Обилен косопад. Причини при тийнейджърите и не само. Стъпки на лечение

Случаи, в които трябва да се предприеме бърза реакция при тийнейджърите и при по-възрастните. Причини за обилен косопад. Кои са стъпките за лечение след диагностиката

По-долу в коментарите постоянно пристигат запитвания от тийнейджъри на какви причини може да се дължи внезапен обилен косопад. Фатме например пише, че на 15 години е получила сериозен косопад и дори когато дръпне косата с пръсти, между пръстите ѝ остават косми. Фатме пита какво да прави.

Причини за обилен косопад

Първо трябва да се установят причините за обилен косопад, за да може да се знае после какви стъпки трябва да се направят по-нататък. Нека да изброим по-често срещаните причини не само при тийнейджърите, но и по принцип:

 • Физиологически състояния, свързани с изменението на хормоналния фон: раждане или период след раждането, период на навлизане в пубертета, напреднал пубертет или следпубертетен период;
 • Нервно-психическо пренапрежение – в стресови ситуации се изработва хормонът кортизол, който понякога влияе негативно на косата;
 • Състояния на дефицит в организма: Когато ви липсва някое вещество, витамин или ензим. Недостигът на някое от важните вещества, изграждащи организма, води до косопад;
 • Заболявания, съпровождани от повишена температура над 38.5 градуса, при това косопадът може да се усили дори и след непродължително повишаване на температурата;
 • Прием на някои медикаментозни средства като фибратите, витамин А и неговите производни, противовъзпалителни нестероидни средства (НПВС), антиестрогенни средства, антидепресанти, цитостатици, препарати на базата на лития, бета адреноблокатори, антикоагуланти, производни на 6-аминохолина, тиреостатици, препарати с интерферон алфа, противопаркинсонически лекарства, антиконвулсанти, някои антибактериални препарати, невролептици, производни на хидроксихлорохина, производни на триазола, перорални контрацептиви, дофаминомеметици и други.
 • Проблеми на космения апарат, например наследствена повишена чувствителност на фоликулите към въздействието на хормоните;
 • Локални заболявания на кожата на главата като себореен дерматит, микроспория (гъбично заболяване на кожата, ноктевите пластинки или косата), еритродермия и други;
 • Общи заболявания на организма: Ендокринни, имунни, хормонални, генетически и други;
 • Външни травми и увреждания на косистата част от главата.

Едновременното съчетаване на няколко причинни фактори и наличието на аналогични проблеми при родителите усилват активното окапване на косата.

При подозрение за някоя от причините е най-добре да се отиде на лекар, а не да се предприемат действия, свързани със самолечението.

Лечение на косопада

Лекарят ще извърши диагностика и може да назначи изследвания. В зависимост от техните резултати, са възможни няколко вида лечение:

 • Медикаментозно (с лекарства). Това включва инхибитори на вродения метаболизъм, хормонални и нехормонални антиандрогенни препарати, стимулатори на факторите на растежа, глюкокортикостероиди, антиметаболити и имунодепресанти, мезотерапия и др.
 • Хирургично лечение от рода на автотрансплантация на космените фоликули от зони, където ръстът и качеството на косата не е нарушено. Минус на метода се явява негарантираното прихващане на фоликулите в новите участъци.
 • Физиотерапевтично лечение. Тези методи се използват в рамките на комплексната терапия при алопеция. Към тях се отнасят крио масаж, дарсонвализация, ПУВА-терапия, галванизация, електрофореза, светотерапия. И въпреки това данните, доказващи ефективността на тези методики, все оке са недостатъчно.

Ето един начин за лечение на силен косопад:

Мнения за Приорин. Доволни ли сте?

Често срещано: Прекалено много интернет!

Специалисти предупреждават,че косопадът при тийнейджърите се увеличава стремително. Това се получава при прекаленото облъчване от компютрите, пред които децата стоят непрекъснато. Може и да ви се стори странно, но при прекаленото седене пред лаптопа, косата се превръща в магнит на вълните, които се излъчват от компютрите.

За това днес, притеснени родители, алармират, че техният юноша се оплаква от падане на косата, както и от обилен косопад. Колкото и да са защитени компютрите, във юношеска възраст хормоните са в дисбаланс, а ако насреща си видят и облъчване- става проблем. Косата започва да се превръща с попивателна гъба на лъчения и след това пада.

Препоръчва се юношите, както и децата да седят пред компютър за не повече от 1 час на ден. Това ще им спести неприятния косопад в бъдеще.

Косопадът при юношите се дължи на облъчването с компютър!

Юношите да седят максимум един час пред лаптопа

Но, разбира се, причините за косопад при тийнейджърите, далеч не могат да се изчерпят със седенето пред компютъра. Те може да бъдат буквално хиляди. Например може да се дължат на алопеция (кръгов косопад, локално оплешивяване, на петна). Това се предизвиква от микроорганизми от типа на лишеите, които „опасват“ косата. Те могат да засегнат също и веждите, и цялото останало тяло. Може да се предизвиква и от гъбички, да се дължи на стрес и на още какво ли не.

Затова ако имате случай на косопад при тийнейджъри, имате всички основания да се безпокоите и да тичате веднага при кожния лекар. Супер важно е да се реагира веднага, защото ако закъснеете, промените може да се окажат необратими. Тоест детето ви да оплешивее напълно, по цялото тяло. Така че не губете време в ровене из интернет и търсене на народни рецепти. Марш веднага при доктора!

Ето и едно видео по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Обилен косопад. Причини при тийнейджърите и не само. Стъпки на лечение

 1. Здравейте, искам да питам моят син е 15 годишен. Забелязах че дясната вежда започна да оплешивява от долу на горе, сега е половин вежда, но започна и косата на главата да оредява, моля ви кажете от какво може да е това.

  • Веднага отидете на кожен лекар! Това може да е алопеция, може да са гъбички и куп други неща. Много е важно да се хване в началото, защото може да се окаже необратимо и синът ви да оплешивее напълно.

 2. Проблема е че се намираме в Германия и за да запишем час трябва поне месец да чакаме,а и като сме чужденци не обръщат много внимание.
  Страхувам се за момчето ми.

 3. Здравейте, аз съм на 15 години и имам косопад, не е на петна и не съм забелязвала окапване на веждите, но когото се изкъпа или среша ми капи много даже понякога като дръпна и с ръцете ми капи. Какво може да се направи по въпроса?

  • Здравейте, Фатме! Специално за вас дописахме отгоре този материал, като изброихме най-често срещаните причини за обилен косопад при тийнейджърите на 15 години и не само, както и възможните начини за лечение, което трябва да се предприеме след като е направена необходимата за целта диагностика от лекар.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *