Кръгов косопад (Алопеция ареата)

Макар че се наблюдава и при мъже и при жени и то в най-широки възрастови групи, сведенията, които са разпространени за кръговия косопад са малко.

На медицински език това състояние се нарича Алопеция ареата, но се среща само като алопеция, кръгов и гнездов косопад.

Характерното в случая е, че хора, които никога не са се оплаквали от загуба на коса, изведнъж забелязват оплешивяващо петно, което скоро става съвсем лишено от косми.

Това се отнася не само за окосмяването на главата, но и за всички останали части от тялото.

Сякаш невидима линия е очертала границата на участък, който за дни става напълно лишен от косъмчета. В някои случаи тези участъци се сливат, водейки до пълно оплешивяване.

Специалистите обясняват това явление с няколко основни причини.

На първо място появата на този тип косопад се свързва с действията на белите кръвни телца в организма на човек, които атакуват клетките на космените фоликули, намиращи се в състояние на растеж.

В резултат на това атакуваните космени фоликули намаляват своите размери и забавят процеса на образуване на нови косми в засегнатите места от кожата.

кръговият косоапад засяга всички части на тялото

Кръговият косоапад може да се появи внезапно

Окуражаващо обаче е обстоятелството, че този вид косопад не е необратим и след време засегнатите фоликули може да започнат да се развиват отново.

Сред останалите причини за наблюдаване на гнездов косопад са проблеми с щитовидната жлеза, както и прекомерните стрес и умора.

Enjoyed this post? Share it!

 

56 коментара по “Кръгов косопад (Алопеция ареата)

  1. Само на кръгош косопад ли помага? Дифузен лекува ли?

  2. Здравейте,преди време бях писала че посещавам Пламен от Чирпан.Изключително доволна съм и съм му благодарна много.Посещенията си при него започнах през септември и в края на февруари месец имах около 3см. нов здрав косъм,в днешна дата не може да се познае че съм имала алопация.
    Не се чудете а ходете.Заплащането е спрямо джоба ви.

  3. деси напиши адреса на пламен от чирпан как да го намерим

  4. Искам да споделя за моя проблем който вече се оправя.От 2 г имам алопеция бях при доста лечители.И при този циганин пламен бях в чирпан и при един в перник ходих също до стара загора при един ветеринар но полза нямаше.Съвсем случайно чрез интернет се свързах с един човек и той ми изпрати едно лекарство с което след 8-9 намазване(около 2 месеца) виждам че излиза нещо като коса мек рус мъх което ми казаха че до месец ще стане нормална коса.Споделям ви телефона на момчето дано ви е от полза.089 7866 457

  5. Здравейте! Преди няколко дена ходих при лечителя от Разград. Намаза ме с нещо, което ми причини болка и подуване. Исках да попитам дали се е получило така и при някой друг. След колко време може да има резултат от лечението?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *