През есента падат не само листата, но и косата

Есента е сезонът, през който измененията във всички организми са най-видими.

Това се отнася и за състоянието, в което се намира човешката външност и може би в най-голяма степен – косата. През този сезон листата на дърветата не са единствените, които окапват. Често се наблюдава и засилен косопад в резултат на смяната на сезоните.

косопадът ни спохожда често през есента

Не се стряскайте ако през есента получите косопад!


Окапването на косата през този период от годината се дължи най-вече на атмосферните промени, към които космените фоликули са изключително чувствителни. Както през пролетта, така и есенно време настъпва промяна в цикъла на живот на космите. Докато лятото е активният им сезон за растеж, то през останалите годишни периоди по-ниските температури забавят метаболизма на космените фоликули и те преминават във фаза на почивка. Това от своя страна води до засилване на косопада.
Успокояващото в случая е, че в момента, в който космите преминат през тази фаза – фазата на регенерация – то опадването на косата намалява без за това да се полагат специални грижи.

Ако и след края на есента косопадът обаче не престане, най-добре е да се потърси съветът на специалист.

Освен смяната на сезоните, предпоставка за загуба на коса – било то частична или пълна – са най-вече стресът, както и небалансираното хранене, употребата на неподходяща козметика, разнородни заболявания. Затова следенето на приблизителния брой косми, които се отделят от главата ежедневно е препоръчително, както през есента, така и през останалите сезони, защото това може да е индикатор за по-сериозен проблем.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *