Какво представлява косопадът?

Въпреки че броят на хората с косопад е голям, малко са тези, които са наясно какво точно представлява той.

Още нещо – в повечето случай този проблем не получава нужното внимание и към него се подхожда с идеята, че е временно състояние, което ще изчезне без полагането на специални грижи.

косопадът може да се излекува успешно

Косопадът може да бъде сериозен проблем

Но какво наистина трябва да се разбира под понятието „косопад”. Първосигналното възприятие на всеки човек, когато чуе този термин, е загуба на голямо количество косми в резултат на някакво нежелано (в много случаи болестно) състнояние на организма. В медицинските среди това опадане на косата се определя под две форми – елфивиум, което на практика е самият процес на падане на косата, и алопеция – липсата на коса, получила се в следствие на опадането. Алопецията от своя страна може да бъде разглеждана като доброкачествена и злокачествена. При първата разновидност косменият фоликул е все още активен, т.е. съществува възможност косата в засегантите участъци да започне да расте наново. Когато става въпрос за злокачествена алопеция, обаче фоликулът е изцяло разрушен и не е налице метод, чрез който той може да бъде доведен до фаза на възстановяване. В такива случаи косопадът е явление, което води до трайно оплешивяване.

В случаите, когато опадането на косата се определи като доброкачествена форма на алопеция, е необходимо да се предприемат незабавни мерки, защото занемаряването на този проблем може да доведе до необратими резултати в кратки срокове и в тези случаи косопадът става все по-трудно лечим.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *