След раждането идва и косопадът

Заедно с вълненията около новия член на семейството, всяка майка се е сблъсквала и с не толкова приятните последици от бременността и раждането.

Една от тях е и косопадът. Въпреки че по време на самата бременност косъмът се заздравява, от което и косата става по-блестяща и гъвкава, заедно с раждането хормоните, предизвикващи този благодатен ефект, бързо изчезват. При голяма част от жените това внезапно спиране на действието на хормоните предизвиква редица смущения, резултат от които е и загубата на коса. Именно поради това много майки се оплакват, че косата им буквално „капе”. За щастие обаче този процес е обратим и след уравновесяване на хормоналния баланс косата започва да расте наново.

косоапдът се среща често след раждане

Косопадът след раждане преминава, но бавно

Обикновено в случаите, когато косопадът е следствие на раждане, той не се появява веднага. Едва след около два или три месеца се наблюдава по-обилно падане на коса, защото тогава хормоните започват да приемат стойностите, характерни за периода преди бременността. Важното в случая е младата майка да се въоръжи с търпение, защото този процес може да трае дълго време, а и новите косъмчета поникват доста бавно – с около сантиметър на месец. Необходимо е време косата на родилата жена да върне структурата и вида си от преди забременяването, но всяка родилка би се съгласила, че косопадът, натрупаните килограми и проблемите с кожата са си заслужавали, защото здравето и щастието на новия човек са от най-голяма важност.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *