Присаждане на коса. Цена в България и Турция. Мнения

В Турция цената за присаждане на коса варира между 1700 и 2800 долара, а в България – както можете да се досетите – е доста по-скъпо. По-долу ще дадем мнения и ще опишем притесненията на хората.

Цените за присаждане на коса варират в широки граници в зависимост от много фактори като държавата и клиниката, в която се извършва процедурата, броя присадки, които са необходими, метода на трансплантация и др. Ето как изглеждат ценовите диапазони за присаждане на коса в Турция и България:

Присаждане на коса в Турция – цени и клиники

Турция и особено Истанбул са сред най-популярните дестинации за трансплантация на коса в световен мащаб. Причините за това са няколко – по-ниските цени в сравнение със Западна Европа и САЩ, добре квалифицираните и опитни специалисти, модерната апаратура в клиниките.

Цените за трансплантация на коса в Турция варират между 1300 и 2200 британски лири (1700 – 2800 долара) за присаждане на 4000 или повече фоликула. В повечето случаи турските клиники предлагат пакетни цени, независими от точния брой присадени фоликули, като в офертата са включени и допълнителни услуги като трансфери, настаняване в хотел, преводач, следоперативни грижи.

Присаждане на коса. Цена в България и Турция. Мнения

Сред най-реномираните клиники за присаждане на коса в Турция са Clinicana в Истанбул, предлагаща пакети от 2000 евро с включени 3 нощувки в 5-звезден хотел, трансфери, преводач; и клиника Acibadem с цени от 2500 евро за операция в акредитираната с международни сертификати болница Аcibadem Taxim и настаняване в 4-звезден хотел.

ВАЖНО: Вижте мнения за присаждане на коса в България и Турция, оставете и своята история или само попитайте в тази връзка ТУК, в нашия форум с коментари!

Присаждане на коса в България – цени и клиники

В България също има клиники, предлагащи трансплантация на коса, но цените са по-високи от тези в Турция. Средно в българските клиники присаждането на един графт (фоликуларна единица с 1-4 косъма) струва между 2 и 4 евро. Така за максимален брой от 3000-4000 присадки, каквито обикновено са нужни, общата цена на процедурата може да достигне 8000-12000 евро.

Някои от клиниките с добра репутация за трансплантация на коса в България са тези на д-р Николай Георгиев, Борис Петков, Естетикс и дерматолоджи, Дерма-Акт и др. Освен самата процедура, в цената обикновено се включват консултациите, изследванията, лекарствата и следоперативните грижи.

Как се определят цените за присаждане на коса?

Основен фактор при определяне на цената е броят трансплантирани графтове или фоликуларни единици. Важно е да се прави разлика между фоликул (структура с единичен косъм) и графт или фоликуларна единица, от която могат да израснат между 1 и 4 косъма. Така 100 графта съдържат между 100 и 400 косъма.

Затова при избор на клиника пациентите трябва да са сигурни, че плащат за броя присадени фоликуларни единици, а не за отделни косми, защото във втория случай крайната сума ще е много по-висока, а резултатът – незадоволителен. Ако цената се обявява на косъм, а не на графт – по-добре да се избягва такава оферта.

Други фактори, влияещи на крайната цена, са методът на трансплантация, квалификацията и опитът на екипа, местоположението и реномето на клиниката, включените допълнителни услуги.

Методи за трансплантация на коса

В момента най-често използваните методи за трансплантация на коса са FUE (екстракция на фоликуларни единици) и неговите разновидности като Micro FUE, сапфир FUE, FUE при дълга коса. При него фоликулите се изваждат и присаждат една по една с помощта на специални микроинструменти.

По-старият метод FUT (трансплантация на фоликуларни единици), при който от тила се изрязва ивица кожа с графтове и след това те се разделят и присаждат, вече се прилага по-рядко.

Съвсем нов е методът DHI (директно имплантиране на косъма), при който отпада нуждата от предварително правене на разрези в реципиентната зона. Изваждането и присаждането на фоликулите става едновременно с помощта на специален пенообразен инструмент, което значително съкращава времето на процедурата.

Защо цените в България са по-високи, отколкото в Турция?

Основната причина за по-високите цени за трансплантация на коса в България в сравнение с Турция са като цяло по-високите разходи за живот и за медицински услуги и материали у нас.

Докато в Турция едно присаждане на коса може да струва между 1700 и 2800 долара, то в България само за процедурата трябва да се заделят поне 6000-7000 евро. А в западноевропейските страни и САЩ тази сума може да стигне и до 20 000 долара.

Притеснения при избор на клиника в Турция

Въпреки привлекателните цени и допълнителните екстри, които предлагат турските клиники, някои българи имат притеснения дали да предприемат тази стъпка. Сред съмненията са рискът процедурата да не се извърши от квалифициран лекар, а изцяло от медицински асистенти, потенциалната езикова бариера, невъзможността за директен контакт и проследяване при евентуални усложнения.

Затова е изключително важно човек старателно да проучи репутацията и отзивите за клиниката, да провери дали тя и лекарите имат нужните сертификати и документи, преди да направи своя избор. При наличие на сериозни съмнения и колебания, вероятно е по-разумно присаждането на коса да се направи в България, макар и на по-висока цена.

Но това, разбира се, поставя въпроса за качеството на турската трансплантация.

Едно време се говореше, че всеки косъм от главата на Боби Михайлов (Боби Перуката) е струвал по един долар.

Повечето български клиники пазят цената си в тайна или поне не я пишат на сайтовете. Вероятно е причините да са две – или цената е много страшна, или просто не им се занимават всеки път да правят корекции на сайтовете си. Все пак инфлация има, динамиката е голяма. Затова ви призовават да попълните форма за контакти и те да ви съобщят колко струва като една (неприятна) изненада.

На сайта ТУРХЕЪР обясняват, че навсякъде по света, например в Щатите цената варира между пет хиляди и трийсет хиляди долара в зависимост от това, от колко присадки ще се нуждае пациентът. Знаем, че у нас отдавна не е по-евтино, отколкото е по останалия свят.

Присаждане на коса – възможност за ново самочувствие

присаждане на коса

Тук е имало присаждане на коса

И у нас става все по-популярно и предпочитано присаждане на коса. За да решите вашите проблеми с опадалата коса, вие може да изберете измежду два надеждни метода на присаждане – с биофибри или със собствена коса.

Първият метод се отличава с това, че е доста по-бърз и евтин, но неговият недостатък е в това, че биофибрите не са естествен материал и е възможно да се получи алергична реакция на кожата около фибрите.

Присаждане на коса по метода на автотрансплантацията се осъществява като се имплантират космени фоликули към скалпа и косата има възможност да расте (докато при метода с биофибри това не е възможно). Предимство на този метод е това, че можете да избирате вашата прическа, да боядисвате косата си и да я поддържате доста по-лесно отколкото при метода с биофибри.

Вие сте тези, които ще прецените кой от методите на присаждане на коса да изберете – това зависи от финансовите ви възможности и вашите предпочитания.

Какво печелите като предприемете стъпката по присаждане на коса? Преди всичко самочувствие и възможност да водите пълноценен начин на живот, без притеснения и комплекси от това, че страдате от оплешивяване. Подарете си това спокойствие и нов външен вид.

Трансплантация на коса – важна информация

Трансплантацията на коса е вариант за справяне с косопада, подходящ за хора с достатъчно средства и реалистични очаквания.

Ако сте решили да прибегнете към този метод, трябва да сте наясно с редица факти, които ще ви бъдат от полза.

Преди процедурата трябва да консултирате със специалист за състоянието на кръвното ви налягане, наличието на алергии и евентуален прием на определени медикаменти. Тютюнопушенето също е фактор. Ако сте пушач е препоръчително да спрете цигарите 1-2 седмици преди манипулацията.

Трансплантацията на коса представлява операция, при която здрави космени фоликули се присаждат на местата където липсват, с помощта на микроскоп. Тези донорски участъци се взимат от задната или страничната част на главата. Важен фактор за успеваемостта на процедурата е индивидуалният тип коса на пациента – цвят, гъстота, дали е къдрава или права и т.н. Обикновено трансплантацията отнема един ден, но в някои случаи се налага повторение или още няколко сесии за постигане на оптимален резултат.

косопадът може да се победи с трансплантация на коса

Препоръчително е трансплантацията на коса да се извърши под въздействието на местна упойка, но ако състоянието на конкретния пациент изисква по-сериозно внимание може да се приложи и пълна упойка. Цените варират в зависимост от сложността на индивидуалния случай. В България подобна процедура възлиза на около 3000 лв.

Развитието на новите фоликули става бавно и постепенно (средно за около 6 месеца), което от своя страна ще ви даде достатъчно време да се адаптирате към новия си вид. Страничните ефекти и вероятният дискомфорт са сведени до минимум при прецизно извършена манипулация. Ако все пак забележите някаква нередност по кожата на главата си или наличието на инфекция, незабавно се свържете с лекуващият ви лекар.

След операцията е необходимо да се отнасяте изключително внимателно към третирания участък. Ако процедурата е била по-сложна, е желателно да опитатe да спите в седнало положение. Лекуващият лекар ще ви даде най-подходящите препоръки и насоки за правилна грижа в следоперативен период.

Погледнете и ТОВА: Кое е най-доброто рициново масло за коса? Топ маски против косопад с рициново масло!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Присаждане на коса. Цена в България и Турция. Мнения

 1. Разказ на измамен пациент, ходил на присаждане на коса в Турция

  Казвам се Иван и искам да споделя своята история, за да предупредя всички, които се интересуват от присаждане на коса в Турция. Миналата година, воден от атрактивните цени и обещанията за луксозна почивка, съчетана с трансплантация на коса, реших да се доверя на една клиника в Истанбул, която ми беше препоръчана от познат.

  Още с пристигането ми на летището се появиха първите съмнения. Никой не дойде да ме посрещне, както ми бяха обещали, и трябваше сам да се оправям. Е, реших, че просто е станало някакво недоразумение. Но когато отидох в болницата, за да направя предварителните изследвания, усетих, че нещо не е наред. Посрещна ме млада жена, която едвам говореше английски и ми каза да изчакам. След половин час ме въведоха в едно мрачно помещение и ми взеха кръв, без никакви обяснения. За лекар и дума не можеше да става.

  На следващия ден ме закараха в клиниката за процедурата. Очаквах да се запозная с лекаря, който ще ме оперира, да ми разясни всичко, да огледа скалпа ми и да маркира линията на косата. Вместо това ме посрещна същата асистентка и ми каза, че трябва да се подготвя за операция. Докато лежах на операционната маса, забелязах, че в стаята няма никакви лекарски дипломи и сертификати, а само някакви неразбираеми документи.

  По време на самата процедура, която продължи цели 8 часа, в залата непрекъснато влизаха и излизаха някакви хора – сестри, санитари, но не видях нито един лекар. Болката беше ужасна, въпреки упойката, и никой не ми обясняваше какво точно правят. Чувах само как си говорят на турски. Опитвах се да задавам въпроси на счупен английски, но ми отговаряха „Всичко е наред, не се притеснявайте“.

  След операцията главата ме болеше адски, а от клиниката побързаха да ме изпратят, за да освободя леглото за следващия. Дадоха ми в ръцете някакви лекарства и козметика и ме оставиха да се оправям. Прибрах се в хотела със силно главоболие, замаян, уплашен. На следващия ден нямаше кой да ми смени превръзката, нито да измие косата. Нищо, че бяха обещали следоперативни грижи и консултации.

  Като се прибрах в България, веднага трябваше да отида при лекар, защото раните ми се бяха възпалили. Той ме попита кой ме е оперирал, но нямаше как да му отговоря, защото дори не знаех името на „хирурга“. Едва не хванах инфекция и трябваше с месеци да се лекувам. А резултатът от присадената коса – трагичен. Изобщо не постигна очакваната гъстота, а на места имаше направо празни петна.

  Та, ето за какви клиники трябва да внимавате – за такива, в които няма лекари, а всичко се върши от слабо обучен помощен персонал, където няма елементарни хигиенни условия и никой не носи отговорност. Нито следоперативно наблюдение, нито някакви гаранции. Само ти прибират парите и те оставят на произвола на съдбата.

  Бъдете много внимателни на кого се доверявате. Проучвайте щателно клиниката и лекарите, консултирайте се с хора, които вече са минали през това. Не се хвърляйте напосоки, водени само от ниската цена и примамливите обещания. Защото рискувате да платите много по-висока цена – със здравето си. Аз съжалявам горчиво, че не постъпих така.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *