Оплешивяването може да бъде наследствено

Какви са причините за оплешивяването?

Една от водещите причини за оплешивяването е наследствеността, въпреки че тези наследствени фактори не са изцяло изяснени. Някой проучвания сочат, че генът виновен за оплешивяването се предава от майчината страна. В някой случаи може да се смята, че възрастта е фактор а това състояние. Оплешивяването може да се дължи и на заболяване.

Психологически измерения на оплешивяването

Различните хора се справят различно с оплешивяването в психологически план. Някой с радост и оптимизъм приемат състоянието си, докато други изпадат в депресивни състояния, поради факта, че се разделят с косата си. Младите хора приемат по-тежко оплешивяването, като едва ли не отнемане на младостта и жизнеността им. Жените страдащи от този проблем се чувстват непълноценни и непривлекателни.

Социални измерения на оплешивяването

Различните общества реагират по различен начин на оплешивяването. В някой плешивостта е символ на мъдрост и благоденствие. В други – сигурен знак, че човек остарява.

Приемането на оплешивяването като нормален процес

Един от най-добрите начини да се справите с оплешивяването е да го приемете като нормално явление, което не бива да пречи на нормалния ви начин на живот и да ви кара да се чувствате непълноценни. Имате и вариант, при който можете да започнете да се борите с процеса, но това ще ви струва много средства и сили и резултатът не е гарантиран.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *