Грижи против косопад

Всички знаем колко неприятно явление е косопадът. Често не му обръщаме необходимото внимание.

До момента, в който на четката остане цял кичур коса. За да не се стига до там, специалистите предлагат серия от превантивни мерки, които не само спомагат косата да остане там, където е мястото й, но и зареждат човек с позитивна енергия и самочувствие.

Грижи против косопад при жените

Косми по гребена – начало на косопада

На първо място се дава съветът косата да се мие само тогава, когато е наистина мръсна. Често се злоупотребява с прекомерното миене, което изтощава косата и води след себе си до т. нар. „цъфтене”, накъсване, косопад. От особена важност е и употребата на различни маски, които укрепват косата и я предпазват от неблагоприятни външни влияния. Достатъчно е веднъж седмично да се нанася подхранваща маска, която може да бъде както и фармацевтичен продукт, така и домашно приготвена от подръчни средства.

Приемането на витамини под формата на таблетки също има положителен ефект. Често полезните вещества, които се доставят на организма посредством храната, се оказват недостатъчни. Липсата на витамини от своя страна може да доведе до увреждане на корените на косата, както и до косопад.

Честа грешка на много жени е, че носят косата си вързана на опашка през повече от времето. Ако все пак това е наложително или е стилът на конкретната дама, то хубаво е тя да избере по-свободни ластици.

Препоръчително е да се избягва също и ресането на косата, докато е мокра, както и сплитането й на плитка. Окапването често е резултат именно от натиска, който ластиците или фибите оказват на един и същ участък.

Съвет, който на много жени може да се стори странен, е редовното боядисване. То ще придаде на косата цвят и блясък. Важното в случая обаче е то да се извърши от специалист, а не в домашни условия. Най-подходящи са безамонячните бои и къните. От тях косъмът не се поврежда, а точно обратното – те оказват благоприятно влияние върху растежа и заздравяването му.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *