Косопадът в хода на човешката история

Често мъжете с косопад се чувстват, като губещи младостта си. Мнението, че плешивостта е доказателство за мъжественост е опровергано от съвременната наука. Историята ни разказва други неща. Има много различни култури по света, където плешивостта или отстраняване на част от косата е отличителен белег на войника. Дори и жени воини си премахват окосмяването на главата, за да демонстрират военен дух.
Ацтеките са използвали прическите за да маркират социалните си роли. Войните, например, са имали прическа наречена „quachichictli“, или“обръснатия“. Тя представлява обръсната от страни глава с тесен сноп коса по средата.
Прическата не е само украшение, а косопадът се е възприемал по различно. При близка схватка врагът улавя тази част от косата над ушите, така че бръсненето именно на тази част не е случайно и може да спаси живота на воина.

историческа гледна точка към косопада

Войн на ацтеките


Казаците, славяни, живеещи в азиатските степи от векове, имат внушителна военна традиция. Само на войн със седемгодишен опит се е оказвала честта да има специална военна прическа, или „чаб“. Цялата коса е обръсната освен един кичур на темето, който се е носил като конска опашка.
Японските самураи са носели косата си здраво стегната и издърпана назад и нагоре с плитка. Една от причините за успехите на самураите е приемането от тях на висококачествени доспехи, включващи шлем. Тези шлемове много се загряват по време на битка и затова е станало обичайна практика за воините да бръснат върха на главата за по-лесно охлаждане и побеждаване на противника.
Не се притеснявайте от косопада, допълнителният стрес само ще влоши положението. Прочетохте ли как нашите предци умишлено са отстранявали части от косата си в знак на величие и мъжественост. Косопадът може и на вас да ви донесе победи, но не в битката, а в любовта.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *