреса. При стрес луковиците и капилярите се свиват, все едно спазъм и се затварят. И почва косопад, ужасен!

 3. При мен храната за коса е сънят. Когато съм недоспала, косата ми заприличва на умряла. Взимам витамини против косопад и ампули против косопад, но сънят ми е първото.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *