3 хитрини за прикриване на мръсна коса | Грижи за косата и къносване

Събуждате се малко след последната аларма. Бързате да се оправите и да тръгнете към офиса. Не ви остава време за душ, а косата ви е започнала да се омазнява.

Започвате да се притеснявате, че в градския транспорт всички ще са вторачени единствено в прическата ви. А после ще чуете и хапливи подмятания сред колегите си. Но как можете да изглеждате добре, дори и в дните, когато не всичко върви по мед и масло?

Не се притеснявайте! Има няколко трика, които да приложите. Стилизирането на т. нар. „конска опашка“, например, е един от най-бързите методи за това, как да прикрием мръсна коса. Би било разумно и включите сухия шампоан в списъка с козметика, която редовно пазарувате. Той би бил най-добрият ви съюзник в дните, когато искате да поспите малко повече. Или времето просто не стига за всичко.

Кои са 3-те най-добри хитрини за прикриване мръсна коса? Трябва ли да се къпя по-рядко, за да избегна излишното омазняване на косъма? Кои са най-добрите прически за дните, в които времето върви пред нас?

Научете тайните на добрия външен вид на гривата по-долу!

4-те основни типа коса

Различните типове коса се основават основно на модела на накъдряне на косъма. Количеството къдрици в гривата ви зависи от космения фоликул. Колкото по-овален или асиметричен е той, толкова по-къдрава е естествената ви прическа.

Вашият тип коса зависи основно и от генетиката. Можете да промените модела на накъдряне с топлинна или химическа терапия. Балансът на хормони и приемът на лекарства също му влияят. Но тайната на косъма ви се определя главно от ДНК-то. При всеки анагенен цикъл на растеж, генетиката се потвърждава.

4-те основни типа коса са следните, според модела на накъдряне:

  1. Права коса. Тя няма естествена накъдряне. Нишките и са фини. Или груби. Падат, без да има флуктуация от корена до върха. Този тип коса има тенденция да се омазнява. Стилистите и коафьорите препоръчват на тези, които са родени с нея, да купуват козметика с ниско съдържание на „овлажнители“.
  2. Вълниста коса. Тя е с нежна, но рошава текстура. От корените до нивото на очите ви е предимно права. Надолу пък имате неопределена вълна. Избягвайте маслената или кремообразната козметика. Вместо това, подсилите основата с мус или гел.
  3. Къдрава коса. S-образните извивки се характеризират с хлабави бримки. Те имат обиколка, колкото големия край на конусовидна свещ. Разресването често разрушава целостта на къдриците.
  4. Навита коса. Тя има S-образна намотка, колкото клечка за хранене. Експертите я считат за най-деликатният тип коса. Трябва да бъдете много нежни с нея, тъй като и има нужда от високи нива на хидратация. Дълбоко подхранващи маски са добри за косъма.

По-долу сме подбрали и 3 хитрини за прикриване на мръсна коса и полезни съвети за красота и здраве:

1. Използвайте повече аксесоари

Понякога, добавянето на шнола или фиба може не просто да отвлече вниманието от мръсната ви коса. То ще спомогне и за придаването на допълнителен обем. Използвайте пръстите си, за да дръпнете свободно половината от гривата си. После я закрепете с красив метален аксесоар.

2. Приложете тонер

Когато си помислим за тонер, се сещаме за продукти за грижа за кожата. Това, което пропускаме, обаче, е, че тонерите също имат известно съдържание на алкохол. А то може да бъде истинско спасение в дните, когато косата ви е прекомерно омазнена! Купете най-евтиния в аптеката, стига на етикета да пише, че „съдържа алкохол“. Съхранявайте го в спрейцер.

3. Направете си маска с лимонов сок

Обзалагаме се, че не сте се сещали, че лимонът е не просто полезен за здравето, но и добър съюзник на красотата! Тази универсална съставка може да превърне гривата ви в ослепително чиста и бляскава корона. За да я приложите върху мазна коса, миксирайте 1 чаша лимонов сок и малко вода и нанесете от корена към върховете. Оставете сместа да изсъхне и след това изплакнете.

Съвети при косопад

Ето и още идеи, но когато става дума за прикриване на косопад и за неговото премахване: Всички знаем колко неприятно явление е косопадът. Често не му обръщаме необходимото внимание.

До момента, в който на четката остане цял кичур коса. За да не се стига до там, специалистите предлагат серия от превантивни мерки, които не само спомагат косата да остане там, където е мястото й, но и зареждат човек с позитивна енергия и самочувствие.

Грижи против косопад при жените

Косми по гребена – начало на косопада

На първо място се дава съветът косата да се мие само тогава, когато е наистина мръсна. Често се злоупотребява с прекомерното миене, което изтощава косата и води след себе си до т. нар. „цъфтене”, накъсване, косопад. От особена важност е и употребата на различни маски, които укрепват косата и я предпазват от неблагоприятни външни влияния. Достатъчно е веднъж седмично да се нанася подхранваща маска, която може да бъде както и фармацевтичен продукт, така и домашно приготвена от подръчни средства.

Приемането на витамини под формата на таблетки също има положителен ефект. Често полезните вещества, които се доставят на организма посредством храната, се оказват недостатъчни. Липсата на витамини от своя страна може да доведе до увреждане на корените на косата, както и до косопад.

Честа грешка на много жени е, че носят косата си вързана на опашка през повече от времето. Ако все пак това е наложително или е стилът на конкретната дама, то хубаво е тя да избере по-свободни ластици.

Препоръчително е да се избягва също и ресането на косата, докато е мокра, както и сплитането й на плитка. Окапването често е резултат именно от натиска, който ластиците или фибите оказват на един и същ участък.

Съвет, който на много жени може да се стори странен, е редовното боядисване. То ще придаде на косата цвят и блясък. Важното в случая обаче е то да се извърши от специалист, а не в домашни условия. Най-подходящи са безамонячните бои и къните. От тях косъмът не се поврежда, а точно обратното – те оказват благоприятно влияние върху растежа и заздравяването му. Едно къносване на коса се явява нещо като поне 3 измивания, но то също е свързано с миене.

И още нещо интересно по темата тук:

Миноксидил и Финастерид? Опасно ли е? Мнения и как се ползва? Цена

Ето и едно видео на английски по темата. В него ще намерите още идеи за прикриване на мръсна коса:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *