Алопеция ареата

Алопеция ареата. Кой е най-добрият мехлем и най-доброто лекарство. Списък добри дерматолози за алопеция. Как се излекувах от алопеция ареата. Кортикостероиди, Алпикорт F и други средства. Народни рецепти

Алопеция (буквално оплешивяване) е патологично опадане на косата, което води до частично или пълно изчезване на окосмяването.

Базови разновидности на опадане
Вид (код по МКБ) Локация на опадане
areata, гнездова (L63) на петна (гнезда)
androgenetic, андрогенна (L64) челно-теменна област
effluviums, дифузна, телогенна (L65) общо оредяване
scarring, цикатриална (L66) необратимо разрушаване на корените в зоната на зарастнала рана (белег от съединителна тъкан)

Случаи: Как се излекувах от алопеция ареата

Патологиите на кожата и на косата са пряко отражение на вътрешното състояние на човека, на неговия имунитет, автоимунни реакции, депа с витамини и други нутриенти. Докато се работи локално върху проблема, трябват да се намери провокаторът и да се работи срещу него на тотално ниво.

Такова заключение се извежда във форумите от пациенти със стаж в борбата срещу загубата на коса. Мнозина разбират, че има по-малко или повече ефикасни мазила, но главният проблем е в червата или във вътрешно възпаление, или в имунитета и т.н.

Случаите на излекуване на алопеция винаги са свързани с „напипване“ на подмолния провокатор и противодействието му. Иначе във форумите споделят множество отчаяни хора, които бързо губят косата си, преди да успеят да реагират адекватно.

ВАЖНО: Вижте още мнения за лечението на алопеция ареата и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари!

Мехлем за алопеция ареата

Гнездовата алопеция представлява възпаление в космения фоликул и временна загуба на коса. Развива се, защото имунната система атакува свои клетки и тъкани, в случая – фоликули.

По правило ареата възниква спонтанно на фона на видимо здраве. При задълбочено търсене излизат храносмилателни и чревни нарушения, инфекции, прекален прием на медикаменти, хронични възпаления, стрес, депресия, гинекологични, хормонални, автоимунни изменения и още един ред възможни варианти. Търсете провокатора, за да пресечете опадането.

Алопеция ареата и демир бозан 03

Ареата е пълно опадане на космите от ограничени по размер петна. В течение на процеса петната имат склонност към сливане и обединяване

За жалост нито един от съществуващите терапевтични варианти не е на 100% ефективен. Не дават особен резултат и мехлемите за външна обработка.

Кортикостероиди. Алпикорт F, мнения

Средство №1 са стероидните препарати във вид на крем, мехлем, лосиони. Най-ефикасни са тези с клобетазол (Кловейт, Дермоват) и мометазон фуроат (Мометазон АБР, Адвантан, Момесалик от Турция). Втриването им в зоната на опадане не дава бързи резултати, необходимо е многомесечно лечение.

Алпикорт Ф е смес от кортикостероид преднизолон със салицилова к-на. Този състав е подготвен за възпалявания на скалпа. Във форумите има умерени изказвания по негов адрес, по-скоро подпомага, отколкото да води до пълно излекуване. Единствено в Тялото.Бг има един отзив за пълно справяне с косопада с Апликорт F от Германия.

На второ място в терапевтичните усилия срещу алопеция ареата стоят стимулаторите за растеж. Най-доброто е миноксидил, който се произвежда на ампули с течност за втриване. Активни са още раздразващите корените пентоксифилин, разтвор на никотинова к-на, лют пипер, пептидни комплекси. Всички те се класифицират като медицинска козметика (не са лекарства).

Алопеция ареата и демир бозан 02

Алопецията може да обхване брадата, веждите, миглите и телесното окосмяване

Кръгов косопад, домашно лечение

Народните средства стимулират корена да се развива и да израсне косъм. Те са евтина алтернатива на медицинските стимулатори.

 • Алое – петната се мажат със сок 1 – 2 пъти дневно с цел противодействие на възпалението и успокояване на кожата. Сокът е антибактериален и регенерира;
 • Мед и жълтък – 1 с.л. алое, 2 с.л. мед, 1 жълтък, може 5 капки етерично масло. В подгрят мед се налива разбит  жълтък, сок от алое и евентуално маслото. С масажни движения се втрива в чисти корени. Покрива се с полиетилет за 2 – 10 часа. Курс 14 дни и разреждане до 2 пъти месечно;
 • Горчица и зехтин – 2 с.л. сок алое, 1 ч.л. горчица на прах, 3 с.л. зехтин, 3 къпки лимоново масло. Сухата горчица се запарва до консистенция на сметана. Смесва се с останалите неща и се втрива з корените на немита коса.
Алопеция на брадата, лечение

Гнездовата алопеция е преимуществено автоимунен процес. Добри резултати за брада дават следните лечебни подходи:

 • Адвантан/ Мометазон АБР, крем за кожни лезии, изцяло на основата на кортикостероида метилпреднизолон. Маже се по веднъж дневно за срок от 4 седмици, винаги на много тънък слой;
 • Адвантан/ Мометазон АБР веднъж дневно за срок от 21 дни, заедно с разтвор миноксидил (ампула) двукратно за деня за срок от 90 дни;
 • Смес за мазане от тинктура лют червен пипер (100 мл), рициново масло 5 мл, лимонов сок 5 мл, течни витамини В1, В6 и В12 на ампули, по 3 от всеки вид. Втрива се в брадата по веднъж на ден.
Алопеция ареата при жени

При дамите чести причини за тази алопеция за хормоналните нарушения и липсата на хранителни в-ва за фоликулите. Зле се отразяват още венерическите патологии и небалансираното хранене. Пълна ремисия се постига по дадените дотук методи, няма разлика + отстраняване на отстранените нарушения.

Турско лекарство за алопеция

Интернет търговци на турски стоки предлагат топичен препарат Дермадерм, който е строго насочен към андрогенния тип алопеция. Съставът е смесен – растителни извлеци и витамини, които подобряват прекъснатото хранене на косъма. Лосионът със спрей накрайник се нанася на 12 часа върху сух косъм и се втрива до пълно абсорбиране.

Производителят обещава видим резултат след 10 дни и траен – след 20 – 25 дни.

Добри дерматолози, при които да отидем

Специализираното лечение на алопеция се провежда от трихолог.

Алопеция ареата и демир бозан 017

Андрогенна (снимка 1) и гнездова (снимка 2) алопеция при жени

Дисциплината се отделя от дерматологията като самостоятелна преди 20 години. Трихолозите са дерматолози със задълбочени познания върху косата и скалпа и засилена подготовка по ендокринология. За жалост в България има ограничен брой такива специалисти. Масово лечението на алопеция се провежда от дерматолози.

 • В София е единственият специализиран център по трихология – Лилия Трихология. Предоставя услуги в сферата на клиничната и естетичната трихология, включително детска. Базата е в кв. Лозенец, ул. Еп. Протоген блок 44 (0883440544). Д-р Ани Цветанова от Дерматологична клиника София предоставя специализирана диагностика с дерматоскоп и трихограма. Специализира дифузен косопад. Базата е в кв. Дървеница, ул. Белимел 2А (0885335420). Д-р Бан Камуна приема в Софиямед – в Блок 1 и ДКЦ (024650003);
 • Във Варна МЦ Медикъл Плюс има направление трихология. Освен диагностиката, провежда апаратни процедури като мезо- и плазмотерапия. Базата е на ул. Русе 17 (0883 338 817);
 • В Пловдив има кабинет на софийския трихологичен център. Разположен е кв. Тракия, ул. Н. Шилева 4 (0885744596);
 • В Бургас Dr. Pazderova Clinical има дерматологично направление и специална насоченост към алопеция ареата. Базата е на ул. Македония 11 (0885172917);
 • В Плевен дерматологичната практика на д-р Ивелина Йорданова провежда периодични трихологични прегледи. Кабинетът е на ул. Славейков № 59 (0878 840 912).
Гнездовидна алопеция, биопсия и изследвания

Трихоскопия (многократно увеличение на изображението) позволява на момента да се види състоянието на косата и има ли неактивни фоликули. Увеличителната камера показва типичните за алопецията признаци като симптома на „жълтите точки“ – натрупване на кожна мазнина в устието на космения фоликул, „черни точки“ – прекършени косми, и дистрофия.

За изучаване на характеристиката на косъма се провежда трихограма – микроскопия на коса и оптична кохерентна томография.

За допълнителна информация се назначават кръвни изследвания с акцент върху биохимия, щитовидни хормони, кортизол, пролактин, желязо, цинк, витамини А и Д, органоспецифични антитела и др.

Спектрален анализ на коса показва недостиг или излишък от микроелементи, тежки метали. За изключване на микотична инфекция се изследва микроскопски за патогенни гъчички.

Биопсия на скалпа с последващо хистологично изследване на взетия образец от кожата (от зоната на олисяване) се използва при тежко протичане на гнездова алопеция. Бележи се с наличието на възпалителен инфилтрат.

Алопеция ареата и демир бозан 01

Прогресиране на Ареата при липсата на терапия и противодействие

Диференциалната диагностика различава алопеция от трихофития , дистрофия на коса, оплешивяване при сифилис. Освен това определя формата на алопеция – дифузна, андрогенна, травматична, върху белези и т.н.

Имунотерапия и андрогенна алопеция

В тежки случаи при липсата на ефект от местното лечение се назначава имунна терапия с циклоспорин или метотраксат и техни комбинации.

Нова надежда дава откритият през 2022 г. имуносупресор барицитиниб – първият перорален препарат за лечение на гнездова алопеция. Началните данни са, че растежът се възстановява след 36 седмици лечение, но за жалост – само при 39% от пациентите.

Диета при алопеция ареата

Няма специфична диета за алопеция. Препоръчва се хранене в подкрепа на имунитета.

Народни рецепти и лечение
 • Отвара от брезови пъпки (5 с.л.) с мед и рицин – по 1 ч.л. Сместа се намазва масажно за 15 мин. Прави се преди всяко измиване на главата;
 • Тинктура от лют пипер за ускорена микроциркулация, стимулира фоликула. Нанася се с ръкавици и тампон, да не попадне на лицето или в очите. Тинктурата се продава готова, прави се за 2 седмици домашно с 1 люта чушка на 100 мл водка. За мазане се смесва 2 части тинктура на 1 част масло (репей, зехтин, ленено или друго).

Ефикасни са още чесново-лукова маска, маски с коняк и репейно масло, смеси с жълтък и витамини за подхранване.

Лечение на алопеция с чесън

Чесънът спада към лютите дразнители, които активизират микроциркулацията. Той обеззаразява мястото и се бори с евентуално натрупани патогени. Помага втриване на сок, отделян от разрез в  скилидката, и на чесново масло. Във всяка маска може да се добавят 2 скилидки и тя се превръща в маска против косопад.

Вижте и ТОВАЛечение на алопеция с чесън. Как да премахнем алопеция ареата на брадата или по темето за около седмица.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Алопеция ареата

 1. Ако причината за косопада е стресови проблеми, тежки моменти и разни гадости в живота, препоръчвам да си вземете чай Демир бозан. Успокоява и балансира.

 2. Най-много помага да се пречистви кръвта и да се видят дефицитите на витамини. След доста лутане ме пратиха в лабораторията и дупките лъснаха.

  На Васко ще кажа, че добре се е ориентирал към билки, много помагат за вътрешното състояние и за кръвта.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *