Трансплантация на коса – важна информация

Трансплантацията на коса е вариант за справяне с косопада, подходящ за хора с достатъчно средства и реалистични очаквания.

Ако сте решили да прибегнете към този метод, трябва да сте наясно с редица факти, които ще ви бъдат от полза.

Преди процедурата трябва да консултирате със специалист за състоянието на кръвното ви налягане, наличието на алергии и евентуален прием на определени медикаменти. Тютюнопушенето също е фактор. Ако сте пушач е препоръчително да спрете цигарите 1-2 седмици преди манипулацията.

косопадът може да се победи с трансплантация на коса

Трансплантацията на коса е ефективен метод за справяне с косопада

Трансплантацията на коса представлява операция, при която здрави космени фоликули се присаждат на местата където липсват, с помощта на микроскоп. Тези донорски участъци се взимат от задната или страничната част на главата. Важен фактор за успеваемостта на процедурата е индивидуалният тип коса на пациента – цвят, гъстота, дали е къдрава или права и т.н. Обикновено трансплантацията отнема един ден, но в някои случаи се налага повторение или още няколко сесии за постигане на оптимален резултат.

Препоръчително е трансплантацията на коса да се извърши под въздействието на местна упойка, но ако състоянието на конкретния пациент изисква по-сериозно внимание може да се приложи и пълна упойка. Цените варират в зависимост от сложността на индивидуалния случай. В България подобна процедура възлиза на около 3000 лв.

Развитието на новите фоликули става бавно и постепенно (средно за около 6 месеца), което от своя страна ще ви даде достатъчно време да се адаптирате към новия си вид. Страничните ефекти и вероятният дискомфорт са сведени до минимум при прецизно извършена манипулация. Ако все пак забележите някаква нередност по кожата на главата си или наличието на инфекция, незабавно се свържете с лекуващият ви лекар.

След операцията е необходимо да се отнасяте изключително внимателно към третирания участък. Ако процедурата е била по-сложна, е желателно да опитатe да спите в седнало положение. Лекуващият лекар ще ви даде най-подходящите препоръки и насоки за правилна грижа в следоперативен период.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *