Има ли вреди от Дипрофос ампули?

Колко е действието на Дипрофос? Колко често може да се приема? След колко време действа? Дипрофос ампули (инжекции), откъде? Заместители и мнения

Дипрофос е инжекционен кортикостероид за облекчаване на възпаление и болка. Най-сериозното предупреждение за него е, че след продължително лечение не трябва да се спира рязко. Дозата се редуцира постепенно до пълното и безопасно преустановяване.

Действие на бетаметазон дипропионат
Параметър Характеристика
Абсорбиране бавно, свързва се с белтъчините на 62.5%
Метаболизиране постепенно, което обуславя продължително действие
Извеждане в течение на повече от 10 дни
Първи ефект при лечението от 1 час до 3 – 4 дни според патологията

Има ли вреди от Дипрофос ампули?

Кортикостероидите са високо ефективни препарати с множество съпътстващи негативи. Това важи и за бетаметазон в Дипрофос, който е от силните разновидности в стероидната група.

Водещ недостатък на бетаметазон е, че може да отслаби имунната система, облекчавайки евентуално заразяване. Стероидите могат да задълбочат вече налична инфекция или да реактивират такава, протекла неотдавна. Разкажете на лекаря си за всяка болест и инфекция, която сте прекарали в последните няколко седмици.

Бетабетазон създава конкретен риск за пациенти със съпътстващи заболявания като гъбични и психични, при нарушена коагулация. Не винаги е подходящ при чернодробни, чревни, стомашни, бъбречни, сърдечни, мускулни и ендокринни заболявания като диабет и поражения на щитовидна жлеза.

Това лекарство ще навреди, ако се съчетае с други лекарства като антибиотици, диуретици, хормонални, барбитурати, противовъзпалителни и др. При съчетаване с алкохол настъпват стомашно-чр. смушения.

При уязвимите групи Дипрофос не се прилага – деца до 3 г (поради риск от задушаване), кърмачки, бременни (поради риск от спад в глюкозата на новороденото).

Дипрофос 01

Дипрофос е бързо решение за ярко възпаляване с болка

Разпространени странични ефекти на бетаметазон са главоболие, депресия, резки промени в настроението, безсъние, изтръпване, боцкане и мравучкане, както и пареща болка, зачервяване, сърбеж, изтъняване на кожата, мускулна слабост, гадене, подуване и болезненост в корема. Този списък не е пълен – могат да възникнат и други негативи. Консултацията с лекар по време на лечение с бетаметазон и винаги уместна.

Вижте и ТОВА: Колко е действието на Дипрофос? Кога започва да действа и колко време може да се приема?

Мнения за Дипрофос инжекция

От „осанна“ до „разпни го“ са пациентските отзиви за Дипрофос. Едни го славословят за бързото му действие: обезболява до 1 час, при хронични болести осигурява до 2 месеца спокойствие, наричат го „чудо“.

Другите критикуват инжекциите заради претърпени негативни ефекти. Такива не се получават масово. Мнозина твърдят, че са понесли лечението прекрасно. Но и оплакващите се на са единици. Има сериозни последствия като червени кожни петна, подуване на лицето и крайниците, цялостно подпухване, напълняване и др.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Дипрофос ампули, оставете и своя отзив или попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Цена на Дипрофос ампули и откъде?

Една инжекция (ампула) струва до 8.44 лв. Колебанията в цената между различните вериги е несъществена. Например в Ремедиум цената е 7.92 лв. В Софармаси – 8.33 лв.

Предоставя се от фармацевтите срещу рецепта.

Колко е действието на Дипрофос?

Действието зависи от начина на въвеждане на препарата и от дозата. Например при вътреставно инжектиране в доза 0.5 – 2.0 мл болката се премахва и ставите се раздвижват в течение на 2 – 4 часа след въвеждането. Продължителността на терапевтичното действие значително варира и може да продължи 4 и повече седмици.

Колко често може да се бие Дипрофос ампули?

Бавното метаболизиране на Дипрофос позволява използването му веднъж на 2 – 3 дни, дори и на седмица. Срокът зависи от конкретното заболяване и се решава от лекуващия специалист.  При някои диагнози е достатъчно единично поставяне.

При правилно определяне на кратността, една инжекция осигурява обезболяване за целия период.

След колко време действа Дипрофос

Бетаметазон е стероид, който предотвратява отделянето на вещества – причинители на възпаление. Според отзиви на пациенти, този ефект се усеща още 1 час след въвеждането на лекарството.

Производителят на Дипрофос не подава конкретни данни за фармакокинетиката на препарата. Международни фармакологични описания показват, че има разлика в бързината на стероида според целта на неговото инжектиране. Например при заболявания на дихателната с-ма началото на действието настъпва в разстояние на няколко часа след въвеждането.

Поставяне на инжекция Дипрофос

Дипрофос (бетаметазон) се въвежда в мускул, става или зона на поражение като недълбока инжекция, но никога подкожно и никога венозно.

Дипрофос 03

Дипрофос се инжектира в дълбочина, не повърхностно

При мускулно инжектиране Дипрофос се поставя дълбоко в мускула, като се избира масивен мускул и се избягва попадането в други тъкани (за да се предотвратят атрофични изменения).

Не се инжектира в сухожилие, дори когато възпалението е обхванало сухожилието.

Инжекциите се поставя от медицинско лице.

  • Как се ползва за екзема и дерматит? При тези диагнози се използва само при наличието на изразено възпаление. Бие се мускулно, еднократно. При необходимост се повтаря след 10 денонощия, но не се слагат повече от 2 инжекции;
  • Прием при сърбеж и зачервяване поради кожно заболяване дозирането е 0.2 мл / кв. см, но не повече от 4 мг на седмица. При несилни реакции като правило е достатъчно въвеждането на 1 мл от препарата. При тежки състояния, изискващи екстрени мерки, намалната доза е 2 мл. При алергично зачервяване дава ефект след 15 минути;
  • При косопад – стероидни препарати се включват помощно при заболявания на скалпа, които причиняват опадане. Използват се и при гнездови косопад – възпалително изменение по автоимунна причина;
  • При псориазис – комбинацията от калципотриол и бетаметазон е класическа в лечението на псориазис. Обикновено се прилага под формата на разтвор или крем, рядко като инжекция. Като мощен кортикостероид, бетаметазон се свързва с рецепторите в клетката и води до намаляване на сърбежа, потискане на възпалението и намаляване на инфилтрацията;
  • При бронхиална астма, сенна хрема, бронхит и алергичен ринит съществено подобряване на състоянието се постига след въвеждане на 1 – 2 мл от препарата;
  • Други заболявания – при остри и хронифицирали бурсити началната доза е 1 – 2 мл. При необходимост се провеждат няколко инжекции. При локално въвеждане често се комбинира с обезболяващо, например Лидокаин. Ставата се раздвижва след няколко часа. При тендосиновити се избягва инжектиране в сухожилието и инжекцията се повтаря според реакциите на пациента.

Видове заместител на Дипрофос

Дипрофос е производство на нидерландската компания Органон. У нас има регистриран един негов точен аналог – Флостерон.

Дипрофос или Флостерон?

Флостерон е аналогичен на Дипрофос по всички съществени показатели.

В състава има бетаметазон под две форми – 2,63 мг като натриев фосфат и 6,43 мг като дипропионат. Цялото количество е 7 мг на мл. Разликата е в допълнителните съставки.

Производителят на Флостерон – компанията KRKA, е постигнала по-добра цена (около 7 лв на ампула).

Показанията, дозирането, начина на инжектиране на Дипрофос и на Флостерон напълно съвпадат.

Дипроспан
Дипрофос 02

Дипрофос в Турция се казва Дипроспан

А това е аналог на Дипрофос, който се продава в Турция. Понякога се намира и у нас, внесен от частни лица и продаван през сайтовете за частни обяви.

Дипрофос е производство на компанията Органон, която използва друго име за разпространението на инжекционен бетаметазон в Турция. Към момента цената на ампулата е 74 турски лири.

Дипрофос или Дексаметазон?

Дипрофос е бетаметазон. Дексаметазон също е кортикостероид. И двата оказват мощно противовъзпалително въздействие и са сред най-силните в това отношение в семейството на стероидите. По-слаби противовъзпалителни качества имат например хидрокортизон (слабо) и преднизолон (средно).

Изборът между Дипрофос и Дексаметазон се извършва единствено на база съпътстващи заболявания и противопоказания относно конкретния пациент.

Дипрозон

Дипрозон е бетаметазоново лекарство от производителя на Дипрофос – Органон. Той е под формата на крем, което позволява обработването на повърхностни лезии при кожни заболявания. С концентрация от 0,05 % той се нанася на максимално тънък слой върху зони, страдащи от зачервяване, подуване и сърбежи.

Дипрофос е създаден за системна терапия, Дипрозон е разработен за повърхностно локално третиране.

Вижте и ТОВА: Бетазон Трио при гъбички. Гентамицин крем, Фусикорт, Тридерм или Дипрофос?

Видео: д-р Бисера Котевска за съвременните подходи в лечението на косопад.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Има ли вреди от Дипрофос ампули?

  1. И защо производителят продава в БГ скъпо, в Турция по-евтино едно и също лекарство?!! Дразнещо е!

  2. От две години си бия дипрофос или флостерон за болки при артрит през различен период от време, в зависимост от болките. Бях го била на 24 април и 50 дена след това не го бях била. Преди две седмици получих силни болки и си бих инжекция. За това време го понасях добре, освен зачервяването на кожата на ръцете във вид на петънца и леко подуване на лицето, не много видимо. Също така при изследване на кръвта имам по – високи стойности на левкоцитите. Но от последната инжекция получих високо кръвно и световъртеж няколко дена и пак високи левкоцити. От сега нататък вече ме е страх да си бия дипрофос. И не знам какво ще правя ако пак получа силни болки. За сега все още ми действа инжекцията и вечер пия нестероидни хапчета.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *